null Alacsony hústartalmú baromfivirslit vont ki a forgalomból a NÉBIH

Alacsony hústartalmú baromfivirslit vont ki a forgalomból a NÉBIH

2016. november 8, kedd

40% helyett csak 18% húst tartalmazott a lengyel gyártású BARONI baromfivirsli, így jogellenesen nevezték virslinek – állapította meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) legújabb vizsgálata. A NÉBIH elrendelte az érintett termék és az azzal azonos jelölésű tételek forgalomból történő kivonását.

Magyarországon a húskészítmények megnevezéseinek használatát a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) előírásai védik. A virsli minőségi jellemzőit is e dokumentum szabályozza. Virsli néven tehát csak azt a terméket lehet forgalomba hozni, ami megfelel az előírásban rögzített követelményeknek.

A jelenlegi szabályok szerint a virslinek legalább 40% húst kell tartalmaznia. A LIDL Magyarország Bt. egyik élelmiszerüzletében megmintázott, 1 kg-os, vákuumcsomagolt BARONI termékben viszont csak 18% hús volt. A készítmény – fő összetevőként – 43% „csontokról mechanikusan lefejtett baromfihúst”, úgynevezett MSM-et tartalmazott. Az Európai Uniós előírások alapján azonban az MSM nem tekinthető húsnak, így a hústartalomba sem számítható bele.

A terméket tehát jogellenesen hozták „virsli” megnevezéssel forgalomba Magyarországon. A NÉBIH ezért elrendelte az érintett tétel (fogyaszthatósági ideje: 29.10.16., tételazonosítója: L:11732 0310280) továbbá az ezzel azonos összetételű és jelölésű BARONI baromfivirsli termékek forgalomból való kivonását.

A hatósági intézkedésen túl a forgalmazó felvette a kapcsolatot a gyártóval, hogy a továbbiakban csak a jogszabályoknak megfelelően jelölt termékek kerülhessenek az üzletekbe.

2017. augusztus 1-jétől tovább szigorodnak majd a MÉ húskészítményekre vonatkozó előírásai: a virslinél például még magasabb hústartalmat (min. 51%) ír elő és megszabja az MSM maximális mennyiségét is (max. 10 %). 

Kapcsolódó tartalom:
A közlemény letölthető formában


Friss hírek

2024. július 23, kedd

Nagy érdeklődés fogadta a fitotoxicitás témában megrendezett tordasi szakmai napot

Az elmúlt héten Tordason Fitotoxicitási vizsgálatok kapcsán tartott szakmai bemutatót a Nébih. A nagy érdeklődést kiváltó rendezvény a VP1-1.2.1-23 kódszámú felhívás által elnyert projektnek köszönhetően valósulhatott meg.

Tovább >

2024. július 23, kedd

Elvétve akadt élelmiszerbiztonsági gond a nyári táboroknál

A nyári szezonális ellenőrzés célterületei közül a nyári táborok sem maradtak ki. Az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek országosan 155, csaknem 6300 főt ellátó tábor étkeztetési tevékenységét ellenőrizték. A feltárt hibák jellemzően higiéniai hiányosságokból adódtak. Az akció során mindössze 6 esetben indult eljárás, összesen mintegy egymillió forint értékben szabott ki bírságot a hatóság.

Tovább >