null Somogy megye- 15. vizsgálat - Nagyberki - Szász Endre Általános Iskola

Somogy megye- 15. vizsgálat - Nagyberki - Szász Endre Általános Iskola

Somogy megye- 15. vizsgálat - Nagyberki - Szász Endre Általános Iskola

15. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Szász Endre Általános Iskola (7255 Nagyberki, Ifjúság u. 1.)

A menü minősítése:

kiválóan
megfelelt

átlag
feletti

átlagos

ÁTLAG ALATTI

nem
megfelelő

Menü: Paradicsomleves, Paprikás krumpli kolbásszal, Savanyú uborka, Kenyér

Mintavétel ideje: 2014. június 5.

Napi adag: 270 adag/ebéd

Főzőkonyha: Gasztronómia Bt. - főzőkonyha (7255 Nagyberki, Ifjúság u. 1.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Paradicsomleves (0,3 l/adag)

Külső megjelenés:

Jellegzetesen sötétpiros alaplében törtfehér színű betűtészta látható. Két adagnál az alaplé felszínén nagyobb mennyiségű, vöröses színű olajcsík, egy adag esetében sötétebb zsíradékcseppek láthatók.

Állomány:

Az alaplé jellegzetesen sűrű, homogén, csomómentes. A tészta kissé túlfőtt.

Illat:

Jellegzetes, a paradicsom illata kissé gyenge. Idegen szagtól mentes.

Íz:

Enyhén édeskés, a paradicsom íze gyengén érezhető. Idegen íztől mentes.

Részletes összetétel:

  • kristálycukor
  • liszt
  • étolaj
  • paradicsompüré
  • vöröshagyma

Paprikás krumpli kolbásszal (0,3 l/adag)

Külső megjelenés:

Téglavörös színű szószban különböző méretű és alakú, pirospaprikával színezett sárgás színű burgonya darabok, fekete fűszerszemcsékkel. Adagonként 1-1 darab, kb. 8 cm hosszúságú vörösesbarna kolbász.

Állomány:

A jellegzetesnél sűrűbb. A burgonya jól átfőtt. A kolbász jellegzetes, jól átsült, lédús.

Illat:

Kevésbé jellegzetes, kissé gyenge illat. A hagyma illata érezhető. Kevésbé harmonikus.

Íz:

Enyhén édeskés, hagymás íz érezhető. A kolbász erőteljesen fűszerezett, a borstól csípős, kissé olajos ízhatású. Összhatásában alacsony élvezeti értékű.

Részletes összetétel:

  • burgonya
  • vöröshagyma
  • étolaj
  • fűszerpaprika
  • Kolbász (ipari szalonna, sertéshús 31%, víz, marhahús 15%, sertésbőrke, marhaín, szójafehérje, étkezési só, fűszerkeverék (stabilizátor E450, fűszerpaprika, ízfokozó E621, antioxidáns E300, színezék E160/c, dextróz, fűszerolajok) szárított fokhagyma, tartósítószer (E250))

Csemege ízesítésű uborka (édesítőszerrel) (0,05/adag)

Külső megjelenés:

Hosszában félbevágott, kb. 10 cm hosszúságú, a jellegzetes olajzöldtől kissé világosabb zöld színű uborka.

Állomány:

Jellegzetesen ropogós.

Illat:

Savanyú,borkén illat érezhető.

Íz:

Savanyú és sós ízű. Nem harmonikus. A borkén íze érezhető, kellemetlen utóíz.

Részletes összetétel:

  • uborka
  • ivóvíz
  • konyha só
  • étkezési sav E260
  • fűszerek
  • tartósítószer E211, E330
  • szilárdító E509
  • antioxidáns E224
  • E954 édesítőszer szacharinát

Kenyér (0,06 kg/adag)

Külső megjelenés:

Egyenletes vastagságú (kb. 2 cm) kenyér szeletek. A bélzet törtfehér, a héj világosbarna színű.

Állomány:

Kellően átsült, tapintásra rugalmas, vékony pórusfalú, egyenletesen lazított, csomómentes. Szájban kissé tapadó.

Illat:

Jellegzetes, de kevésbé aromás. Idegen szagtól mentes.

Íz:

Jellegzetes, idegen íztől mentes.

Részletes összetétel:

  • búzaliszt
  • víz
  • élesztő
  • komplex hatású adalékanyag (búzaliszt, konyhasó, lisztkezelő szer E300)

Friss hírek

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.13.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.02.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >