Budapest XVII.ker.-117.számú vizsgálat-Pál Apostol Katolikus Általános Iskola és Gimnázium
Budapest XVII.ker.-117.számú vizsgálat-Pál Apostol Katolikus Általános Iskola és Gimnázium
117.számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Pál Apostol Katolikus Általános Iskola és Gimnázium
(1173 Budapest, Pesti út 84.)
A menü minősítése:
kiválóan megfelelt |
ÁTLAG FELETTI |
átlagos |
átlag alatti |
nem |
Menü: Sárgaborsó krémleves, zöldséges rizs, párizsias csirkemell
Mintavétel ideje: 2015.10.14. Napi adag: 335 adag/ebéd Főzőkonyha: Familiar Foods Kft. (1056 Budapest, Molnár utca 6) |
Részletes érzékszervi minősítés:
Sárgaborsó krémleves (2,5 dl/adag)
Külső megjelenés: |
Halvány narancssárga színű, nem teljesen homogén krémlevesben kisebb-nagyobb "tört" sárgaborsó darabok, sűrítésből eredő fehér színű szemcsékkel, tetején kevés pirospaprika és apró zöldfűszer darabkák láthatóak. |
Állomány: |
A jellegzetes krémleves állaghoz képest kissé hígabban folyó, a sárgaborsó nem homogénre aprított, darabos, szemcsés. A sárgaborsó kissé kemény, nem kellően átfőtt. |
Illat: |
Sárgaborsó levesre jellemző, kevésbé aromás, tiszta, idegen szagtól mentes. |
Íz: |
Sárgaborsó levesre jellemző, kellően aromás, megfelelően fűszeres, tiszta, idegen íztől mentes. |
Gyöngy levesbetét
Külső megjelenés: |
Közel egyenletes színeloszlású, aranysárgára pirított, egyenletes nagyságú - kb. 1 cm átmérőjű - levesgyöngyök. Zömében ép, egy-két törött szem látható. Felülete matt, nem zsíros hatású. |
Állomány: |
Jellegének megfelelő, száraz, ropogós szemek. |
Illat: |
Jellegzetes, kissé olajos illatú, idegen szagtól mentes. |
Íz: |
Jellegzetesen fűszerszegény, ízleléskor enyhén olajos ízérzetet kelt, idegen íztől mentes. A levessel együtt fogyasztva jellegzetes, kellemes. |
Zöldséges rizs (10 dkg/adag)
Külső megjelenés: |
Törtfehér színű, hosszúkás rizsszemek között közel egyenletesre aprított sárgarépakockák, zöldorsó illetve kukoricaszemek. A zöldség-rizs aránya megfelelő. A rizs zömében különálló, de néhány kisebb összetapadt csomót tartalmaz. |
Állomány: |
A rizs zömében pergős, rugalmasan puha, átfőtt, a csomók kissé nehezebben szétnyomhatóak. A zöldségek jól átfőttek, de kissé szárazak, kissé összetöppedtek. |
Illat: |
A rizs illata dominál, a zöldségek illata kevésbé intenzív, de felismerhető, tiszta, idegen szagtól mentes. |
Íz: |
A rizs íze dominál, a zöldségek jellegzetesek, de szárazabb állaguk miatt az íz összhatásában kevésbé harmonikus, idegen íztől mentes. |
Párizsi csirkemell (6 dkg/adag)
Külső megjelenés: |
Kissé egyenetlenül sült, aranysárgától aranybarnáig terjedő színárnyalatú, nagyobb tenyérnyi méretű, kb. 1 cm vastagságú párizsias bundába panírozott csirkemell szelet. Felülete zsiradéktól erősen fénylő. A bunda kb. 2 mm vastagságú, kissé sérült, egy részén hosszabb hasadás látható, de egyébként jól fedi a húst. |
Állomány: |
A hús a csirkemellre jellemzően száraz, puha, a bunda kissé szívós, nem ropogós, nyomás hatására olajos kiválás látható. |
Illat: |
A hús illata gyengébben érződik, a bunda olajos illata dominál, de nem kellemetlen, idegen szagtól mentes. |
Íz: |
Ízében a bunda íze dominál, a hús kevésbé aromás, kevésbé ízletes. Összhatásában olajos ízérzetet kelt, de tiszta, idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/ anyaghányad: |
Sárgaborsó krémleves fokhagyma pirospaprika liszt sárgaborsó só, jódozott vöröshagyma olaj, napraforgó
Párizsias csirkemell liszt csirkemell só, jódozott olaj, napraforgó tojás
Zöldséges rizs só, jódozott sárgarépa rizs zoldborsó, mirelit kukorica, mirelit olaj, napraforgó |