null Kettős jogszabálysértést lepleztek le élelmiszer-biztonsági szakembereink

Kettős jogszabálysértést lepleztek le élelmiszer-biztonsági szakembereink

2012. június 14, csütörtök

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatala szakmai irányítása mellett működő Pest megyei Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság hatósági állatorvosai közérdekű bejelentés alapján illegális baromfivágási és élelmiszer-hamisítási tevékenységet lepleztek le két Vác környéki településen a rendőrséggel összehangolt akció keretében június 5-én.

A Nagy Csibe Kft. által Dunakeszin, a Táltos u. 20. szám alatt legálisan működtetett baromfivágóhíd (HU 790) szomszédságában lévő ingatlanon elfogadhatatlan higiéniai körülmények között, engedély nélkül vágtak baromfit. Az engedélyezett baromfivágóhíd az ellenőrzés időpontjában nem működött.

A levágott testeket „kurkuma” oldatba mártották a tetszetősebb (sárga) szín elérése érdekében. Az illegális vágásból származó, festett baromfihús egy részét az ellenőrzés időpontjában már több helyre kiszállították.

A kurkuma (curcuma longa) ázsiai származású fűszernövény. Magyar népies neve: indai sáfrány. A fűszert a sárga színű, gyömbérre emlékeztető gyöktörzs és a gumú intenzív, sárga festékanyaga (kurkumin) adja, és sajátos aromája, sárga festőszíne miatt kedvelik. A Worcester-mártás és a curry fűszerkeverékek alkotórésze, de használják tésztafélék, levesek színéne, ízének javítására is.

A hatósági szakemberek a helyszínen fellelt 22 kg kurkuma por felhasználását megtiltották, az összesen 1540 kg vágott baromfit és belsőséget lefoglalták valamint elrendelték az ATEV által történő elszállítását és ártalmatlanítását. Az ugyanebből a vágásból származó 1274 kg mennyiségű, már kiszállított vágott baromfi visszahívásra és szintén ártalmatlanításra került.

A Kovi Csibe Kft. Őrbottyán, Petőfi S. u. 1. szám alatti ingatlanán baromfitollat tartalmazó 6 db szemeteskukát, 1 kg kurkuma port és egy hűtőkamrában szennyezett textíliával letakart, összesen 999 kg vágott baromfit és baromfi belsőséget találtak a hatósági ellenőrök, amelyen szintén a festés gyanúját állapították meg. A telephely baromfivágásra, feldolgozásra semmiféle engedéllyel nem rendelkezik. Itt is sor került a kurkuma felhasználásának megtiltására valamint a fellelt vágott baromfi és belsőség ATEV által történő elszállíttatására és ártalmatlanítására.

Az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság Váci Kerületi Főállatorvosa mindkét ügyben illegális vágóhelyen történő engedély nélküli élelmiszer-előállítás, baromfihús tiltott kezelése (festése) révén elkövetett élelmiszer-hamisítás miatt élelmiszerlánc-felügyeleti hatósági eljárást indított, melynek során milliós nagyságrendű bírság kiszabására kerülhet sor.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal „Zöld számára” az elmúlt napokban több hasonló közérdekű bejelentés érkezett „háztájinak” nevezett, de festéssel hamisított baromfi forgalmazásáról. A bejelentett esetek kivizsgálása folyamatban van.


Friss hírek

2025. július 15, kedd

Fontos a hazai állomány védelme: juh- és kecskehimlő az Európai Unióban

A juh- és kecskehimlő rendszeresen megjelenik egyes európai országokban. Júniusban a román állategészségügyi hatóság több kitörést is megerősített. Magyarországon nincs jelen a betegség. A magyar juh- és kecskeállomány védelme érdekében dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos elrendelte az élő kiskérődző szállítmányok fokozott ellenőrzését. A Nébih arra kéri az állattartókat, hogy kizárólag legális forrásból és módon vásároljanak állatot, betegséggyanú esetén pedig haladéktalanul értesítsék a szolgáltató vagy hatósági állatorvost.

Tovább >

2025. július 14, hétfő

Indul a nyári szezonális ellenőrzés – országszerte zajlanak a vizsgálatok

Július 15-én elindul a nyári szezonális ellenőrzés, amelyet az élelmiszerlánc-felügyeletet irányító Tállai András, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára rendelt el. Az augusztus 30-ig tartó ellenőrzés-sorozaton a Nébih és a kormányhivatalok szakemberei a nyári lovas táborokat, a fröccsteraszokat, a grillezésre szánt húskészítmény előállítókat, az ásványvíz-palackozókat és szikvíz-előállítókat, valamint a helyi termelői piacokat vizsgálják.

Tovább >