null Késésben a tavaszi szántóföldi növénytermesztési munkák

Késésben a tavaszi szántóföldi növénytermesztési munkák

Késésben a tavaszi szántóföldi növénytermesztési munkák
2013. április 10, szerda

A 2013-ban ez idáig – hó és eső formájában – lehullott csapadék országosan 200 – 220 mm, mely minden megyében meghaladja az ezen időszakra jellemző mennyiséget. Eddig közel kétszerese, illetve háromszorosa hullott le a megszokott mennyiségnek, amely miatt mintegy két-három hetes késésben vannak a tavaszi munkálatok.

A jelenlegi csapadékos és hideg időjárás a tavaszi munkák végzését jelentősen hátráltatja. A gazdálkodók által tervezett tavaszi vetési szándék közel kettő és fél millió hektár. E területek mintegy 10%-án végezték el ez idáig a talaj előkészítést. Ez az arány az elmúlt év ugyanezen időszakában 45% volt.

A tervezett tavaszi vetésből március hó folyamán több mint 40 ezer hektáron került vetőmag a talajba (az elmúlt évben ennek közel hatszorosát vetették el). A tavaszi árpa ¼-ét vetették el eddig, e munkát tavaly ilyenkor már befejezték. A magborsó vetése a tervezett 20 ezer hektár területből 3 ezer hektáron (15%) valósult meg (az elmúlt év hasonló időszakában 97%-on).

Körülbelül két hetes csapadékmentes idő kellene a vízzel telített talajok számára, hogy a március első hetében elkezdett, és a kedvezőtlen időjárás miatt szünetelő talaj-előkészítési és vetési munkálatok folytatódjanak. A belvizes területeken még több időre van szükség, melyet az is befolyásol, hogy a vizet az adott területről mikor sikerül levezetni.

A belvíz okozta tényleges kár mértéke jelenleg még sem az őszi vetéseknél, sem az ez idáig elvetett tavaszi vetéseknél nem állapítható meg. Az elkövetkezendő időszak időjárása, illetve a csapadék utánpótlás mennyisége meghatározó lesz a már elvetett növények fejlődése, valamint az elvégzendő tavaszi munkálatok szempontjából.


Friss hírek

Egy újabb „aranyhasú” hazajutásában segített az ÁHSZ
2020. augusztus 7, péntek

Egy újabb „aranyhasú” hazajutásában segített az ÁHSZ

Ismét eredményes akción van túl a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ). A halászati őrök a júniusban felderített ügyben az eljárást és bírságolást követően sikeresen visszaszállítottak az eredeti élőhelyére egy újabb jogszerűtlenül kifogott és áttelepített tőpontyot. A méretes, 27 kg-os, 92 cm testhosszúságú hal 17 km megtétele után került vissza a Vasmegyei megtalálási helyéről az eredeti „otthonába”.

Tovább >

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben
2020. július 31, péntek

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt az alföldi térség erdőterületein található avar, gyep és tűlevél réteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki. 2020. augusztus 1-től három megyében életbe lépett a tűzgyújtási tilalom. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Tovább >