null Az idei ünnep is teljesebb lehet a Nébih Maradék nélkül Húsvét zöldítő pályázatával!

Az idei ünnep is teljesebb lehet a Nébih Maradék nélkül Húsvét zöldítő pályázatával!

2024. március 25, hétfő

Az év egyik legszebb ünnepéhez közeledve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja ismét meghirdeti az immár hagyományosnak számító Húsvét zöldítő pályázatát, amelyre április 5-ig várják a pályaműveket. A három kategóriából álló pályázat célja, hogy az ünnepi időszak közepette, a népszokások, a családi hagyományok követése mellett szempont legyen az élelmiszerpazarlás megelőzése is.

A Maradék nélkül program a tudatos ünnepi készülődés jegyében idén is meghirdeti a Húsvét zöldítő pályázatát. Három kategóriában várják a pályaműveket: tojásfestés, locsolóversírás, maradékmentő receptek.

A program alapvető célkitűzéseihez kapcsolódva ezúttal olyan tojásfestési és -díszítési technikákat várnak, amelyek azon élelmiszerhulladékok (pl. hagymahéj, céklahéj, tojáshéj) kreatív felhasználását támogatják, melyek egyúttal szép hímes tojásokat eredményeznek. Emellett idén sem maradhat el az élelmiszerpazarlás csökkentésére ösztönző locsolóversírás, amely a korábbiakban különösen nagy népszerűségnek örvendett a gyerekek és felnőttek körében egyaránt.

Húsvétkor sok friss, hűtést igénylő alapanyag kerül a konyhákba, ráadásul az ünnepi időszakban még inkább jellemző lehet a túlvásárlás. A témában a program munkatársai praktikus ötleteket adnak, de a pályázat is kiemelt figyelmet fordít a húsvéti fogások ideális tárolási körülményeinek bemutatására. A harmadik kategória ugyanis a kreatív, maradékmentő receptek népszerűsítésének ad teret. A pályázók az egyedi receptjeik megosztása révén a szemléletformálást támogatva hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a bőséges ünnepi asztalokról egy falat se vesszen kárba. A legjobb maradékmentő receptötletek, az értékes díjazáson felül, bekerülhetnek a Nébih által összeállított húsvéti receptgyűjteménybe is.

A Húsvét zöldítő pályázat a meghirdetett kategóriák mindegyikében (tojásfestés, locsolóversírás, maradékmentő recept) várja a pályaműveket egészen április 5-éig. A részletes pályázati feltételek megtalálhatóak a Maradék nélkül program honlapján. Az élelmiszerpazarlás mérséklését szolgáló helyes tárolási és maradékfelhasználási praktikák gyűjteménye pedig az alábbi cikkben olvasható: https://maradeknelkul.hu/husvet-maradek-nelkul-2/


Friss hírek

2025. június 13, péntek

Friss és ropogós: hónapos retket termesztett a Szupermenta a szarvasi Növényfajta-kísérleti Állomáson

A Szupermenta tavaszi terméktesztjén vizsgált retekvetőmagokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei elvetették a hivatal szarvasi Növényfajta-kísérleti Állomásán. A magok fejlődését egészen a hónapos retkek betakarításáig figyelemmel kísérték. Valamennyi vetőmag a várakozások szerint fejlődött, a csomagolásuknak megfelelő terméseket hoztak, melyek folsav-, C-vitamin- és káliumtartalmának laboratóriumi vizsgálata is jó eredménnyel zárult. A rangsor a vakkóstolásos kedveltségi vizsgálatot követően vált véglegessé.

Tovább >

2025. június 11, szerda

Új fejlesztés: folyamatos az eGN szinkronizálás

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2025-ben is biztosítja az Egységes Kérelem (EK) adatainak eGN-rendszerrel való összehangolását. Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan idén is átemelésre kerülnek a Magyar Államkincstár (MÁK) EK felületén megadott adatok az Elektronikus Gazdálkodási Naplóba (eGN), ráadásul a rendszer átáll a napi adatfrissítésre.

Tovább >