CAUTION felirat

Termékvisszahívások

Az oldalon az utóbbi hat hónap termékvisszahívásai láthatóak. Az információkat rendszeresen frissítjük.

Az élelmiszerlánc meglehetősen bonyolult és összetett hálózatában fontos, hogy minden szereplő (vállalkozó-hatóság-vásárló) tisztában legyen saját felelősségi körével. Elengedhetetlen a megfelelő partnerségi viszony kialakítása, melynek legfontosabb eszköze az információ-megosztás, a kommunikáció. Azaz, ha bármelyik szereplő tudomására jut, hogy egy élelmiszerlánc-termék nem felel meg az élelmiszerbiztonsági előírásoknak azt tudatja a lánc többi szereplőjével. Fontos hangsúlyozni, hogy az önellenőrzésből eredő visszahívás teljesítése a felelős vállalkozói magatartás alapköve és transzparenssé tétele a fogyasztói érdekeket maximálisan szem előtt tartó vállalkozás jellemzője, ami a vállalkozást pozitív irányba minősíti.

Mit tehet...

 • ...a felelős vállalkozó?

  Amennyiben az által behozott, előállított, feldolgozott, gyártott, forgalmazott termék nem felel meg az élelmiszerlánc-biztonsági követelményeknek meg kell tennie a szükséges intézkedéseket (forgalomból való kivonás, termékvisszahívás) és haladéktalanul tájékoztatnia kell az élelmiszerlánc-felügyeleti szervet, valamint termékvisszahívás esetén a vásárlókat. A visszahívási mechanizmusok életbe léptetéséhez a vállalkozóknak önellenőrzési, minőségbiztosítási, nyomon követési rendszereket kell működtetniük.
 • ...a tudatos vásárló?

  A vásárlói tudatosság egyik ismérve, hogy amennyiben kifogásolható termékkel találkozunk, azt jelezzük a vállalkozásnak (általában a vásárlás helyén), valamint bejelentjük az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságnak. Ezzel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a vállalkozó megtehesse a szükséges intézkedéseket (termékvisszahívás, forgalomból történő kivonás) és a nem megfelelő termék kikerülhessen az élelmiszerláncból (megsemmisítés, más, nem élelmiszer/takarmány célú felhasználás).

  A tudatos vásárló tisztában van azzal, hogy a vállalkozások által közzétett, önellenőrzésből eredő termékvisszahívások a vállalkozás pozitív megítélését segíti.

 • ...a támogató hatóság?

  Segíti a vállalkozásokat a termékvisszahívásban (útmutató), megosztja a szükséges és hiteles információkat a nagyközönséggel. Amennyiben nem megfelelő a vállalkozói intézkedés, akkor a törvény erejével kikényszeríti azt.
 

Mi a forgalomból kivonás? 

Általános értelmezés szerint a forgalomból történő kivonás azt a folyamatot jelenti, amelynek során a terméket – a vásárlóhoz eljutott termékek kivételével – eltávolítják az élelmiszerláncból.

Mi a termékvisszahívás? 

Termékvisszahívásra akkor kerül sor, ha a kockázatot jelentő termék már a vásárlónál van. A visszahívásnál nehézséget jelent a vásárlók elérése, értesítése.

Termékvisszahívások

Dátum
Termék neve
Probléma jellege
Részletek
Dátum Termék neve Probléma jellege Részletek
2021.05.25. DETKI Bio Babakeksz, 180 g és Lupilu Bio babakeksz, 180 g Műanyag szál esetleges előfordulása a termékben
2021.04.27. Natur Aktiv Bio Basis Müsli 5-Korn-Mix Etilén-oxid szennyezettség
2021.04.14. HELCOM Gyümölcssaláta cukrozott lében hőkezeléssel tartósítva Érzékszervi tulajdonságok megváltozása
2021.04.07. Chipotle Chicken Dussmann, 2 kg Nem megfelelő hőkezelés
2021.03.10. Regius Kézműves libamáj, 180 g Hűtőlánc megszakadása
2021.03.09. Konyhai eszközök (konyhai kanál, habverő, habszedő kanál, merőkanál, spatula, krumplinyomó) Primer aromás aminok kioldódása
2021.02.08. Trixie vitaminos rágócsont 12 cm 70g Salmonella jelenléte
2021.02.05. SPAR Free From bio hamburger zsemle 2 db 125 g Etilén-oxid szennyezettség
2021.01.28. Kőrösi sajtkorong; Füst ízű Kőrösi sajtkorong Üvegdarab esetleges előfordulása
2021.01.22. Milupa Kinder-Porridge / Kindermüsli Früchte / Kindermüsli Bircher Idegenanyag - almakocsány - esetleges jelenléte
2021.01.21. Knäckebröd Flerkorn (Többgabonás kétszersült) 250 g Etilén-oxid szennyezettség
2021.01.20. Finn Crisp Snacks SEEDS&SEA SALT Etilén-oxid szennyezettség