null Tavaszi különlegesség a kucsmagomba

Tavaszi különlegesség a kucsmagomba

2019. április 18, csütörtök

Tavasszal nemcsak a friss zöldségek szezonja indul, hanem megjelennek az erdőn-mezőn gyűjtött finomságok is. A már viszonylag jól ismert és divatos medvehagyma mellett a kucsmagomba is igazi tavaszi különlegességnek számít, bár nem található meg olyan tömegben, mint a medvehagyma. Ha valaki nem biztos magában, akár piacról is beszerezheti, hiszen ott gyűjtött gombát árulni csak előzetes szakellenőri minősítés után és folyamatos felügyelet mellett szabad. Mindemellett – a biztonság kedvéért – vásárláskor ellenőrizzük a gomba mellé kötelezően kihelyezett szakellenőri igazolást!
 

A kucsmagomba a süveg (kucsmagombáknál nem kalap!) báránybőr kucsmára emlékeztető kinézetéről kapta a nevét. A süveg gyűrött vagy méhsejtszerű, az üreges tönkkel részben vagy egészben összenőtt.

Leggyakrabban talán a cseh kucsmagombával lehet találkozni, ami már márciustól terem lomberdőkben, nyarasokban. Áprilisban jelenik meg bokros, erdős élőhelyén az „igazi”, az ízletes kucsmagomba, valamint a hegyes kucsmagomba, amelyek sajnos kevésbé gyakoriak, viszont finomabb ízűek. A felületes szemlélő a kucsmagombát könnyen összetévesztheti a szintén április-májusban megjelenő, mérgező papsapkagomba (pl. homoki és vörösbarna papsapkagomba) fajokkal, ezért a gyűjtött gombát mindig meg kell nézetni gomba-szakellenőrrel!

A kucsmagomba sokféleképpen elkészíthető, akár egyszerű tejszínes-kéksajtos mártással vagy medvehagymával, akár félbevágva és megtöltve, mindenképpen különleges finomságot varázsolhatunk az asztalra.

A kucsmagomba elkészítésénél ügyeljünk arra, hogy alaposan (min. 20 perc) süssük vagy főzzük meg, mert nyersen fogyasztva gyomorpanaszokat okozhat.

Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >

2025. december 23., kedd

Az eritrit károsíthatja a vér-agy gátat, növelve a stroke kockázatát

2025. december 22., hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

2025. november 7., péntek

Európai madárinfluenza helyzet 2025 ősz

2024. március 22., péntek

Európai madárinfluenza helyzet

2025. december 22., hétfő

Kopi luwak: kutatási eredmények és piaci kilátások

2020. január 31., péntek

Újra időszerű a mezei pocok elleni védekezés

2016. október 5., szerda

Felhívás: el kell kezdeni az aktuális mezei pocok fertőzöttség felmérését

2025. december 19., péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

2018. október 12., péntek

Felhívás az aktuális mezei pocokfertőzöttség felmérésére

2025. december 19., péntek

Több zöldség és gyümölcs fogyasztása a pihentető alvás titka

2025. december 18., csütörtök

Megjelent az Európai Bizottság útmutatója a BPA betiltásával kapcsolatban

Közlemények az Országos Mezőgazdasági Fajtaminősítő Bizottság üléseiről

2025. december 18., csütörtök

Tudományos szimatolók: kutyák segítik a mérgező növények felismerését az állati takarmányban

2025. december 17., szerda

Megérkeztek a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés újabb eredményei

2025. december 17., szerda

A reggeli kihagyása növelheti a magas vérnyomás és a magas vércukorszint kockázatát

2015. február 26., csütörtök

Magas nitrát tartalmú zöldségek fogyasztásának kockázata csecsemőknél

Nemzeti fajtajegyzékek

2014. szeptember 30., kedd

Kérdezz-felelek a növényvédőszermaradékok egészségügyi kockázatáról

2025. december 16., kedd

Egyre magasabb a súlyos Listeria-fertőzések száma Európában

2025. december 16., kedd

EFSA: a madárinfluenza észlelések számának megugrásával fokozott felügyelet és szigorú biológiai biztonság szükséges