Megérkeztek a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés újabb eredményei

2025. december 17, szerda

Élőhal-kereskedőket, forralt bor árusokat, őstermelőket, vad- és halfeldogozókat, valamint nagyüzemi és kézműves söröket is ellenőriztek az elmúlt hetekben az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), valamint a kormány- és járási hivatalok szakemberi által végzett téli szezonális ellenőrzés újabb célterületeinek összesítése, egy-egy kirívó esettől eltekintve, pozitív tapasztalatokat hozott. Egy vadhúsfeldolgozó üzemben 3 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból és a működését is felfüggesztették. Egy sörben a dobozos termékeknél nem engedélyezett adalékanyagot mutatott ki a Nébih laboratóriuma.

A Nébih ellenőrei az elmúlt időszakban 5 vármegyében tartottak egy-egy vadfeldolgozó létesítményben átfogó ellenőrzést. Négy esetben sem higiéniai, sem dokumentációs hiányosságokat nem tártak fel, az érintett egységek a jogszabályoknak megfelelően üzemeltek. Egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei üzem működését azonban a feltárt súlyos, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő jogsértések miatt azonnali hatállyal felfüggesztették. Több mint 3 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból a szakemberek. 

A növekvő kereslettel és termeléssel járó magasabb kockázat miatt a halfeldolgozás is helyet kapott a szezonális ellenőrzéseken. A Nébih 5 halászati terméket előállító üzemben végzett teljes körű ellenőrzést. A szakemberek többek között vizsgálták az alapanyagok (élő vagy feldolgozatlan hal) származási adatait, a nyomonkövethetőséget, de értékelték az üzemek higiéniai állapotát és a HACCP kritikus pontjainak felügyeletét is. Két üzemben fordultak elő kisebb, azonnal pótolható, elsősorban dokumentációs hiányosságok. 

Az elmúlt hetekben 17 vármegyében összesen 40 élőhal-árusító egységet ellenőriztek a járási hivatalok szakemberei. A forgalmazóhelyek között egyaránt szerepeltek hiper- és szupermarketek, szaküzletek, piacok és ideiglenes árusítók. Az ellenőrzéseken a hatóság elsősorban az állatvédelmi előírások betartását vizsgálta. A halak tartása, a kábítás módja, a medencék állapota, a víz minősége és a nyilvántartások vezetése megfelelt a jogszabályoknak. Sérült hal nem volt, a tartási sűrűség megfelelő volt, és hiányosságot vagy jogsértést nem találtak, így további intézkedésre nem volt szükség. 

A borászati felügyelők jégpályák mellett, valamint karácsonyi vásárokon forgalmazott forralt borokat, karácsonyi puncsokat és egyéb alkoholtartalmú italokat ellenőriztek. Országszerte 13 vármegyében, összesen 36 létesítményben jártak. Az ellenőrzött egységek higiéniai állapota megfelelt a jogszabályi előírásoknak, mindösszesen 2 esetben állapított meg a hatóság higiéniai hiányosságot. Pozitív tapasztalat, hogy a kiszolgáló személyzet mindenhol rendelkezett a kötelező egészségügyi alkalmasságot igazoló dokumentummal. Az ellenőrzött 43 alkoholos italtétel nyomonkövethető volt, a termékeken végzett laboratóriumi vizsgálatok még folyamatban vannak. 

A Nébih felügyelői a „sör” vagy „ízesített sör” kategóriába tartozó kockázatelemzéssel, előzetes hibakereséssel kiválasztott 3 nagyüzemi és 12 kisüzemi sört vizsgálták meg. A laboratóriumi és érzékszervi vizsgálatok mellett minden mintázott tétel esetében ellenőrizték a gyártmánylapokat, jelöléseket és a nyomonkövethetőséget is. Végül 12 esetben (3 nagyüzemi, 9 kisüzemi sör esetében) kisebb jelölési hibát állapítottak meg, a címkék javítása folyamatban van. Egy termék esetében nem engedélyezett tartósítószerek használata miatt az érintett sör forgalomból történő kivonását kezdeményezték.

A téli szezonális ellenőrzés folyamán ezidáig 10 helyszínen, elsősorban vidéki nagyvárosokban lévő, budapesti és főváros környéki piacokon, 58 őstermelőt ellenőriztek a Nébih szakemberei.  Vizsgálták többek között a tevékenység jogszerűségét, a termékek származását, valamint a nyilvántartásban szereplő adatok valódiságát. Elmondható, hogy az őstermelők jellemzően betartják a szabályokat, azonban több esetben előfordultak kisebb szabálytalanságok, mint például a FELIR- és a tevékenységazonosító feltüntetésének elmulasztása. Szintén akadt példa a nyilvántartásba be nem jelentett termék forgalmazására, ilyenkor helyszíni szemlére is sor került a termelés helyén. Két esetben indult eljárás: az egyik árust már korábban eltiltotta a hatóság az őstermelői tevékenységtől, a másik árus ugyancsak felvásárolt termékeket, többek között déli gyümölcsöket forgalmazott őstermelőként, hátrányos helyzetbe hozva a valódi őstermelőket.

Az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők egész december 31-ig végzik vizsgálataikat az ünnepek zavartalansága érdekében.

Forrás: AM Sajtóiroda
 


Friss hírek

2025. december 16, kedd

Azonnal felfüggesztette egy vadfeldolgozó üzem működését a Nébih súlyos élelmiszerbiztonsági problémák miatt

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy vadfeldolgozó létesítményben tartottak ellenőrzést. A szakemberek a vizsgálatok során fellelt élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő jogsértések okán az üzem működését azonnali hatállyal felfüggesztették. Több mint 3 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból, valamint elrendelték azok hatósági zár alá vételét.

Tovább >

A reggeli kihagyása növelheti a magas vérnyomás és a magas vércukorszint kockázatát

2025. december 17, szerda

Egy kutatás szerint a reggeli étkezés nem csak energiát ad a nap kezdetén, de segíthet megelőzni a magas vérnyomás, a magas vércukorszint és a metabolikus szindróma kialakulását is.

A metabolikus szindróma több, egymással összefüggő egészségi probléma – például a magas vérnyomás, a magas vércukorszint és a hasi elhízás – együttese, amely növeli a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A Nutrients folyóiratban megjelent kínai metaanalízis szerint azok, akik rendszeresen kihagyják a reggelit, nagyobb eséllyel szenvednek ezektől a problémáktól — írja a MedicalNewsToday. A kutatók több mint 118.000 résztvevő adatait vizsgálva arra jutottak, hogy a reggeli elhagyása megzavarhatja a szervezet természetes anyagcsere-ritmusát, valamint negatívan befolyásolhatja a vérnyomást, a vércukorszintet és a koleszterinszintet. Szakértők szerint a kiegyensúlyozott reggeli beindítja az anyagcserét, segíti az energiaszint fenntartását és hozzájárul az egészséges testsúly megőrzéséhez. 

A tanulmány ugyan megfigyeléses adatokon alapul, de eredményei összhangban állnak más kutatásokkal, amelyek szerint a rendszeresen fogyasztott, egészséges reggeli valóban a „nap legfontosabb étkezése”, és az egyik legegyszerűbb lépés a metabolikus szindróma és a krónikus betegségek megelőzéséhez.


Friss hírek

2025. december 16, kedd

EFSA: a madárinfluenza észlelések számának megugrásával fokozott felügyelet és szigorú biológiai biztonság szükséges

2025. szeptember 6. és november 14. között 26 európai országban 1443 vadon élő madárban mutattak ki magas patogenitású madárinfluenza (HPAI) A(H5) vírust.

Tovább >

2025. december 15, hétfő

Puding: vaníliás vagy csak vanília ízű?

A vaníliás puding népszerű desszert, de a vanília íz nem jelenti azt, hogy valódi vaníliát is tartalmaz.

Tovább >

null Elfogadható-e a saját csomagolás használata?

Elfogadható-e a saját csomagolás használata?

2019. március 6, szerda

Az élelmiszerek előállításának, forgalmazásának, raktározásának, valamint szállításának feltételeit meghatározó Európai Uniós és nemzeti jogszabályok fő célja, hogy a fogyasztók egészségét védjék. A hatályos jogszabályok szerint az élelmiszer biztonságosságáért és minőségéért mindig az élelmiszer-vállalkozás felel, éppen ezért ő dönthet arról is, hogy hozzájárul-e a vásárló által vitt, saját csomagolóanyag használatához.

A fentieken túl, az élelmiszerrel rendeltetésszerűen érintkező anyagok felhasználásával kapcsolatban alapkövetelmény, hogy azok ne szennyezzék az élelmiszert. A vásárló által vitt csomagolóanyag – például saját vászonzsák, zárható doboz – használata az élelmiszer-vállalkozás szempontjából élelmiszer-biztonsági kockázatot jelenthet, hiszen ránézésre, különösen a mikrobiológiai szennyezettséget szabad szemmel nem lehet megítélni.

Mivel az élelmiszerek biztonságosságáért és minőségéért az élelmiszer-vállalkozások felelősek, így azt is jogukban áll eldönteni, hogy vállalják-e a vásárlók által vitt, ismeretlen higiéniai állapotú csomagolóanyagba történő élelmiszer átadásából adódó kockázatot. Főként a szigorú belső rend szerint működő, nagyobb vállalkozásoknál fordulhat elő, hogy a saját szabályozásukba nem illeszthető bele az ilyen típusú csomagolóanyag használata.

Amennyiben a vásárló által hozott saját doboz vagy más csomagolóeszköz használatát az élelmiszer-vállalkozó elfogadja, gondoskodnia kell arról, hogy a csomagolóanyagok sem közvetlenül, sem közvetett módon ne jelenthessenek szennyező forrást a berendezésekre (mérleg, pult) vagy a forgalmazott élelmiszerekre. Mindezek megvalósítására a jogszabályok nem adnak részletes útmutatást, kizárólag azt a célt határozzák meg, miszerint az élelmiszert a teljes élelmiszerláncban meg kell óvni mindennemű szennyeződéstől.

A témához kapcsolódó fontosabb jogszabályok:
Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény
178/2002/EK rendelet – az élelmiszerjog általános elveiről és követelményeiről, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság létrehozásáról és az élelmiszerbiztonságra vonatkozó eljárások megállapításáról
Az Európai Parlament és a Tanács 852/2004/EK rendelete az élelmiszer-higiéniáról


Friss hírek

2025. december 17, szerda

Megérkeztek a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés újabb eredményei

Élőhal-kereskedőket, forralt bor árusokat, őstermelőket, vad- és halfeldogozókat, valamint nagyüzemi és kézműves söröket is ellenőriztek az elmúlt hetekben az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), valamint a kormány- és járási hivatalok szakemberi által végzett téli szezonális ellenőrzés újabb célterületeinek összesítése, egy-egy kirívó esettől eltekintve, pozitív tapasztalatokat hozott. Egy vadhúsfeldolgozó üzemben 3 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból és a működését is felfüggesztették. Egy sörben a dobozos termékeknél nem engedélyezett adalékanyagot mutatott ki a Nébih laboratóriuma.

Tovább >

2025. december 16, kedd

Egyre magasabb a súlyos Listeria-fertőzések száma Európában

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) új uniós zoonózis jelentése szerint a változó étrend és a népesség elöregedése hozzájárulhat a súlyos Listeria-fertőzések számának emelkedéséhez Európa-szerte.

Tovább >