Halászati ellenőrzés és nyomon követés támogatása

Halászati ellenőrzés és nyomon követés támogatása

2025. június 17, kedd

MAHOP_PLUSZ-1.1.1-24-2024-00001

A kedvezményezett neve: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
A támogatás összege: 1.495.600.000 Ft
Támogatás mértéke: 100%
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2029.12.31. 

A „Halászati ellenőrzés és nyomon követés támogatása programra” nyert számottevő, 1,495 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból származó pályázati forrást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program Plusz keretén belül.
A projekt legfontosabb, kiemelt eleme a halászati ágazati ellenőrzés támogatásának keretében egy hal és haltermék-nyomon követési rendszer kialakítása a meglévő FELIR rendszerarchitektúra továbbfejlesztésével az ágazat digitalizálásának támogatása érdekében. A tervezett rendszer nemcsak a tagállami hatóságokat segíti a haltételek útjának nyomon követésében, de (eltérő jogosultsági szinteken) a terméklánc szereplőinek is megkönnyítheti a bejövő és kimenő tételek adminisztrációját, egészen az utolsó halkereskedelmi pontig. A fejlesztés során törekedni kell arra, hogy a jelenlegi papíralapú kísérődokumentumok kiváltásra kerüljenek.
A fenti célok elérésének, a hatékony ellenőrzési munkavégzés biztosításának, a korábban már kiépített és továbbfejlesztendő Halgazdálkodási Szakrendszer üzembiztos működtetésének előfeltétele a szükséges informatikai hardver és licence park frissítése is. 
A fentiek támogatására és kiegészítéseképpen adatcserét és adatelemzést elősegítő EU-s programon kívánunk részt venni, illetve magunk is szeretnénk szervezni külföldi tanulmányutat annak érdekében, hogy megismerjük más tagállam által már kialakított nyomon követési gyakorlatot. Nagyon fontos célunk továbbá az ellenőrzést és a halgazdálkodási tevékenységet végző személyek képzésére is. Mindemellett a halgazdálkodási ágazat szereplőinek, illetve a horgászoknak, halfogyasztóknak is szeretnénk tájékoztatást adni tevékenységünkről, elért eredményeinkről. 
Tekintettel arra, hogy a helyszíni ellenőrzések rendkívül fontossággal bírnak, az illegális halkereskedelem felszámolása érdekében a helyszíni ellenőrzésekhez szükséges eszközök beszerzését tervezzük a projektben megvalósítani.

Letölthető anyagok
Halőri ismeretek - tananyag

Friss hírek

2025. június 26, csütörtök

SURVector – Vektorok nyomában az egészség védelmében

Mi közük van a szúnyogoknak és kullancsoknak a mindennapi biztonságunkhoz? A SURVector projekt célja, hogy a „One Health” szemlélet jegyében összekapcsolja az emberi, állati és környezeti egészséget. Nemzetközi összefogással építjük ki a kórokozókat terjesztő vektorok – például kullancsok és szúnyogok – országos monitorozását, azonosítását és vizsgálatát, hogy időben és hatékonyan reagálhassunk az egyre gyakoribb, vektorfertőzésekhez köthető veszélyekre.

Tovább >

2025. január 20, hétfő

MYMATCH projekt a klímaváltozás okozta élelmiszerbiztonsági kihívások megoldásáért

Az Európai Horizont programnak köszönhetően decemberben elindult a MYMATCH kutatási és innovációs projekt. A négy éven át tartó projekt 9 európai országból 12 elismert partnert köt össze annak érdekében, hogy megoldásokat találjanak az élelmiszerbiztonság sürgető kérdéseire a klímaváltozásból fakadó kihívásokkal összefüggésben. A tervek szerint a projekt végeredménye egy mesterséges intelligencián alapuló Mikotoxin Menedzsment Platform lesz, amely személyre szabottan segíti majd az élelmiszerrendszerben részt vevőket.

Tovább >

null Meglett a gyümölcse a szezonális ellenőrzéseknek

Meglett a gyümölcse a szezonális ellenőrzéseknek

2017. december 19, kedd

Idén is útjára indult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, ahol a szakemberek többek között az ünnepekhez kötődő termékeket, illetve az ilyenkor kiemelt forgalmat bonyolító kereskedelmi egységeket és vásárokat vizsgálják. A félidő eredményei magukért beszélnek, a következetes hatósági jelenlétnek köszönhetően az élelmiszervállalkozók többsége felkészülten vág neki az ünnepi időszaknak, odafigyel a szabályokra és felelős élelmiszerlánc szereplőként be is tartja azokat - ismertette keddi sajtótájékoztatóján Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.

A csaknem egy évtizedes múltra visszatekintő ellenőrzés-sorozatot a téli szezonban minden évben december 1-je és december 31-e között végzik. A komplex vizsgálatot az FM rendeli el, majd a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a megyei kormányhivatalok szakemberei folytatják le az élelmiszerlánc minden fontos területén. Ahogy az ilyenkor kínált árucikkek is sokfélék, úgy a vizsgálat is széles spektrumú, a forralt bortól, a szaloncukrokon és töltött édességeken, továbbá a haltermékeken és a virslin át, a fűszerezett, pácolt, előkészített húsokig terjed.

Zsigó Róbert elmondta: a felkeresett mintegy 2200 létesítmény esetében összesen 10 alkalommal vált szükségessé, hogy a szakemberek felfüggesszék egy-egy vállalkozás tevékenységét. Az eddigi mustra során az ellenőrök 23 esetben figyelmeztetést, 65 alkalommal pedig -  mintegy 4,8 millió forint értékben - bírságot szabtak ki.

Az agrártárca államtitkára kitért arra, hogy ezúttal is a higiéniai feltételek biztosításával fordult elő a legtöbb probléma, azonban csökkent a nyomon követhetőségre vonatkozó hiányosságok aránya és a tavalyi évhez hasonlóan mindent rendben találtak az élő állatok szállításának ellenőrzése során. Jelentősen javult a forgalomból kivont tételek aránya a korábbi évhez képest, ugyanis a 8 500 termék 1,6%-ánál merült fel kifogás, míg tavaly ez 3,8%-ot ért el.

Az államtitkár hangsúlyozta: Magyarország Kormánya az ünnepek idején is garantálni kívánja, hogy kiváló minőségű, biztonságos és egészséges élelmiszerek kerüljenek a magyar családok asztalára. Kiemelte: fontos célkitűzés az is, hogy az ünnepi menüben minél több hazai termék kapjon helyet, éppen ezért a téli szezonális ellenőrzés nemcsak a fogyasztók érdekeiről szól, hanem a tisztességes hazai termelők, a minőségi magyar termékek piaci pozíciójának védelméről is.

Forrás: FM Sajtóiroda

Kapcsolódó anyagok:
Téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés - részeredmények
Infografika

 



Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >