A egységes kérelem cimkéjű tartalom.

Szarvasmarha-, juh- és kecsketartóknak nyújt segítséget a Nébih a 2023. évi egységes támogatási kérelmet érintő legfontosabb tudnivalókkal

Szarvasmarha-, juh- és kecsketartóknak nyújt segítséget a Nébih a 2023. évi egységes támogatási kérelmet érintő legfontosabb tudnivalókkal

2023. április 28, péntek

A Nébih felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy az április 20-án megkezdődött kérelmezési időszakban az Egységes Kérelem felületén az állategyedek adatai az ENAR-ba bejelentettek szerint szerepelnek. Fontos tehát, hogy a hibás adatok javítása az ENAR rendszerben még az Egységes Kérelem benyújtását megelőzően történjen meg. Ennek részleteiről, valamint a helyesbítés lehetséges eseteiről és menetéről, továbbá a szükséges bizonylatokról is hasznos információkkal szolgál a hivatal.

2023-ban az Egységes Kérelem április 20. és június 9. között adható be. Amennyiben a termelő a bejelentést elmulasztja, abban az esetben a határidő jogvesztő, nincs lehetőség a kérelem módosítására.
Fontos, hogy az idei évben a Magyar Államkincstár (Kincstár) nem különböztet meg szankciómentes és szankciós benyújtási időszakot.

Újdonság, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján a Kincstár rendszere az idei évtől az Egységes Kérelem felületen felmutatja azokat az állategyedeket, amelyek - az adott gazdálkodó vonatkozásában - megfelelhetnek az állatalapú jogcím jogosultági feltételeinek. 

Szükség esetén az adatok helyesbítésére (a kérelmező jelzése alapján) az alábbi esetekben kerülhet sor: 
•    a kérelmező papíralapú ENAR bejelentése még nem került be az adatbázisba (a bizonylatot az ügyfél még nem küldte be, vagy még feldolgozás alatt áll a beküldött bizonylat), valamint
•    ha a bejelentés már bekerült az adatbázisba, de abban esetleg téves adat szerepelt.

Az adatmódosításról kiemelten fontos tudni:
•    A helyesbítéseket az Egységes Kérelem benyújtása előtt érdemes rendezni, ugyanis a téves ENAR adat helyesbítését a Magyar Államkincstár csak akkor fogja figyelembe venni, ha a helyesbítő bejelentés az adat bejelentésére vonatkozó jogszabályi határidőn belül történik meg (pl. borjú bejelentése a jelölést követő 7. napig). 
•    A szokásos ENAR bejelentést a megfelelő bizonylaton mindenképpen be kell adni, ugyanis az Egységes Kérelem felületén jelzett helyesbítési szándék alapján nem történik automatikus adatmódosítás az ENAR rendszerben.
•    Szarvasmarhák körzetbe sorolt tenyészetben tartása esetén az ENAR-bejelentést a körzeti kapcsolattartónak kell megtennie. 
•    Juh és kecske esetén a jelöléshez kötődő adatmódosításhoz a területi felelős (instruktor) segítségét kell kérni. A mozgásadatok módosítását önállóan is be lehet jelenteni az ENAR rendszerbe.

Azok az állattartók, akik nem tudják, hogy jelenleg ki a körzeti kapcsolattartójuk vagy területi felelősük, valamint akiknek a témát érintő bármilyen egyéb kérdése adódik, forduljanak a Nébih Ügyfélszolgálatához a 06-1-336-9050 telefonszámon, illetve az enarufsz@nebih.gov.hu email címen!

További hasznos információk (az adathelyesbítés lehetséges eseteiről, annak menetéről, valamint az arra szolgáló bizonylatokról) elérhetőek a Nébih ENAR aloldalán.
 


Friss hírek

2023. szeptember 27, szerda

Újabb lépés a fenntarthatóság felé: a magyar háztartások egyre kevesebb élelmiszert pazarolnak

Fejenként 24 kg élelmiszert pazarolunk el évente a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) negyedik alkalommal elvégzett hulladékfelmérése szerint. A rekord számú, több mint 500 háztartás részvételével lezajlott mérés eredményei azt mutatják, leggyakrabban továbbra is az ételmaradékok, a zöldségek és a gyümölcsök, valamint a pékáruk kerülnek feleslegesen a szemétbe. A legfrissebb adatok alapján a magyar háztartások újabb jelentős lépést tettek a fenntarthatóság felé, ugyanis 2016 óta 27%-kal csökkent az élelmiszerpazarlás.

Tovább >

2023. szeptember 26, kedd

Vágóhídi tevékenységet függesztett fel a Nébih

Egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhídon és a hozzá tartozó húsüzletben tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A vágóhídon olyan súlyos higiéniai problémákat és nyomonkövetési hiányosságokat tártak fel az ellenőrök, hogy annak tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették. Az egységekben nagy mennyiségű jelöletlen élelmiszert is találtak: összesen több mint 4,3 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból a szakemberek.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)