Megtartotta első hibrid konferenciáját a CCMAS

Megtartotta első hibrid konferenciáját a CCMAS

2024. május 22, szerda

2024. május 13-18. között ismét Budapesten rendezte meg szakmai ülését a FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottsága (CCMAS). A 43. találkozón, mely egyúttal az első hibrid ülés volt, több munkacsomagot is elfogadtak a szakemberek, miközben újabb területek kerültek a testület látókörébe. A magyar vezetésű szakbizottság élén 2018 óta dr. Nagy Attila, a Nébih Élelmiszerlánc-biztonsági Laboratóriumának (ÉLI) igazgatója áll.

A koronavírust követően ez volt a második alkalom, amikor a szakmai grémium tagjai személyesen is találkozhattak a hagyományosan évente megrendezett CCMAS konferencián. A Codex Alimentarius Bizottság testületei közül a CCMAS az elsők között szervezett hibrid konferenciát, azaz a Budapestre látogató szakemberek mellett a világ bármely tájáról bekapcsolódhattak a szakemberek. Ráadásul, míg 2023-ban online csak nézőként követhették az ülést az érdeklődők, addig idén már távolról is aktívan részt vehettek az eredmények kialakításában. A részvétel így minden eddiginél magasabb volt: csaknem 70 ország és több mint 15 szervezet 220 szakembere tárgyalta meg az élelmiszerbiztonságot garantáló nemzetközi szabványok fejlesztésének kérdéseit.

Dr. Nagy Attila (Nébih ÉLI) elnök munkáját alelnökként harmadik alkalommal segítette az Állatorvostudományi Egyetem Digitális Élelmiszerlánc Oktatási, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Intézetének munkatársa, dr. Farkas Zsuzsa. A plenáris ülésszakasz az ünnepélyes megnyitó után vette kezdetét, melyen először dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár kívánt eredményes munkát a delegáltaknak. Ezt követően az Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) képviseletében Mary Kenny, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) részéről pedig Haris Hajrulahovic igazgató köszöntötte a résztvevőket. A budapesti ülésen ugyan nem tudott részt venni a Codex Alimentarius Főbizottság elnöke, Steve Wearne, azonban egy rövid videóüzenetben megköszönte a szakbizottság tagjainak fáradhatatlan munkáját.

Az egyhetes konferencia során a küldötteknek elsősorban új, a szakbizottságban most először bemutatott dokumentumokat kellett megvitatniuk. A 43. szakmai ülés előtt ugyanis sor került a nyitott munkadokumentumok többségének lezárására, azokat a Codex Alimentarius Főbizottsága a 2023 novemberi ülésén Rómában elfogadta.
Ennek köszönhetően a szakemberek nagy előrelépést tettek a nitrát és nitrit teljesítménykövetelményeinek meghatározása, valamint az elővigyázatossági allergén jelölés esetén alkalmazott vizsgálati módszerek fejlesztése terén, míg a nitrogén átszámítási faktor feltüntetésének módszerfejlesztéséről szóló információs dokumentumot el is fogadták.
Mindezek mellett a CCMAS állandó témái is szerepeltek a napirenden: folytatódott a mintavételi szabályokat összefoglaló útmutató, és az ehhez kapcsolódó, fejlesztés alatt álló applikáció felülvizsgálata, valamint a 234. számú, vizsgálati módszer szabvány felülvizsgálata a gyümölcslevek, a gabona-, valamint a hal- és halászati termékek területén. Ez utóbbi két munkacsomagot a szakemberek a konferencia végére lezárták, így a Szakbizottság a kakaó és csokoládé felhasználásával készült termékek szabványainak revíziójával folytatja a munkáját.
A FAO képviselője átfogó előadásban ajánlotta a delegáltak figyelmébe az élelmiszerekben fellelhető mikroműanyagok mintavételét és vizsgálatát célzó módszerek harmonizációját. A szabványosító szervezetek a jövőben folyamatos tájékoztatással fogják segíteni a Szakbizottság munkáját. 

A sikeres konferenciát követően a CCMAS által kidolgozott útmutatókat, információs dokumentumokat 2024 novemberében a Codex Alimentarius Főbizottsága fogadhatja el, amelynek Európai Uniót lefedő régióját Magyarország soros elnökségének köszönhetően dr. Nagy Attila fogja vezetni.

A CCMAS következő ülésére 2025. május 5-9. között fog sor kerülni Budapesten.
 



Friss hírek

2024. március 25, hétfő

Látogatóban a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnél

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség TERC Laboratóriumban vezetőségi változás történt. Ezt követően a Nébih ÉLI vezetője és a Radioanalitikai Referencia Laboratórium munkatársai meghívást kaptak a TERC Laboratórium megtekintésére. Ezzel együtt egy személyes találkozásra is sor került, mely során a jövőbeli feladatokban való együttműködésről is beszélgettek a szakemberek.

Tovább >

2024. március 12, kedd

SIRHA KMÉ módra

Nagy sikerrel zárult a SIRHA Budapest kiállítás. A rendezvényen ez alkalommal Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy is bemutatkozhatott. Az Agrárminisztérium és a Nébih közös standján 3 napon keresztül várták az érdeklődőket a Védjegyiroda munkatársai. Emellett március 6-án önálló programblokkot szervezett a KMÉ, amelyben előadás, vállalkozói kerekasztal-beszélgetés és termékkóstolás is helyet kapott.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)