null Bébiételeket tesztelt a NÉBIH

Bébiételeket tesztelt a NÉBIH

Bébiételeket tesztelt a NÉBIH
2014. március 5, szerda

Bébiételeket tesztelt laboratóriumában a Nemzeti Élemiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), a 11 megvizsgált minta közül eggyel kapcsolatban merült fel kifogás. Az érintett élelmiszert a legnagyobb arányban forgalmazó üzletlánc azonnal visszahívta a terméket, a fogyasztók már nem találkozhatnak vele a Tesco polcain.

A hatósági vizsgálatok az egyik gyümölcsös bébiételben határérték feletti mennyiségben növényvédő-szer hatóanyag, etofenprox maradékot mutattak ki. Egy másik általánosan elterjedt növényvédő-szer, a kaptán bomlástermékéből határérték körüli értéket mértek. A kimutatott mennyiségben egyik hatóanyag sem jelentett közvetlen veszélyt a gyermekek egészségére.

Az etofenprox rovarölő hatásáról ismert, a gerincesekre, így az emberekre nem jelent közvetlen veszélyt, a jogszabályok azonban szigorúan szabályozzák, hogy az élelmiszerek milyen mennyiségben tartalmazhatnak ilyen jellegű hatóanyagokat.

Az érintett termék etofenprox-maradék tartalma ezt a bébiételekre vonatkozó határértéket túllépte. A bébiétel vizsgálata közben mérték a kaptánszármazék tartalmat is – az anyagot a gyümölcsök védelmére használják -, a tesztek határérték körüli eredményeket hoztak. A NÉBIH a jogszabálysértésről azonnal tájékoztatta a beszállítót és a forgalmazót,utóbbi a terméket azonnali hatállyal eltávolította a polcokról.

Bár a mért mennyiségek esetén közvetlen humán egészségkárosító hatás nem feltételezhető, tekintettel a bébiételeket fogyasztó csecsemők érzékenységére és sérülékenységére, az elővigyázatosság elvét alkalmazva a jogszabály a bébiételeknél szigorúbb határértéket határoz meg, mint a többi fogyasztók számára készült termékeknél. Az intézkedést a jogszabályok maradéktalan betartása és az elővigyázatosság teszi szükségessé.

Az ügy további kivizsgálása folyamatban van.
 

Tájékoztatás az etofenprox ARfD és ADI értékéről

 

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal


Friss hírek

Újabb veszett rókát lőttek ki Magyarország ukrán határ melletti területén
2022. november 29, kedd

Újabb veszett rókát lőttek ki Magyarország ukrán határ melletti területén

Veszettséget igazolt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy, a rendszeres monitoring program keretében kilőtt rókánál. A fertőzött állatot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisnamény község mellett ejtették el múlt héten. A járványügyi nyomozás folyamatban van, a betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be.

Tovább >

Továbbra is virágzik a nagytestű halak feketekereskedelme
2022. november 29, kedd

Továbbra is virágzik a nagytestű halak feketekereskedelme

Újabb nagytestű tiszai pontyot sikerült egy közös akcióban hazajuttatnia eredeti élőhelyére a Nébih Állami Halőri Szolgálat (ÁHSZ) és a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetség (KTVHESZ) halőreinek. A halat 300 ezer forintért kínálta feketén eladásra egy tiszanánai horgász, a tetemes vételár helyett azonban halvédelmi bírságra, valamint a horgászattól való több hónapos eltiltásra számíthat.

Tovább >