null Wagyu: hústól az Olimpiáig

Wagyu: hústól az Olimpiáig

2021. szeptember 30, csütörtök

Japánban a 19. század végéig nem fogyasztottak marhahúst, kizárólag igavonás céljára tenyésztettek szarvasmarhát, mára a nemzeti kincsnek minősített wagyu a steakek koronázatlan királyává vált. A wagyu olyan genetikai tulajdonságokkal rendelkezik, mely eredményeképpen húsminősége, márványozottsága a világ legdrágább húsává nőtte ki magát.

A wagyu név magát a japán marhát jelenti, „wa” utal a származásra, miszerint japán, a „gyu” jelentése pedig: marha. A wagyu tekintetében több fajtaváltozatról is beszélhetünk, ilyen ezen belül az őshonos Kuroge (’japán fekete’), Akage (’japán barna’), Nihon Tankaku (’japán rövidszarvú’), valamint a Mukaku (’japán szarvatlan’). A wagyu fajta, mely mostanra világszerte megtalálható, nem eredet védett. 

A wagyu húsa hírhedten bársonyos állagú, szaftos, vajszerűen olvad a szájban. Ennek megfelelően Japánban a hús márványozottságát hagyományosan 12 osztályba sorolják, mely szintekkel túlmutat az USDA 8 lépcsős osztályozási skáláján. Emellett további értékelési szempontok szerint minősítik a marhahúst: ilyen például a színe, élénksége (1-5 pont), az állag, rostosság (1-5 pont), illetve ilyen a zsír színe, minősége, konzisztenciája (1-5 pont), végül az értékes hús aránya (A/ B/ C kategória). 


 

Wagyu üsző (forrás: Prágai Andrea)
 

Japánban tartásuk, takarmányozásuk sajátos körülmények közt zajlik, régiónként kissé eltérő, szigorú szabályok szerint. A tenyésztők célja stresszmentes környezetet biztosítani az állatok számára, ennek kapcsán csak bizonyos személyek, gondozók mehetnek a közelükbe. Rendszeresen ápolják a szőrüket, ezzel masszírozzák a bőrüket, javítva a vérkeringést. Magas rosttartalmú takarmánnyal etetik őket (széna, búzakorpa, kukorica-és szója melléktermékei), ez biztosítja a márványosodást a húsban.

Wagyu Olimpia
Először 1966-ban, legközelebb pedig 2022. október 6-10. rendezik meg. Japán prefektúrái 5 évente versenyeznek az alábbi kategóriákban:
1.    Fajta fejlődése:
fajta mérete, növekedése, testarányai stb. kerülnek összehasonlításra
2.    Hús minőség:
ebben a kategóriában a hozamot, a hús minőséget, a márványozottságot hasonlítják össze. A hozamhoz és a minőséghez az A5-ös osztályozási rendszert használják. A márványozottsághoz az egyszeresen telítetlen zsírsavak mennyiségét mérik meg.

Hazánkban elsőként Zichy Mihály honosította meg a wagyu tenyésztést. 2009-ben 50db Ausztráliából származó fagyasztott embriót ültetettetett be húsmarha recipiens üszőkbe, majd ennek szaporulata alapította wagyu tenyészetét.



Wagyu tehenek szénáznak (forrás: Prágai Andrea)

 

Jelenleg a Hortobágy – Faluvéghalmi Kft. 85 anyatehénnel, 3 bikával, 10 vemhes üszővel, 50 tinóval, 50 borjúval, a szoboszlói telepen 25 növendékkel rendelkezik. A jövőben az állományt 250 tehénre tervezik növelni. Az állomány növelését természetes fedeztetéssel, mesterséges termékenyítéssel és embrió beültetéssel oldják meg.

A fajta számos előnyös tulajdonsággal bír. Viselkedésüket tekintve szelídek, a szarvalt egyedek sem agresszívek egymással. Könnyen ellenek, a tenyészetben még nem volt szükség külső beavatkozásra, emellett a hortobágyi klímát is jól tűrik. 
 


Friss hírek

2023. március 24, péntek

A Nébih közzétette az értékelő szervezetek bevonásáról szóló tájékoztatót

A Nébih közzétette oldalán a növényvédőszer-hatóanyag és növényvédőszer engedélyezésére, valamint a meglévő engedély meghosszabbítására, illetve módosítására irányuló eljárásokban közreműködő értékelő szervezetek bevonásáról szóló tájékoztatót.

Tovább >

2023. március 24, péntek

Maradék nélkül tippek a takarékos ünnephez

Madárcsicsergéssel és virágillattal köszöntött bennünket a tavasz, ráadásul hamarosan kezdetét veszi a húsvéti készülődés is: ilyenkor a családok finomabbnál finomabb ételekkel terítik meg az asztalt. Ugyanakkor az ünnepek során fokozódhat az élelmiszerpazarlás, ezért azt tanácsoljuk, hogy ezt az időszakot is takarékos szemléletben töltsük. Ehhez gyűjtöttünk össze pár ötletet cikkünkben.

Tovább >