null Új, felhasználóbarát alkalmazás az élelmiszer-adalékanyagok bevitelének becslésére

Új, felhasználóbarát alkalmazás az élelmiszer-adalékanyagok bevitelének becslésére

2017. december 13, szerda

Ezentúl a kérelmezők is egyszerűen becsülhetik az élelmiszer-adalékanyagok bevitelét az EFSA Food Addivites Intake Model (FAIM) alkalmazásának új, felhasználóbarát kiadásával.

A FAIM a tagállamok által különböző fogyasztói csoportokban gyűjtött élelmiszerfogyasztási adatokra épülve, lehetővé teszi az új adalékanyagok, vagy a korábban már engedélyezett, de újabb felhasználásra is javasolt adalékanyagok étrendi bevitelének kalkulációját. Használható továbbá az EFSÁ-t érintő más felhasználási területen is, pl. az új élelmiszerek várható bevitelének becslésénél.

Az EFSA expozícióbecslő részlegének vezetője szerint a kérelmezők részéről nagy várakozás övezte az alkalmazást, ami hasznos lehet bárkinek, aki érdeklődik az élelmiszerekhez adott kémiai anyagok bevitelének becslése iránt, például kockázatkezelő döntéshozóknak és kockázatbecslőknek. Az egyedi élelmiszerfogyasztási adatok felhasználása növeli a becsült expozíció pontosságát.

Az expozíció (bevitel) becslése az egyik legfontosabb lépés a kockázatbecslés folyamatában. Ide értjük a veszélynek kitett szervezet és az érintett mennyiségek alapos értékelését.

Az eszköz alkalmazása során az érintett élelmiszer-adalékanyag előfordulási szintjeit szükséges kitölteni az érintett élelmiszer kategóriákban. Ezután az adatbázisban szereplő élelmiszer fogyasztási adatok alapján az expozíció számítható. Az eszköz alkalmazásához regisztráció szükséges, amelyhez a név, email cím és szervezet megemlítésével egy emailt kell küldeni a data.collection@efsa.europa.eu címre.

Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >