null Uj elelmiszerek jogi szabalyozasa es engedelyezesenek menete

alga

Új élelmiszerek jogi szabályozása és engedélyezésének menete

Jogi szabályozás


2018. január 1-től alkalmazandó az új élelmiszerekről szóló (EU) 2015/2283 rendelet, amely az új élelmiszerek Európai Unión belüli forgalomba hozatalának feltételeit, többek között azok engedélyezését szabályozza. 

A rendelet célja az uniós belső piac hatékony működésének és ezzel egyidejűleg az emberi egészség és a fogyasztói érdekek magas szintű védelmének biztosítása.

Az Unión belül csak engedélyezett, az uniós jegyzékbe felvett új élelmiszerek hozhatók forgalomba önmagukban vagy használhatók fel élelmiszer-összetevőként, a jegyzékben meghatározott felhasználási feltételeknek és jelölési előírásoknak megfelelően.

Az élelmiszer-vállalkozóknak ellenőrizniük kell, hogy az általuk az Unión belül forgalomba hozni szándékozott élelmiszer az (EU) 2015/2283 rendelet hatálya alá tartozik-e. Ebben segítséget nyújthat az Európai Bizottság új élelmiszer katalógusa, amely olyan élelmiszerek vagy élelmiszer-összetevők 1997 előtti fogyasztási hagyományáról szóló információkat tartalmaz, melyekkel kapcsolatosan korábban felmerült az új élelmiszer státuszának kérdése.

A státusz tisztázása érdekében az élelmiszer-vállalkozó ún. státusz-megállapítási kérelmet nyújthat be az illetékes tagállam hatóságához, ahol az új élelmiszert először forgalomba kívánja hozni. A státusz meghatározást Magyarországon a NÉBIH végzi. A Bizottság (EU) 2018/456-os végrehajtási rendelete határozza meg az új élelmiszer státuszt megállapító folyamat eljárási lépéseit, ideértve a határidőket és a státusz nyilvánosságra hozatalának módját.

Engedélyezés menete
Amennyiben az adott élelmiszer az (EU) 2015/2283 rendelet hatálya alá tartozik, az engedélyezési kérelmeket az Európai Bizottság Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatósághoz (Directorate-General for Health and Food Safety, DG SANTE) elektronikus úton a Bizottság honlapján kell benyújtani. Az elsődleges biztonsági értékelést az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) végzi.

Az új élelmiszerek és új élelmiszer-összetevők forgalomba hozatalára vonatkozó kérelem benyújtásához a szükséges adminisztratív és szakmai követelményeket az új rendelethez kapcsolódó (EU) 2017/2469 számú Bizottsági végrehajtási rendelet határozza meg. A kérelmek tudományos tartalmához az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) útmutatót készített. A kérelmek benyújtásához további segítséget nyújt az EFSA útmutatója.

harmadik országból származó hagyományos élelmiszerek esetében lehetőség van egy egyszerűsített eljárásra (bejelentés), ennek feltételeit és módját az új rendelethez kapcsolódó (EU) 2017/2468 számú Bizottsági végrehajtási rendelet határozza meg. Amennyiben a bejelentésben szereplő információk alapján a bejelentett élelmiszerrel kapcsolatosan indokolt biztonsági kifogás merül fel, engedélyezési kérelmet kell benyújtani. Ezeket a bejelentéseket vagy kérelmeket szintén elektronikus úton kell benyújtani a DG SANTE honlapján. A benyújtandó információkról az EFSA ehhez is kidolgozott egy útmutatót.