null Tájékoztatás a Codex Alimentarius, ezen belül a CCMAS tevékenységéről

Tájékoztatás a Codex Alimentarius, ezen belül a CCMAS tevékenységéről

2013. február 22, péntek

50 éve alakult meg a Codex Alimentarius Főbizottsága. A Codex egyik nagy jelentőségű bizottsága az analitikai és mintavételi módszerekkel foglalkozó CCMAS szakbizottság, melynek házigazdája Magyarország.

A CCMAS (Committee on Methods of Analysis and Sampling) soron következő ülése 2013. március 4-8. között kerül megrendezésre immár harmadik alkalommal az Aquincum Hotel Budapest (korábbi Ramada Plaza Hotel) szállodában. Az üléssel kapcsolatos gyakorlati információkat, tájékoztató anyagokat, valamint szakmai információkat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszerbiztonsági Kockázatértékelési Igazgatósága (NÉBiH-ÉKI) folyamatosan frissülő honlapjáról tölthetnek le az érdeklődők. További információk állnak rendelkezésre a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) honlapján. A Codex 50. évfordulója és a közelgő CCMAS rendezvény kapcsán készült jelen összeállításunk a nagy jelentőségű nemzetközi szervezetről tudni érdemes információkról.

Mi a Codex Alimentarius feladata és jelentősége?

A Codex Alimentarius Bizottság - amelyet 1963-ban alapított az Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO), valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) - élelmiszerekre vonatkozó, konszenzuson alapuló nemzetközi szabványokat, útmutatókat és gyakorlati kódexeket készít a fogyasztók egészségvédelmének, és az tisztességes élelmiszerkereskedelmi gyakorlat biztosításának céljával. Határértékeket állapít meg többek között az élelmiszerekhez hozzáadható adalékanyagokra, vagy a terményekben elfogadható növényvédőszer maradékokra. A Codex emellett támogatja a nemzetközi kormányzati és nem kormányzati szervezetek által végzett élelmiszer szabványosítási munkák összehangolását.

A globális élelmiszer-biztonsági kérdésekben gyakran kap központi szerepet a Codex, ülésein a biotechnológia, peszticidek, élelmiszer-adalékanyagok és szennyezőanyagok kérdései mellett sok más egyéb témát is tárgyalnak. A Codex szabványok az elérhető legjobb tudományos eredményeket veszik alapul, és a munkát független nemzetközi kockázatbecslési szervezetek és a FAO/WHO által szervezett ad hoc konzultációk is segítik. A Codex szabványok sok esetben a nemzeti törvénykezések alapját adják.

A Codex élelmiszer-biztonsági szabványaira hivatkozik a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) SPS egyezménye (Agreement on Sanitary and Phytosanitary Measures), ennélfogva a Codex-nek szerepe van a kereskedelmi viták tisztázásában, továbbá a Codex-nél szigorúbb élelmiszer-biztonsági intézkedéseket alkalmazni kívánó WTO tagoktól követelhetik intézkedéseik tudományos alátámasztását.

Hogyan kell elképzelni a Codex napi tevékenységét?

A római székhelyű Codex Titkárság és a Codex tagországai között folyamatos az információcsere a tagállami kapcsolattartó pontokon (Codex Contact Point) keresztül. Magyarországon a Codex nemzetközi kapcsolattartó szerepét a NÉBiH-ÉKI látja el. A különböző szakbizottságok üléseihez érkezett munkadokumentumok, szabványtervezetek véleményezésre történő továbbítása, és egyéb, a Codex munkájához kapcsolódó anyagok továbbítása, valamint a szakbizottsági ülésekre kiküldött magyar résztvevők regisztrációjának intézése a kontaktpont fő feladata. A kapcsolattartó tevékenységi körébe tartozik továbbá az országban folyó, Codex-szel kapcsolatos tevékenységek összehangolása és támogatása.

Az Európai Unió tagjaként a nemzetközi üléseken megtárgyalandó dokumentumtervezettel kapcsolatos magyar álláspont kialakítása a nemzeti szintű Codex szakbizottságok feladata, melyek munkáját a Vidékfejlesztési Minisztérium keretein belül működő Codex Nemzeti Bizottság fogja össze.

A nemzetközi Codex munka jellemzően szakbizottságokban folyik. A bizottságok két fő típusa az általános ügyekkel foglalkozó bizottságok (pl. élelmiszer-higiéniai, élelmiszer jelöléssel, analitikai és mintavételi módszerekkel foglalkozó bizottságok) valamint az egyes termékkörök szabványainak kialakításával foglalkozó termékbizottságok (pl. feldolgozott gyümölcsök és zöldségek, hal és haltermékek, zsírok és olajok, stb.).

Nagy jelentőségű általános (más néven horizontális) Codex Bizottság az Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottság (CCMAS, Codex Committee on Methods of Analysis and Sampling), melynek házigazdája, és az évente egyszer megrendezésre kerülő ülések megszervezője 1972-től Magyarország.

Mivel foglalkozik a CCMAS?

Az Analitikai és Mintavételi Módszerek Codex Szakbizottsága (CCMAS) az élelmiszerlánc egészét érintő témákkal foglalkozik. Fontos feladata többek között az analitikai és mintavételi Codex módszerek kidolgozási kritériumainak meghatározása, mintavételi tervek és eljárások kidolgozása, vagy éppen az egy-egy termékcsoporttal foglalkozó Codex Termék Szakbizottságok által javasolt analitikai és mintavételi módszerek áttekintése, szükséges módosítása, megfelelőség esetén elfogadása. A Szakbizottság tesz javaslatot a kidolgozandó dokumentumokra, és a Főbizottság egyetértése esetén elvégzi a kidolgozást. A kidolgozott anyag a Főbizottság jóváhagyása után része lesz a Codex Alimentarius rendszernek.

Magyarország házigazdaként felelős a CCMAS Titkárságának működtetéséért, az évenkénti nemzetközi ülések megszervezésért és az üléseket levezető szakbizottsági elnök kijelöléséért.

Az utóbbi években termékeny munka folyt a CCMAS szakbizottságban. Útmutató született többek között az analitikai vizsgálati eredményekkel kapcsolatos vitás kérdések tisztázására, az analitikai terminológiára, továbbá élelmiszerekben lévő specifikus DNS-szekvenciák és fehérjék vizsgálati módszereinek teljesítménykövetelményeiről. Munka folyt a vizsgálati módszerek kiválasztásának kritériumok alapján történő megközelítéséről, illetve a mérési bizonytalansággal kapcsolatos útmutató módosításáról. 2012-ben foglalkoztak a szellemi tulajdonnal védett módszerek Codex-ben való alkalmazásával, illetve a nemzetközi élelmiszer kereskedelemben alkalmazott mintavétel és vizsgálat alapelveivel, ez utóbbi szerepel a 2013. évi ülés napirendjén is.

Az ülés lebonyolításában nagy szerepet kap a magyar Codex Nemzeti Bizottság feladatait ellátó VM, a Codex hazai kapcsolattartói szerepét és egyben a CCMAS titkársági feladatait ellátó NÉBiH-ÉKI, valamint az üléselnök, Prof. Dr. Ambrus Árpád.

Forrás oldalak:
http://www.codexalimentarius.org/about-codex/en/
http://elelmiszerlanc.kormany.hu/codex


Friss hírek

2023. szeptember 19, kedd

Faanyag nyomon követéséhez alapvetően szükséges adatok

A tűzifaszezon közeledtével a faanyag útjának nyomon követése a kitermelés helyétől egészen a kandallóig egyre fontosabb minden érintett szereplő számára. A faanyag kereskedelmi lánc szereplők felügyeletét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Erdészeti Igazgatósága, mint kijelölt erdészeti hatóság látja el. A Nébih ellenőrzései arra világítottak rá, hogy a feltárt hiányosságok, szabálytalanságok mögött mindig tetten érhető a faanyag nyomon követéséhez használt adatkörök, az azokból összeállított nyilvántartások elégtelensége. 

Tovább >

2023. szeptember 18, hétfő

Fagykár utáni teendők az őszibarack ültetvényben

„Fagykár utáni teendők az őszibarack ültetvényben” címmel tartott szeptember 5-én közös szakmai bemutatót Tordason a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztálya. A rendezvény középpontjában a gyümölcstermelést ‒ különösen a csonthéjas fajokat ‒ sújtó fagykár és mérséklésének technológiai lehetőségei álltak.

Tovább >