null Szúnyogmentes időszakban kedvezőbb a kérődző állatok kiszállítása

Szúnyogmentes időszakban kedvezőbb a kérődző állatok kiszállítása

2020. december 8, kedd

A Nébih Magyarország teljes területére 2020. december 2-ában határozta meg a kéknyelv-betegség tekintetében kórokozóátvivő-mentes időszak (szúnyogmentes periódus) kezdetét rovartani és időjárás adatok alapján. A kéknyelv betegségre fogékony, továbbtartásra szánt kérődző (szarvasmarha, juh, kecske) állatok szállítása a szezonálisan szúnyogmentes időszakban kedvezőbb kiszállítási szabályok mellett folytatódhat.

Magyarországon 2015. november 23-a óta nem volt kéknyelv-betegség kitörés. Az Európai Unió (EU) által is elfogadott kéknyelv-betegségtől való mentességre vonatkozó hivatalos dokumentációt a Nébih a szúnyogmentes periódus kezdetének bejelentésével párhuzamosan az EU Bizottságnak benyújtotta. Ennek elfogadása a jövő évben várható. Az ehhez szükséges feltételeket az elmúlt években hazánk teljesítette a megyei kormányhivatalok, a járási hivatalok, valamint a közreműködő szolgáltató állatorvosok és a kijelölt állattartók közreműködésével.  A betegségmentes státusz megszerzése az érintett magyar vállalkozások számára egész évben könnyítést jelent majd, mert az állatok szállítása előtt ennek a betegségnek a kiszűréséhez szükséges vizsgálatokat, kezeléseket nem kell majd végezni.


Friss hírek

2025. december 4, csütörtök

Év végén rövid leállás várható a Nébih szakrendszereiben

A Nébih ezúton értesíti az ügyfeleit, hogy 2025. december 31. 20:00 és 2026. január 01. 14:00 óra között több szakrendszer átmenetileg nem lesz elérhető. A karbantartás miatt szükséges szüneteltetés ideje alatt a Nébih által üzemeltetett ügyfélfelületek, valamint a kapcsolódó szolgáltatások nem lesznek elérhetőek.

Tovább >

2025. december 3, szerda

Calicivírus-járvány okozta a budapesti XIII. kerületi tömeges megbetegedést

Lezárult a november 6-án a budapesti XIII. kerületben kialakult, közel 594 embert érintő enterális megbetegedéssorozat hatósági vizsgálata. A hatósági, laboratóriumi és élelmiszer-biztonsági vizsgálatok kimutatták, hogy a járványt Norovírus, a calicivírusok családjába tartozó kórokozó okozta. A vírus feltételezhetően nyers élelmiszer útján került a közétkeztetésbe, a fertőzés terjedése tipikus közösségi mintázatot mutatott.

Tovább >