null Szigorodó előírások a paradicsomot károsító ToBRFV vírus terjedésének megakadályozása érdekében

Szigorodó előírások a paradicsomot károsító ToBRFV vírus terjedésének megakadályozása érdekében

2020. március 23, hétfő

Amint arról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is beszámolt, tavaly újabb, paradicsomot károsító vírus jelent meg az Európai Unió egyes tagállamaiban. A paradicsom barna termésráncosodását okozó Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) rendkívül könnyen terjedő, veszélyes károsító. Mivel nincs ellene hatékony növényvédelmi technológia és az általa okozott elváltozások eladhatatlanná teszik a termést, az EU Bizottsága szükséghelyzeti határozatot adott ki a vírus behurcolásának és terjedésének megakadályozása érdekében.

A tobamovírusok csoportjába tartozó ToBRFV vírus terjedéséről és veszélyeiről korábban a Nébih honlapján is írtunk. Bár magyarországi előfordulásáról egyelőre nincs tudomásunk, a többi uniós tagállamhoz hasonlóan, hazánkban is kötelező termőhelyi felderítést végezni a vírus jelenlétének megállapítása érdekében. 
Fontos tudni, hogy az EU tagállamaként Magyarországon is növényútlevél kiadásához kötött a paradicsom és paprika – mint a károsító leggyakoribb gazdanövényei – ültetésre szánt szaporítóanyagainak (palánta, vetőmag) forgalomba hozatala. Ez a dokumentum garantálja ugyanis, hogy – laboratóriumi vizsgálattal igazoltan – a palántát vírusmentes vetőmagból nevelték és a betegség tünetei sem észlelhetőek rajta, illetve a vetőmagként árusított tétel biztosan mentes a kórokozótól.
Amennyiben a hatósági szemlén vett minta laboratóriumi vizsgálata mégis fertőzött növények jelenlétét igazolja, az adott területen lévő összes gazdanövényt zárlat alá kell helyezni és a fertőzéssel érintett teljes növényállományt meg kell semmisíteni. Továbbá fertőtleníteni kell a fertőzés terjesztésére alkalmas eszközöket, a termesztő berendezést és a személyzet ruházatát. A fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében fokozott higiéniai előírásokat kell bevezetni a termesztési folyamatba.
Hasznos lehet, ha a fertőzési kockázat csökkentése érdekében a termesztők már előre óvintézkedéseket tesznek, melyek közül a legfontosabb a szaporítóanyag megbízható forrásból történő beszerzése, a termesztés és forgalmazás során az általános higiéniai szabályok betartása, valamint a használt eszközök, göngyölegek alapos és rendszeres fertőtlenítése.
A több európai országot érintő, újabb fertőzési esetek miatt a Bizottság, a tagállamok és a termelők egyaránt szigorúbb szabályozás előírását, valamint a termőhelyi felderítés volumenének növelését szorgalmazzák. Ennek érdekében a jelenleg hatályos szükséghelyzeti határozat1 szigorítása akár már idén áprilisban is megtörténhet.
A károsítóról további információ az EPPO honlapján található.

Hivatkozott jogszabály:
1
2019/1615/EU számú szükséghelyzeti határozat (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:32019D1615&qid=1584610972099&from=EN)

Friss hírek

2024. április 22, hétfő

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.

Tovább >

2024. április 22, hétfő

Vegyes eredményekkel és számos szankcióval zárult az idei tavaszi szezonális ellenőrzés

Március 1. és április 1. között tavaszi szezonális ellenőrzés zajlott az egész országban. A Nébih irányításával az élelmiszerlánc-felügyeleti szervek 2420 ellenőrzést végeztek, több mint 15 millió forint értékben szabtak ki bírságot, és mintegy 13 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból. A hatósági felügyelők leggyakrabban higiéniai, nyomonkövethetőségi és a dolgozók egészségügyi alkalmasságával kapcsolatos hiányosságokat tapasztaltak. Laboratóriumi vizsgálat céljából a húsvéti időszak népszerű termékeit: a tormákat és a sonkákat vették górcső alá. A cél az volt, hogy az ünnepek alatt is kizárólag biztonságos élelmiszerek kerüljenek a családok asztalára.

Tovább >