null Szervetlen arzén az élelmiszerekben – az egészségügyi aggályok beigazolódtak

Szervetlen arzén az élelmiszerekben – az egészségügyi aggályok beigazolódtak

2024. január 19, péntek

Az EFSA szervetlen arzénra vonatkozó legutóbbi kockázatértékelése szerint ezen szennyezőanyag fogyasztói expozíciója egészségügyi aggályokat vet fel. A megállapítás megerősíti az EFSA 2009-ben végzett, az élelmiszerekben előforduló szervetlen arzén kockázatairól szóló korábbi értékelésének eredményét.

Milyen élelmiszerek tartalmaznak szervetlen arzént?
Az arzén egy széles körben előforduló szennyező anyag, amely természetes és emberi tevékenység eredményeként egyaránt jelen van. Az arzén különböző formákban jelenik meg, kémiai szerkezetétől függően, azonban az EFSA jelen értékelése csak a szervetlen arzénra fókuszál. 
Az európai lakosság körében a szervetlen arzénnek való kitettség fő forrása az élelmiszerekben keresendő. Az étrendi expozíció fő tényezői a rizs, a rizsalapú termékek, valamint a gabonafélék és a gabonaalapú termékek. Az ivóvíz is hozzájárul az expozícióhoz, bár Európában általában alacsony a szintje.

Egészségügyi kockázatok
A szervetlen arzén hosszú távú bevitele számos káros hatással jár az emberi egészségre nézve, beleértve a rák bizonyos formáit is. Értékelésénél az EFSA a szervetlen arzénexpozícióval összefüggő bőrrákok megnövekedett előfordulási gyakoriságát tekintette a legfontosabb káros hatásnak. A szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a bőrrák elleni védelem biztosítása védelmet nyújt más potenciálisan káros hatásokkal szemben is.

Az élelmiszerláncban nem szándékosan jelen lévő genotoxikus és rákkeltő anyagok értékelése során az EFSA kiszámítja az expozíciós tűréshatárt (MOE) a fogyasztók számára. A MOE két tényező aránya: az a dózis, amelynél kis, de mérhető káros hatás figyelhető meg, valamint az anyagnak való expozíció szintje egy adott populációban, az alacsony MOE nagyobb kockázatot jelent, mint a magasabb MOE.

A humán vizsgálatokból származó adatok alapján az 1 vagy annál kisebb MOE megfelelne a szervetlen arzén expozíciós szintjének, amely a bőrrák fokozott kockázatával járhat.
Felnőttek esetében a MOE értékek alacsonyak voltak – az átlagos fogyasztók esetében 2 és 0,4, míg a magas fogyasztók esetében 0,9 és 0,2 között mozognak. A szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy ez egészségügyi aggályokat vet fel.

Következő lépések
Az EFSA az élelmiszerekben előforduló szerves arzén kitettségével kapcsolatos lehetséges kockázatokat is értékeli. A kockázatértékelés elvégzését követően értékelni fogják az élelmiszerekben előforduló szerves és szervetlen arzén együttes expozíciójának lehetséges kockázatait.

Forrás:
https://www.efsa.europa.eu/en/news/inorganic-arsenic-food-health-concerns-confirmed
 


Friss hírek

2024. július 23, kedd

Nagy érdeklődés fogadta a fitotoxicitás témában megrendezett tordasi szakmai napot

Az elmúlt héten Tordason Fitotoxicitási vizsgálatok kapcsán tartott szakmai bemutatót a Nébih. A nagy érdeklődést kiváltó rendezvény a VP1-1.2.1-23 kódszámú felhívás által elnyert projektnek köszönhetően valósulhatott meg.

Tovább >

2024. július 23, kedd

Elvétve akadt élelmiszerbiztonsági gond a nyári táboroknál

A nyári szezonális ellenőrzés célterületei közül a nyári táborok sem maradtak ki. Az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek országosan 155, csaknem 6300 főt ellátó tábor étkeztetési tevékenységét ellenőrizték. A feltárt hibák jellemzően higiéniai hiányosságokból adódtak. Az akció során mindössze 6 esetben indult eljárás, összesen mintegy egymillió forint értékben szabott ki bírságot a hatóság.

Tovább >