null Startra kész az EFSA BPA-újraértékelése

Startra kész az EFSA BPA-újraértékelése

2017. december 18, hétfő

Nyilvános konzultáció tanulságai segítették az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot (EFSA), hogy véglegesítse stratégiáját a biszfenol A (BPA) toxicitásának újraértékelésére. A hatóság most egy „tudományos protokollt” adott közre, amely átláthatóan tartalmazza az értékeléshez figyelembe vehető tudományos adatok „mélységét”, a kutatás metodológiáját és azokat az információkat, amelyek szükségesek a munka megkezdéséhez.

Az EFSA a protokoll készítését megelőző külső konzultáció eredményét is elérhetővé tette.

A BPA olyan vegyi anyag, amelyet széles körben használnak műanyagok és gyanták előállításához. Az EFSA már több alkalommal felmérte, hogy mennyire biztonságos BPA-t használni élelmiszerrel érintkező anyagoknál, legutóbb 2015-ben. A hatóság akkor úgy tájékoztatott, hogy a témában a következő felülvizsgálatra akkor lesz szükség, amikor a CLARITY-BPA projekt (a BPA toxicitásának vizsgálatára létrehozott, akadémiai és hatósági konzorcium) eredményei elérhetőek lesznek.

A jövőbeli BPA-újraértékelés szabályait összegző protokolltervről az EFSA nyilvános konzultációt, valamint nyilvános ülést tartott, melyen szakértők, a nyilvánosság érdeklődő tagjai és egyéb érintettek vettek részt.

Ursula Gundert-Remy professzor, aki a protokollt kidolgozó nemzetközi EFSA-munkacsoport elnöke volt, az együttműködés és a kommunikáció fontosságát emelte ki. „A konzultáció és különösen a brüsszeli műhelyvita sokat segített, hogy megfelelően informáljuk a nyilvánosságot a munka természetét, a szükséges információkat és az értékelés kihívásait illetően. Az érdekelt felekkel való együttműködés abban is segített, hogy végleges formát kapjon a ma publikált dokumentum.”

A protokoll számos lényeges vonásában változott az eszmecsere során. „A legfontosabb változások bizonyos publikációtípusok felhasználását és fel nem használását érintették. Több tudományterületet érintő – ún. cross-sectional – és egyszerű mérésekből álló tanulmányokat is felhasználunk az értékeléshez. Tisztáztuk azt is, milyen módszerrel tudjuk mérni a tudományos eredményeink bizonyíthatóságát, hogyan tudjuk felbecsülni az adatok hibahatárát és miként tudjuk kifejezni a hatások valószínűségét.”

Az EFSA CEF Panelje (Panel on Food Contact Materials, Enzymes, Flavourings and Processing Aids – e tudományos testület foglalkozik az élelmiszerrel érintkező anyagok, az enzimek, az ízesítőanyagok és a feldolgozást segítő anyagok biztonságos használatával, valamint a műanyagok újrahasznosításának biztonsági kérdéseivel) vitatta meg a protokoll részleteit november 30-án, Pármában. A szakértői testület támogatta, hogy a munka a következő, értékelést előkészítő fázisába léphessen. A protokollt a dán, a francia, a német, a holland, a norvég, a svéd és a svájci kormány által kinevezett és négy, EFSA kötelékeiben dolgozó szakértő véglegesítette.

Az európai hatóság 2018-ban új munkacsoportot állít fel és megkezdi a tudományos források és adatok összegyűjtését. Ezek között megtaláljuk majd a CLARITY-BPA kétéves, rágcsálókísérleteken alapuló kiinduló tanulmányait, valamint azok megjelenését követően az ezen alapuló tudományos publikációkat.

A CLARITY-BPA projektet az amerikai környezeti egészségügyért felelő nemzeti intézmény, a NIEHS (National Institute of Environmental Health Sciences) és az Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (Food and Drug Administration, FDA) dolgozta ki és a Nemzeti Toxikológiai Program (National Toxicology Program, NTP) égisze alatt futott.

A BPA-hoz kötődő feladatok során az EFSA a továbbiakban is együttműködik az Európai Vegyianyag-ügynökséggel (European Chemicals Agency, ECHA) és az EU-tagállamok nemzeti tudományos tanácsadói testületeivel.

Az EFSA BPA-hoz kötődő kockázatokat értékelő protokollja elérhető a hatóság honlapján.

Friss hírek

2024. július 23, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.07.23.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >