null Omega-3 és omega-6 zsírsavakat vizsgált a Szupermenta

Omega-3 és omega-6 zsírsavakat vizsgált a Szupermenta

Omega-3 és omega-6 zsírsavakat vizsgált a Szupermenta
2020. május 14., csütörtök

Rendhagyó vizsgálatsorozattal szakította meg a terméktesztek sorát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programja. A speciális vizsgálat kiindulópontja a legutóbbi dobozos margarin termékteszt volt, amelyben a szakemberek a margarinok omega-3 és omega-6 zsírsavtartalmát is górcső alá vették. A teszt folytatásaként laboratóriumi vizsgálatokkal annak is utánajártak, vajon a margarin, a bio lenmagolaj, a natúr lenmag, a norvég lazac, vagy a busa fogyasztása járul-e jobban hozzá ezen esszenciális zsírsavak hatékony beviteléhez.

A számos pozitív élettani hatással bíró omega-3 és omega-6 zsírsavat a szervezetünk nem képes előállítani, így azokat külső forrásból, étkezés útján kell bevinnünk. Ezek a zsírsavak hozzájárulnak a vér normál koleszterinszintjének fenntartásához, ez a kedvező hatás 2 g omega-3 (alfa-linolénsav) és 10 g omega-6 (linolsav) zsírsav napi bevitelével érhető el.

A Szupermenta vizsgálatsorozathoz ötletet adó dobozos margarin termékteszten a vizsgált 17 margarinból 5-nél tüntették fel az omega-3 zsírsav tartalmat, ebből 3 terméken az omega-6 zsírsavak mennyiségét is jelölték. A Nébih szakemberei megvizsgálták, hogy ennél az 5 terméknél a közölt adatok megfelelnek-e a valóságnak. A laboratóriumi vizsgálatok során a mért értékek megfeleltek a jelölésen feltüntetett értékeknek.

A vizsgálatsorozat

A terméktesztet követően a hivatal szakemberei megvizsgálták néhány – e témában sokat ajánlott – élelmiszer omega-3 és omega-6 zsírsav tartalmát. Termékenként napi egy adagnak tekinthető mennyiséget alapul véve mérték a minták zsírsavösszetételét, azaz 20 g bio lenmagolaj, 20 g margarin, 10 g natúr lenmag és a halhúsok esetén 100 g mennyiség eredményeit nézték. A hal mintáknál azt is megvizsgálták, hogy hőkezelés hatására változik-e a két zsírsav mennyisége. A vizsgálat ugyan nem tekinthető reprezentatívnak, de elmondható, hogy a mérési eredmények összhangban állnak a jelenleg ismert tudományos adatokkal.

A vizsgált termékek közül a lenmagból sajtolt olaj és egy magas esszenciális zsírsav tartalmú olajokból készült margarin tartalmazta a legtöbb omega-3 és omega-6 zsírsavat. Ezeket a norvég lazac és a natúr lenmag követte, majd a busa. Érdekesség és jó hír, hogy a hőkezelés hatására a halakban nem csökkent az esszenciális zsírsavak mennyisége.

Bebizonyosodott tehát, hogy ezek az élelmiszerek valóban jelentős mértékben hozzájárulhatnak az egészségre kedvező mennyiségű esszenciális zsírsavak beviteléhez. Fogyasztásuknál azonban érdemes fokozottan figyelembe venni a napi javasolt mennyiséget, mert a túlzott bevitel – mint szinte minden élelmiszer esetében – problémát okozhat.

A témával kapcsolatos további információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán: https://szupermenta.hu/omega-3-es-omega-6-zsirsav-vizsgalatsorozat/

 


Friss hírek

18 mascarpone „versengett” a Szupermenta teszten
2021. június 8., kedd

18 mascarpone „versengett” a Szupermenta teszten

A Szupermenta termékteszten ezúttal 18 mascarponét vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból egyik termékkel sem akadt gond, négy mascarpone esetében azonban előfordultak jelölési hibák.

Tovább >

Javított: Paprika vetőmagok a Szupermenta „kiskertjében”
2021. április 21., szerda

Javított: Paprika vetőmagok a Szupermenta „kiskertjében”

A tavaszi lendülettel megérkeztek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) paprika vetőmag teszteredményei is. A szakemberek 23 „tölteni való” étkezési paprika vetőmagjait vizsgálták a Szupermenta teszten. Az ígértnél kevesebb magtömeg és magdarabszám miatt hét termék esetben kezdeményezte fogyasztóvédelmi eljárás indítását a Nébih az illetékes társhatóság bevonásával.

Tovább >