null Omega-3 és omega-6 zsírsavakat vizsgált a Szupermenta

Omega-3 és omega-6 zsírsavakat vizsgált a Szupermenta

2020. május 14, csütörtök

Rendhagyó vizsgálatsorozattal szakította meg a terméktesztek sorát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programja. A speciális vizsgálat kiindulópontja a legutóbbi dobozos margarin termékteszt volt, amelyben a szakemberek a margarinok omega-3 és omega-6 zsírsavtartalmát is górcső alá vették. A teszt folytatásaként laboratóriumi vizsgálatokkal annak is utánajártak, vajon a margarin, a bio lenmagolaj, a natúr lenmag, a norvég lazac, vagy a busa fogyasztása járul-e jobban hozzá ezen esszenciális zsírsavak hatékony beviteléhez.

A számos pozitív élettani hatással bíró omega-3 és omega-6 zsírsavat a szervezetünk nem képes előállítani, így azokat külső forrásból, étkezés útján kell bevinnünk. Ezek a zsírsavak hozzájárulnak a vér normál koleszterinszintjének fenntartásához, ez a kedvező hatás 2 g omega-3 (alfa-linolénsav) és 10 g omega-6 (linolsav) zsírsav napi bevitelével érhető el.

A Szupermenta vizsgálatsorozathoz ötletet adó dobozos margarin termékteszten a vizsgált 17 margarinból 5-nél tüntették fel az omega-3 zsírsav tartalmat, ebből 3 terméken az omega-6 zsírsavak mennyiségét is jelölték. A Nébih szakemberei megvizsgálták, hogy ennél az 5 terméknél a közölt adatok megfelelnek-e a valóságnak. A laboratóriumi vizsgálatok során a mért értékek megfeleltek a jelölésen feltüntetett értékeknek.

A vizsgálatsorozat

A terméktesztet követően a hivatal szakemberei megvizsgálták néhány – e témában sokat ajánlott – élelmiszer omega-3 és omega-6 zsírsav tartalmát. Termékenként napi egy adagnak tekinthető mennyiséget alapul véve mérték a minták zsírsavösszetételét, azaz 20 g bio lenmagolaj, 20 g margarin, 10 g natúr lenmag és a halhúsok esetén 100 g mennyiség eredményeit nézték. A hal mintáknál azt is megvizsgálták, hogy hőkezelés hatására változik-e a két zsírsav mennyisége. A vizsgálat ugyan nem tekinthető reprezentatívnak, de elmondható, hogy a mérési eredmények összhangban állnak a jelenleg ismert tudományos adatokkal.

A vizsgált termékek közül a lenmagból sajtolt olaj és egy magas esszenciális zsírsav tartalmú olajokból készült margarin tartalmazta a legtöbb omega-3 és omega-6 zsírsavat. Ezeket a norvég lazac és a natúr lenmag követte, majd a busa. Érdekesség és jó hír, hogy a hőkezelés hatására a halakban nem csökkent az esszenciális zsírsavak mennyisége.

Bebizonyosodott tehát, hogy ezek az élelmiszerek valóban jelentős mértékben hozzájárulhatnak az egészségre kedvező mennyiségű esszenciális zsírsavak beviteléhez. Fogyasztásuknál azonban érdemes fokozottan figyelembe venni a napi javasolt mennyiséget, mert a túlzott bevitel – mint szinte minden élelmiszer esetében – problémát okozhat.

A témával kapcsolatos további információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán: https://szupermenta.hu/omega-3-es-omega-6-zsirsav-vizsgalatsorozat/

 


Friss hírek

2024. március 1, péntek

Folytatódott a Szupermenta fehérjepor terméktesztje: az eredmények most sem felhőtlenek

A Szupermenta program legfrissebb terméktesztjén állati eredetű, tejsavófehérje-alapú fehérjeporokat vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központ együttműködésével. A tesztelt 21 csokoládéízű fehérjepor közül 20 termék nem felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak. Továbbá probléma akadt még többek között a fehérje-, aminosav- és édesítőszer-tartalommal, valamint a weboldalakon szereplő jelölésekkel is.

Tovább >

2023. december 19, kedd

Ünnepre hangolva: kékfrankos száraz vörösborok a Szupermenta tesztjén

A Szupermenta terméktesztjén ezúttal kékfrankos száraz vörösborokat vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A tesztben 35 bor vett részt, melyek a hatósági, laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatokon is bizonyítottak.

Tovább >