null Omega-3 és omega-6 zsírsavakat vizsgált a Szupermenta

Omega-3 és omega-6 zsírsavakat vizsgált a Szupermenta

Omega-3 és omega-6 zsírsavakat vizsgált a Szupermenta
2020. május 14, csütörtök

Rendhagyó vizsgálatsorozattal szakította meg a terméktesztek sorát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programja. A speciális vizsgálat kiindulópontja a legutóbbi dobozos margarin termékteszt volt, amelyben a szakemberek a margarinok omega-3 és omega-6 zsírsavtartalmát is górcső alá vették. A teszt folytatásaként laboratóriumi vizsgálatokkal annak is utánajártak, vajon a margarin, a bio lenmagolaj, a natúr lenmag, a norvég lazac, vagy a busa fogyasztása járul-e jobban hozzá ezen esszenciális zsírsavak hatékony beviteléhez.

A számos pozitív élettani hatással bíró omega-3 és omega-6 zsírsavat a szervezetünk nem képes előállítani, így azokat külső forrásból, étkezés útján kell bevinnünk. Ezek a zsírsavak hozzájárulnak a vér normál koleszterinszintjének fenntartásához, ez a kedvező hatás 2 g omega-3 (alfa-linolénsav) és 10 g omega-6 (linolsav) zsírsav napi bevitelével érhető el.

A Szupermenta vizsgálatsorozathoz ötletet adó dobozos margarin termékteszten a vizsgált 17 margarinból 5-nél tüntették fel az omega-3 zsírsav tartalmat, ebből 3 terméken az omega-6 zsírsavak mennyiségét is jelölték. A Nébih szakemberei megvizsgálták, hogy ennél az 5 terméknél a közölt adatok megfelelnek-e a valóságnak. A laboratóriumi vizsgálatok során a mért értékek megfeleltek a jelölésen feltüntetett értékeknek.

A vizsgálatsorozat

A terméktesztet követően a hivatal szakemberei megvizsgálták néhány – e témában sokat ajánlott – élelmiszer omega-3 és omega-6 zsírsav tartalmát. Termékenként napi egy adagnak tekinthető mennyiséget alapul véve mérték a minták zsírsavösszetételét, azaz 20 g bio lenmagolaj, 20 g margarin, 10 g natúr lenmag és a halhúsok esetén 100 g mennyiség eredményeit nézték. A hal mintáknál azt is megvizsgálták, hogy hőkezelés hatására változik-e a két zsírsav mennyisége. A vizsgálat ugyan nem tekinthető reprezentatívnak, de elmondható, hogy a mérési eredmények összhangban állnak a jelenleg ismert tudományos adatokkal.

A vizsgált termékek közül a lenmagból sajtolt olaj és egy magas esszenciális zsírsav tartalmú olajokból készült margarin tartalmazta a legtöbb omega-3 és omega-6 zsírsavat. Ezeket a norvég lazac és a natúr lenmag követte, majd a busa. Érdekesség és jó hír, hogy a hőkezelés hatására a halakban nem csökkent az esszenciális zsírsavak mennyisége.

Bebizonyosodott tehát, hogy ezek az élelmiszerek valóban jelentős mértékben hozzájárulhatnak az egészségre kedvező mennyiségű esszenciális zsírsavak beviteléhez. Fogyasztásuknál azonban érdemes fokozottan figyelembe venni a napi javasolt mennyiséget, mert a túlzott bevitel – mint szinte minden élelmiszer esetében – problémát okozhat.

A témával kapcsolatos további információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán: https://szupermenta.hu/omega-3-es-omega-6-zsirsav-vizsgalatsorozat/

 


Friss hírek

Jól teljesítettek az Irsai Olivér borok a Szupermenta tesztjén
2020. május 25, hétfő

Jól teljesítettek az Irsai Olivér borok a Szupermenta tesztjén

Kiváló eredmény a bor világnapján: az Irsai Olivér borok hatósági, laboratóriumi és kedveltségi szempontból egyaránt mindenben megfeleltek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta terméktesztjén. A hivatal szakemberei összesen 25, 2019-es évjáratú termék komplex vizsgálatát végezték el.

Tovább >

Biztonságosak a kenyérrevalók - 17 dobozos margarint tesztelt a Szupermenta
2020. április 23, csütörtök

Biztonságosak a kenyérrevalók - 17 dobozos margarint tesztelt a Szupermenta

Egy, a háztartások többségében megtalálható alapélelmiszert, a dobozos margarinokat vizsgálta legutóbb Szupermenta programjában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szakemberek 17 termék komplex ellenőrzését végezték el.  Az eredmények alapján elmondható, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőek a dobozos margarinok, 8 termék jelölésével viszont akadtak kisebb-nagyobb problémák.

Tovább >