null Nem jelölt tejfehérje okozhat gondot a tejallergiásoknak az egyik jégkrémben

Nem jelölt tejfehérje okozhat gondot a tejallergiásoknak az egyik jégkrémben

Nem jelölt tejfehérje okozhat gondot a tejallergiásoknak az egyik jégkrémben
2019. január 30, szerda

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a spanyol élelmiszerbiztonsági hatóság jelentése alapján, a RASFF-on keresztül értesült az esetről, miszerint tejfehérjét mutattak ki egy „vegán és vegetáriánus” címkékkel ellátott vanília jégkrémben. A holland gyártású termékből az Európai Unió nyolc tagállamába, köztük Magyarországra is szállítottak.

A termék adatai:

  • Márka és megnevezés: Bonvita, Bon Ice Dark (vaníliajégkrém), 100 g
  • Tételszám: L8/78
  • Minőség-megőrzési idő: 18.03.2020
  • RASFF referenciaszám: 2019.0201

A Nébih tájékoztatja a lakosságot, hogy a termék a tejre érzékeny fogyasztóknál allergiás reakciókat válthat ki, ezért esetükben a fogyasztása kerülendő.

A termékek a jelölés megfelelő kiegészítésével újra forgalomba hozhatók.

Az allergénekről

Allergénnek nevezünk minden olyan anyagot, amely szervezetünkben túlérzékenységi, azaz allergiás reakciót válthat ki. Az allergiás reakció az immunrendszer nem megfelelő válasza, amelynek során valamely, a szervezetünkre egyébként veszélyt nem jelentő anyag ellen ellenanyagot termel. Az Európai Unióban jogszabály írja élő, hogy az élelmiszerek címkéjén fel kell tüntetni a leggyakrabban allergiát vagy intoleranciát okozó összetevőket, így a tejet is.

A témával kapcsolatban további információk érhetők el a Nébih honlapján.



Friss hírek

Tájékoztatás az idegenhonos inváziós dísznövényekkel kapcsolatos követelményekről
2020. szeptember 29, kedd

Tájékoztatás az idegenhonos inváziós dísznövényekkel kapcsolatos követelményekről

Egy 2016. évi tanulmány szerint az Unió számára veszélyt jelentő idegenhonos inváziós növényfajok 55%-a dísznövény szaporítóanyagokkal kerül be hazánkba, és az Unióban is egyre nagyobb problémát jelent a biodiverzitásra és az ökoszisztéma szolgáltatásokra gyakorolt kedvezőtlen hatásuk.

Tovább >

Nébih kutatás: kevesebb élelmiszert pazarolnak a magyar háztartások
2020. szeptember 29, kedd

Nébih kutatás: kevesebb élelmiszert pazarolnak a magyar háztartások

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felmérése szerint 4%-kal csökkent a magyar háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék mennyisége az elmúlt 3 évben. A kedvező tendencia fenntartásában a jövőben is fontos szerepe lesz a tudatos fogyasztóknak. Erre szeretné felhívni a figyelmet a hivatal szeptember 29-én, az élelmiszer-veszteséggel és -pazarlással kapcsolatos tudatosság nemzetközi napján, amit az ENSZ kezdeményezésére idén tartanak meg első alkalommal.

Tovább >