null Megjelent az EFSA madárinfluenzával kapcsolatos tudományos jelentése

Megjelent az EFSA madárinfluenzával kapcsolatos tudományos jelentése

2020. október 13, kedd

Az uniós országokat arra sarkallják, hogy fokozzák a felügyeleti és biológiai biztonsági intézkedéseket annak érdekében, hogy az idei esetleges új madárinfluenza járvánnyal szemben megfelelő módon tudjanak majd védekezni.

A figyelmeztetésre az elmúlt hónapokban a Nyugat-Oroszországban és Kazahsztánban a vadon élő és házi madarak között felbukkant magas patogenitású madárinfluenza (HPAI) járvány megjelenését követően került sor. Ez a régió az Európába tartó vad vízimadarak őszi vándorlási útvonalaként ismert. A múltbéli tapasztalatok alapján Észak- és Kelet-Európa valószínűleg a legérzékenyebb terület az új járványokkal szemben. Amikor 2005 és 2016 nyarán a HPAI-t Oroszország ugyanezen régióiban észlelték, akkor a járvány Észak- és Kelet-Európát is elérte. Ha ez a jelenség idén is megismétlődik, akkor várhatóan ősszel vagy a téli hónapokban a HPAI Európa ugyanazon területeire fog megérkezni, de az is lehetséges, hogy a dél- és a nyugat-európai országok felé is tovább terjed majd a járvány. 

További információ: https://www.efsa.europa.eu/en/news/avian-influenza-eu-alert-new-outbreaks
 


Friss hírek

2024. július 18, csütörtök

Stabilan végzi a borászati vizsgálatokat a Nébih laboratóriuma

A megszokott hatékonysággal és határidőkkel végzi a borászati vizsgálatokat a Nébih laboratóriuma. A hivatal az ágazat még eredményesebb kiszolgálása érdekében a kapacitás növelését lehetővé tevő új nagyműszert szerez be, valamint vizsgálja a külső laboratóriumok bevonásának lehetőségét is.

Tovább >

2024. július 18, csütörtök

Újra mentes az ország a magas patogenitású madárinfluenzától

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz lehetővé teszi az élő baromfi és baromfitermékek akadálymentes kereskedelmét az egyes harmadik országokkal.

Tovább >