null Megjelent a fipronil szennyeződéssel kapcsolatos, nyomonkövetéses, EU-s monitoring-vizsgálat eredménye

Megjelent a fipronil szennyeződéssel kapcsolatos, nyomonkövetéses, EU-s monitoring-vizsgálat eredménye

2018. május 9, szerda

Az Európai Bizottság útmutatásai szerint a tagállamok 2017. szeptember 1. és november 30. között mintegy 5.400 tojás és hús (zsír) minta fipronilra és más hatóanyagra vonatkozó laboratóriumi vizsgálati eredményét továbbították az EFSA-nak.

742 minta tartalmazott határértéket meghaladó szermaradék-mennyiséget (szinte csak fipronilt): Hollandia (664 minta), Olaszország (40 minta), Németország (13 minta), Lengyelország (11 minta), Magyarország (6 minta), Franciaország (5 minta), Szlovénia (2 minta) és Görögország (1 minta). A határérték-túllépések többsége a gyanú alapján vett mintákból volt kimutatható, azaz olyan esetekben, ahol az illegális szerhasználat köztudott vagy feltételezhető volt.

Főként a feldolgozatlan (nyers) tyúktojás (601 minta) és a tojótyúk-zsír (134 minta) volt fipronillal szennyezett. Néhány esetben határérték túllépés fordult elő tojótyúk húsban (5 minta) és tojásporban (2 minta).

Háttérinformáció

2017 júliusában a belga hatóságok fipronil szermaradékokat mutattak ki tojásban, ami az Európai Unión belül több millió tojás piacról történő visszavonásához vezetett. A fipronil szennyeződést a baromfiállományokon nem engedélyezett állatgyógyászati termék illegális használata okozta.

Az Európai Bizottság felkérte az EFSA-t, hogy segítsen az ad-hoc adatgyűjtés szakmai lebonyolításában, és tudományos jelentésben összegezze a monitoring program eredményeit.

További információ: http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/180503


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >