null Meghosszabbították a glifozát uniós szintű engedélyét

Meghosszabbították a glifozát uniós szintű engedélyét

2016. július 6, szerda

Az Európai Bizottság saját hatáskörben, 2017. december 31-ig meghosszabbította a glifozát növényvédő szer hatóanyag engedélyét. Az új határidő az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) értékelésének eredménye függvényében módosulhat. 

Döntéshozatal nélkül 2016. június 30-án lejárt volna a glifozát növényvédő szer hatóanyag engedélye. Mivel a glifozát toxikológiai tulajdonsága tekintetében nincs egységes szakmai álláspont és a felelős Állandó Bizottság nem tudott közös álláspontra jutni, ezért az Európai Bizottság saját hatáskörben döntött a glifozát további sorsáról. Az erről szóló végrehajtási rendelet itt olvasható.

A hatóanyag értékeléséért felelős referens tagállam kérésére a glifozát hatóanyag veszélyességi besorolásával kapcsolatos dosszié kiértékelésén és véleményezésén az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) jelenleg is dolgozik.

Az ECHA osztályozási javaslatának figyelembevételével, annak megjelenésétől számított 6 hónapon belül, de legkésőbb 2017. december 31-ig az Európai Bizottságnak döntést kell hoznia a glifozát hatóanyag engedélyének 10 vagy 15 évre történő megújításáról vagy a visszavonásról.


Friss hírek

2025. június 19, csütörtök

Komárom-Esztergom vármegye - 110. számú vizsgálat - KEMÖ SPECIÁLIS ISKOLA FŐZŐKONYHA - Tata

Komárom-Esztergom vármegye - 110. számú vizsgálat - KEMÖ SPECIÁLIS ISKOLA FŐZŐKONYHA - Tata

Tovább >

2025. június 17, kedd

Elkészült az EU Riasztási és Együttműködési Hálózatának 2024-es összefoglalója

Az Európai Unió Riasztási és Együttműködési Hálózata (ACN) 2024-ben 9400-nál is több bejelentést rögzített élelmiszerbiztonsági, állat- és növényegészségügyi témákban. A legtöbb ügy a RASFF rendszeren keresztül érkezett, melyek többsége az élelmiszerbiztonságot érintette. Az ACN hálózat célja, hogy a tagállamok között biztosítsa a gyors és hatékony együttműködést, ezáltal segítve a fogyasztók biztonságát fenyegető problémák mihamarabbi kezelését.

Tovább >