null Madárparkban is megjelent a madárinfluenza

Madárparkban is megjelent a madárinfluenza

Madárparkban is megjelent a madárinfluenza
2021. november 25, csütörtök

A keszthelyi Festetics-kastély elkerített madárparkjában is megjelent a madárinfluenza. Az állategészségügyi szakemberek, a betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében, a mintegy 380 fogságban tartott vadmadárból álló állomány felszámolását haladéktalanul megkezdték.

A keszthelyi Festetics-kastély madárparkjának dolgozói az állatok váratlan elhullására lettek figyelmesek. Egy nap alatt nyolc, majd további négy madár hullott el előzetes tünetek nélkül. A mintákból a Nébih laboratóriuma mindegyik esetben a madárinfluenza vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta.

A madárparkban mintegy 380, különböző fajhoz tartozó vadmadarat tartanak fogságban. A hatósági szakemberek, a betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében, az állomány felszámolását megkezdték.

A madárpark nagy része madárhálóval fedett, a területen található tórendszer azonban kedvelt pihenőhelye a vadon élő tőkésrécéknek. A vadmadár populáció fertőzésközvetítő szerepének súlyosságát tehát ez az eset is igazolja. Éppen ezért továbbra is kiemelten fontos a házi és a fogságban tartott szárnyasok vadon élő vadmadarakkal való érintkezésének megakadályozása. Ezt a járványvédelmi zártság fokozását elősegítő rendelkezések betartásával érhetik el az állattartók. A takarmányt zárt, fedett helyen kell tartani, nyílt vízből pedig tilos itatni az állatokat. Az almozásra használt anyagot szintén meg kell óvni a vadmadarakkal való érintkezéstől.


Friss hírek

Ismét sikeres alapképzést szervezett a MATE és a Nébih
2022. május 23, hétfő

Ismét sikeres alapképzést szervezett a MATE és a Nébih

A résztvevők értékelése alapján szakmailag előremutató, számos újdonsággal és érdekességgel szolgáló, jó hangulatú alapképzést szervezett a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a használatban lévő növényvédelmi gépek időszakos műszaki felülvizsgálatára jogosultságot szerezni kívánó magánszemélyek és cégek képviselői részére.

Tovább >

Részvétel az ellenőrzési rendszerben
2022. május 23, hétfő

Részvétel az ellenőrzési rendszerben

Részvétel az ellenőrzési rendszerben

Tovább >