null Listeria workshop

Listeria workshop

2022. április 26, kedd

Uniós kollégák tartottak továbbképzést a Nébih laboratóriumában. Benjamin Félix és Karine Captaine az általuk kifejlesztett molekuláris tipizáló módszert ismertette, amely nagy segítséget jelent a gyorsfagyasztott zöldségek hatósági ellenőrzésében.

2022. április 20–22. között az Európai Unió Listeria monocytogenes Referencia Laboratóriumának (EURL Lm) két munkatársa, Benjamin Félix és Karine Captaine tartott továbbképzést a Nébih ÉLI Mikrobiológiai Nemzeti Referencia Laboratóriumában az általuk kifejlesztett új molekuláris tipizáló módszerről: GenoListeria

A real-time PCR alapú módszer a jellemző genetikai különbségek alapján lehetővé teszi a L. monocytogenes törzsek öt nagy szerocsoportjának (IIa, IIb, IIc, IVa, IVb) szubtipizálását 30 alcsoportra (ún. klonális komplexre). Az EURL vizsgálatai szerint a törzsek 90%-a besorolható módszer kidolgozása során kiválasztott 30 alcsoportba. A törzsek pontosabb azonosításának segítségével gyorsabban és költséghatékonyabban különíthetőek el a kis kockázatú és a potenciális epidemiológiai veszélyt jelentő klonális komplexek. Ez lehetővé teszi, hogy csak a legindokoltabb esetben végezzük el az eddig arany sztenderdnek elfogadott, de ugyanakkor még meglehetősen költséges és időigényes teljes genom szekvenálást. 

A módszer alkalmazása különösen nagy segítséget jelent a gyorsfagyasztott zöldségek hatósági ellenőrzésében, ahol a közelmúltban kidolgozott hatósági útmutató szerint a Listeria vizsgálati eredmény epidemiológiai jelentőségének megítéléséhez szükséges a szubtípus ismerete. 

A tréning alatt különböző évekből és terméktípusokból származó 83 L. monocytogenes törzs tipizálása történt meg, mely során az egyik legpatogénebb L. monocytogenes klonális komplexet (CC1) sikerült azonosítani egy közelmúltban lezajlott ételmérgezéses eset kapcsán, mint valószínűsített kóroki tényezőt. 


Friss hírek

2025. december 3, szerda

A felelős gombafogyasztásra fókuszált a Kraszna településen szervezett „Gombák & Gasztronómia” rendezvény

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakmai partnerként online vett részt a romániai Kraszna településen megrendezett „Gombák & Gasztronómia” rendezvényen. Célja a gombaismeret bővítése, a tudatos gyűjtés támogatása és a biztonságos fogyasztási gyakorlatok erősítése volt. A terepi gyakorlatok és az azonosítási bemutatók gyakorlati példákon keresztül segítették a résztvevőket abban, hogy felismerjék az élőhelyi sajátosságokat, a gyűjtés helyes módszereit és az ehető–mérgező fajok közti különbségeket.

Tovább >

2025. november 28, péntek

Felcsúti diákok látogatták meg a Nébih velencei laboratóriumát

2025 novemberében a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola mezőgazdasági technikusi képzésének diákjai a Nébih ÉLI Növény- és Talajvédelmi Nemzeti Referencia Laboratórium Talajvédelmi részlegére látogattak el.

Tovább >