null Legyünk körültekintőek a zöld smoothie-k fogyasztásakor!

Legyünk körültekintőek a zöld smoothie-k fogyasztásakor!

2019. május 14, kedd

A nyers zöldségekből készített zöld turmixok – smoothie-k – kedvező tulajdonságokkal bírnak, túlzott fogyasztásuknak azonban az emberi egészségre gyakorolt kedvezőtlen hatásai is lehetnek.

A zöld smoothie-k tartalmazhatnak olyan leveles zöldségeket – spenót, sóska, mángold, rebarbara – amelyek magas oxálsav tartalommal rendelkeznek. Ezeket a zöldségeket hagyományosan, hőkezelést követően fogyasztjuk, aminek köszönhetően oxálsav tartalmuk jelentősen - szakirodalmi adatok alapján 30-87%-kal - csökken. Nyersen történő fogyasztásukkal azonban nagymértékben nő a fogyasztók oxálsav bevitele, amelynek több egészségügyi hatása is lehet.

A napi 180 mg-ot meghaladó oxálsav bevitele fokozza a vesén keresztüli kiválasztást. Az oxálsav vesecsatornában történő feldúsulása kalcium-oxalát képződéséhez vezet, amely a vesekövek egyik leggyakoribb alkotója. További kockázat, hogy csökkenti a kalcium, vas, kálium és nátrium sók élelmiszerekből való felvételét és így elősegíti a csontok demineralizációját, leépülését.

A leveles zöldségek nagy mennyiségű napi fogyasztása a nitrát-bevitelt is megnöveli, amely így meghaladhatja az elfogadható napi beviteli mennyiséget (ADI: 3,7 mg/ttkg/nap), illetve a zöldségek helytelen kezeléséből, tárolásából kifolyólag mikrobiológiai kockázatok is felmerülhetnek.

A Nébih – a lakosság egészségének megóvása érdekében – az alábbiakat javasolja a zöld turmixot készítőknek, fogyasztóknak:

  • a friss zöldségeket, gyümölcsöket mindig mossuk meg
  • felhasználás előtt a magas oxálsav tartalmú zöldségeket, például sóska vagy spenót, forrázzuk le: tegyük a leveleket legalább egy percre forrásban lévő vízbe, ezáltal csökkentve oxálsav-tartalmukat
  • törekedjünk a változatosságra a turmixok összetevőiben is, ügyeljünk a magas oxálsav tartalmú zöldségek mértékkel történő fogyasztására.

 

 


Friss hírek

2025. március 20, csütörtök

EFSA gyakornoki program

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) idén is lehetőséget biztosít arra, hogy az érdeklődők gyakornoki program keretén belül 12 hónapon keresztül dolgozzanak az EFSA-nál. Ez a program lehetőséget kínál a feltörekvő szakembereknek, hogy felbecsülhetetlen tapasztalatot szerezzenek az élelmiszerbiztonság területén, miközben hozzájárulnak az EFSA létfontosságú küldetéséhez.

Tovább >

2025. március 19, szerda

Tavaszi szaporítóanyag-ellenőrzést tartott a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a vármegyei kormányhivatalok szaporítóanyag és növényegészségügyi felügyelői, valamint a NAV szakemberei összevont ellenőrzést tartottak az ónodi Országos Állat- és Kirakodóvásáron. Az ellenőrzések célja ezúttal is az illegális szaporítóanyag-kereskedelem felderítése és a helyes piaci magatartásra való felhívás volt.

Tovább >