null Legyünk körültekintőek a zöld smoothie-k fogyasztásakor!

Legyünk körültekintőek a zöld smoothie-k fogyasztásakor!

Legyünk körültekintőek a zöld smoothie-k fogyasztásakor!
2019. május 14, kedd

A nyers zöldségekből készített zöld turmixok – smoothie-k – kedvező tulajdonságokkal bírnak, túlzott fogyasztásuknak azonban az emberi egészségre gyakorolt kedvezőtlen hatásai is lehetnek.

A zöld smoothie-k tartalmazhatnak olyan leveles zöldségeket – spenót, sóska, mángold, rebarbara – amelyek magas oxálsav tartalommal rendelkeznek. Ezeket a zöldségeket hagyományosan, hőkezelést követően fogyasztjuk, aminek köszönhetően oxálsav tartalmuk jelentősen - szakirodalmi adatok alapján 30-87%-kal - csökken. Nyersen történő fogyasztásukkal azonban nagymértékben nő a fogyasztók oxálsav bevitele, amelynek több egészségügyi hatása is lehet.

A napi 180 mg-ot meghaladó oxálsav bevitele fokozza a vesén keresztüli kiválasztást. Az oxálsav vesecsatornában történő feldúsulása kalcium-oxalát képződéséhez vezet, amely a vesekövek egyik leggyakoribb alkotója. További kockázat, hogy csökkenti a kalcium, vas, kálium és nátrium sók élelmiszerekből való felvételét és így elősegíti a csontok demineralizációját, leépülését.

A leveles zöldségek nagy mennyiségű napi fogyasztása a nitrát-bevitelt is megnöveli, amely így meghaladhatja az elfogadható napi beviteli mennyiséget (ADI: 3,7 mg/ttkg/nap), illetve a zöldségek helytelen kezeléséből, tárolásából kifolyólag mikrobiológiai kockázatok is felmerülhetnek.

A Nébih – a lakosság egészségének megóvása érdekében – az alábbiakat javasolja a zöld turmixot készítőknek, fogyasztóknak:

  • a friss zöldségeket, gyümölcsöket mindig mossuk meg
  • felhasználás előtt a magas oxálsav tartalmú zöldségeket, például sóska vagy spenót, forrázzuk le: tegyük a leveleket legalább egy percre forrásban lévő vízbe, ezáltal csökkentve oxálsav-tartalmukat
  • törekedjünk a változatosságra a turmixok összetevőiben is, ügyeljünk a magas oxálsav tartalmú zöldségek mértékkel történő fogyasztására.

 

 


Friss hírek

Újra megjelent Magyarországon a madárinfluenza
2020. március 26, csütörtök

Újra megjelent Magyarországon a madárinfluenza

A madárinfluenza H5N8 altípusának jelenlétét igazolta március 25-én egy Bács-Kiskun megyei kacsatartó gazdaságban a Nébih laboratóriuma. Az állategészségügyi szakemberek az érintett 32.500 pecsenyekacsa leölését már gyanú alapján megkezdték. A járványügyi nyomozás folyamatban van.

Tovább >

Megfelelő a tavaszi vetőmag-ellátottság hazánkban
2020. március 25, szerda

Megfelelő a tavaszi vetőmag-ellátottság hazánkban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatja a kereskedőket és a felhasználókat, hogy Magyarország vetőmag-ellátottsága – a rendkívüli járványügyi intézkedésektől függetlenül – megfelelő. A hazánkban előállított szaporítóanyagok mellett, a külföldről importált vetőmagok is kielégítő mennyiségben is minőségben állnak rendelkezésre.

Tovább >