null Közös EFSA-ECDC jelentés az antimikróbás rezisztenciáról

Közös EFSA-ECDC jelentés az antimikróbás rezisztenciáról

2014. május 28, szerda

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) munkatársai közösen elemezték az antimikróbás rezisztenciát a zoonótikus és indikátor baktériumok között. Az értékeléshez 26 tagállam, 2012-ben szolgáltatott adatait használták fel.

Rezisztencia a zoonótikus baktériumok közül a Salmonella és a Campylobacter emberi, állati és élelmiszer izolátumaiban, az indikátor Escherichia coli és a meticillin – rezisztens Staphylococcus aureus állatokban és élelmiszerekben egyaránt kimutatható. Az emberekből izolált Salmonella magas rezisztencia szinteket mutatott ampicillinnel, szulfonamidokkal és tetraciklinekkel szemben, míg a rezisztencia a harmadik generációs kefalosporinokkal és fluorokinolonokkal szemben alacsony maradt.

Szárnyasokból, sertésből, szarvasmarhából és húsfélékből izolált Salmonella és Escherichia coli mikrobiológiai rezisztenciája ampicillinnel, szulfonamidokkal és tetraciklinekkel szemben általános, míg a mikrobiológiai rezisztencia a harmadik generációs kefalosporinokkal szemben általában alacsony volt. Magas és nagyon magas mikrobiológiai rezisztenciát figyeltek meg (fluoro)kinolonokkal szemben pulykából, szárnyasokból és brojler húsokból izolált Salmonella esetében.

Az emberből izolált Campylobacter ampicillin, ciprofloxacin, nalidixsav és tetraciklin rezisztenciája magas, míg az eritromicin rezisztencia alacsony, illetve mérsékelt volt. A szárnyasokból, brojler húsokból, sertésből, szarvasmarhából izolált Campylobacter mikrobiológiai rezisztenciája ciprofloxacinnal, nalidixsavval és tetraciklinekkel szemben magas, illetve kiugróan magas volt, azonban eritromicin és gentamicin esetében a rezisztencia jóval alacsonyabb értékeket mutatott. Több tagállamban a ciprofloxacin rezisztencia emelkedő trendjét figyelték meg az elemzők az emberből, brojlerből és/vagy sertésből izolált Campylobacter esetében.

Multi-rezisztencia és társrezisztencia (co-resistance) a fontosabb antimikróbás szerekkel szemben mind az emberi, mind az állati izolátumokban jelen volt, és első alkalommal figyeltek meg multi-rezisztencia szerkezetet Salmonella szerotípusoknál. Nagyon kevés állati izolátum mutatott társrezisztenciát (co-resistance) a fontosabb antimikrobás szerekkel szemben. Az állati eredetű Salmonella szerotípusok némelyike (Kentucky és Infantis) magas rezisztenciát mutatott ciprofloxacinnal szemben.

A jelentés megtekinthető az EFSA honlapján:
http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/140325.htm


Friss hírek

2024. július 23, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.07.23.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >