null Kiemelkedő sikerrel zárult a Budapesten megrendezett CCMAS 42. ülése

Kiemelkedő sikerrel zárult a Budapesten megrendezett CCMAS 42. ülése

2023. június 30, péntek

2023. június 13-16. között tartotta 42. szakmai ülését Budapesten a FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottsága (CCMAS). A szakmai találkozón az eddig kidolgozott munkaanyagok döntő részét lezárták, majd újabb területek feldolgozását jelölték ki feladatként. A szakbizottság elnöki feladatait 2018 óta dr. Nagy Attila, a Nébih Élelmiszerlánc-biztonsági Laboratóriumának (ÉLI) igazgatója látja el.

A koronavírus világjárvány miatt négy év után találkozhattak ismét személyesen a szakbizottság tagjai. A budapesti megbeszéléseken közel 50 ország, 10 nemzetközi szervezet több mint 150 szakértője vett részt – köztük hét delegált a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) által finanszírozott projekt keretében, ugyanis a NAÜ az élelmezésbiztonság előmozdításáért a vizsgálati módszerek fejlesztését és terjesztését is fontos feladatának tekinti.

Dr. Nagy Attila (Nébih ÉLI) elnök munkáját alelnökként az Állatorvostudományi Egyetem Digitális Élelmiszerlánc Oktatási, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Intézetének munkatársa, dr. Farkas Zsuzsa segítette. A plenáris ülésszakaszt dr. Nobilis Márton Élelmiszeriparért és Kereskedelempolitikáért Felelős Államtitkár és Nabil Gangi, a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Irodájának képviselője személyesen nyitották meg. Az ülést élőben sugározták, így a WHO regionális irodavezetőségének, valamint a Codex Alimentarius Főbizottság elnökének is lehetősége nyílt arra, hogy eredményes munkát kívánjon a szakbizottság tagjainak.

Az egyhetes konferencia alatt a bizottság tagjai többéves kidolgozás során elkészült szakmai anyagokat vitattak meg, és szinte kivétel nélkül minden munkadokumentumot jóváhagytak a június 20-án virtuálisan megrendezett jelentés elfogadáson. Ennek köszönhetően a Főbizottság őszi ülését követően elfogadhatják a mérési bizonytalanságról szóló útmutatót, a mintavételi szabályokat összefoglaló dokumentumot, a jelenleg használt módszergyűjteményben frissíthetik a feldolgozott gyümölcsök és zöldségek, illetve a zsírok-olajok területén használt szabványokat és mérési módszereket.

A sikeres konferenciát követően a szakbizottság új témákat határozott meg, amelyek feldolgozásával a testület tagjai az év során elektronikus munkacsoportokban foglalkoznak majd, végül pedig az eredményeket 2024 májusában egy szakmai ülésen fogják bemutatni.

A delegáltak döntésének értelmében a bizottság a jövőben – többek között – az alábbi területeken folytatja munkáját:
•    gyümölcslevek, halak, halászati termékek módszereinek áttekintése
•    nitrit és nitrát teljesítménykritériumok meghatározása
•    a mintavételt segítő applikáció fejlesztése
•    az allergének esetén a megfelelő analitikai módszerek kiválasztásának elősegítése
 



Friss hírek

2025. január 23, csütörtök

Január 31. az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetésének határideje

A Nébih tájékoztatja az érintetteket, hogy a 2024. évi bevalláshoz kapcsolódó felügyeleti díj második részletének fizetési határideje minden kötelezett számára 2025. január 31. napja. Az ügyintézés online, a hivatal ügyfélprofil rendszerében (ÜPR) is elvégezhető.

Tovább >

2025. január 21, kedd

Csak szigorú feltételekkel indulhat a baromfitartó gazdaságok madárinfluenza járványt követő be- és újratelepítése

A hatóság a 2024 októbere óta tartó madárinfluenza járvány okán elrendelt korlátozásokat hamarosan feloldja az egész ország területén. Ezt követően a baromfitartó telepeket újra be lehet telepíteni. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a madárinfluenza vírusa még mindig jelen van hazánkban! Ezt igazolja az állategészségügyi hatóság által (vadmadarakból folyamatosan) végzett, felügyeleti programban talált pozitív esetek magas száma. A tartó/tulajdonos által igényelt betelepítési engedély kiadását minden esetben hatósági helyszíni ellenőrzés fogja megelőzni. Egy újabb, a tavaly őszihez hasonló, jelentős járványhullám elkerülése érdekében a betelepítések kizárólag szigorú feltételek mellett történhetnek!

Tovább >