null Csaladi nap a Vajdahunydvarban

Játssz okosan - Családi nap a Vajdahunyadvárban

Játssz okosan - Családi nap a Vajdahunyadvárban
2020. szeptember 17., csütörtök

Mennyire ismered az idegenhonos növényeket és állatokat? Tudod, mi a különbség az élelmiszerek fogyaszthatósági és minőségmegőrzési ideje között? Vajon mire lehet következtetni a fák évgyűrűiből? Kalandozz velünk a zajtérképen! Rakd össze a saját élhető ökovárosodat! Komposztálj helyesen! Tanuld meg, hogyan előzheted meg az erdőtüzeket!

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és az Országos Meteorológiai Szolgálat közös családi napján, egy pecsétgyűjtő játék állomásait végigjárva megtudhatod, hogy te és a családod mit tehettek azért, hogy egy „ökos” világban éljetek. A játék végén hasznos ismeretekkel, élményekkel, és egy kis ajándékkal is gazdagodhatsz. 

Milyen programokkal várjuk a hozzánk ellátogató családokat? 
A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. az idegenhonos inváziós növény és állatfajokkal ismerteti meg közelebbről az érdeklődőket. Zajjal és zajvédelemmel kapcsolatos játékukon a hangfelismerő feladatok mellett egy zajtérképen is kalandozhatunk. Azt is megtanulhatjuk, hogyan komposztáljunk helyesen. 
A Magyar Mezőgazdasági Múzeum állomásán megismerkedhetsz a mezőgazdasági termelés egyik leghíresebb betolakodójával, a burgonyabogárral. Honnan származik? Hogyan jutott el hozzánk? Hogyan védekezhetünk ellene természetes módszerek segítségével? Azt is kipróbálhatod, hogy hogyan gyűjtötték régen a krumpliföldeken ezeket az ízeltlábúakat. 
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal standjainál a gyakorlatban is jól használható segítséget kaphatsz ahhoz, hogy a saját háztartásodban csökkentsd az élelmiszerhulladék mennyiségét. Szüleiddel együtt megismerheted az élelmiszer-biztonság, a tudatos vásárlás és a biztonságos ételkészítés alapszabályait. Az alapvető konyhai szabályokat egy izgalmas VR szemüveges játék során tanulhatod meg.  
Az Országos Meteorológiai Szolgálat ismeretterjesztő és meteorológiával kapcsolatos játékain megtudhatjuk, hogy milyen hatásai vannak korunk éghajlati katasztrófáinak időjárásunkra. Egy igazi faszelet vizsgálatával, a fák évgyűrűiből következtethetünk éghajlati hatásokra. A gyerekek újrahasznosított elemekből építhetik fel saját városukat úgy, hogy az minél zöldebb, energiatakarékosabb és élhetőbb legyen. A legkisebbek pedig egy saját időjósló papírbékát is készíthetnek. 
Az egész napos programon múzeumi belépővel vehettek részt, mellyel a múzeum állandó kiállításai is megtekinthetők.


Friss hírek

Kivételesen kedvező feltételekkel folytatódhat a szingapúri húsexport
2021. április 16., péntek

Kivételesen kedvező feltételekkel folytatódhat a szingapúri húsexport

Magyarország ezentúl minden eddiginél kedvezőbb feltételek mellett szállíthat sertéshúst és hústerméket Szingapúrba, a hazai előállítóknak, az általánosan érvényes előírásokon túl, semmilyen többlet követelményt nem kell teljesíteniük az exporthoz - mondta Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Így a harmadik országok között kifejezetten enyhének számító kritériumrendszernek köszönhetően számottevően emelkedhet az ázsiai államba kivitt hazai áruk mennyisége.

Tovább >

Hajdú-Bihar megyében tarolt a madárinfluenza
2021. április 13., kedd

Hajdú-Bihar megyében tarolt a madárinfluenza

2021. április 13-án Hajdú-Bihar megyében igazolta magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A járvány ezúttal egy Nádudvaron található tenyészpulyka-állományt ért el, ahol a szakemberek már a gyanú alapján megkezdték a mintegy 11.800 egyed felszámolását. A Nébih az új kitörés tükrében ismételten felhívja a baromfitartók figyelmét a járványügyi előírások fokozott betartására.

Tovább >