null Itt van a farsang, készül otthon a fánk, de be lehet vinni a sulibálba?

Itt van a farsang, készül otthon a fánk, de be lehet vinni a sulibálba?

2025. február 13, csütörtök

A farsang az iskolai közösségek egyik legvidámabb időszaka, amely alkalmából a legtöbb intézmény farsangi mulatságot szervez. A rendezvényeken gyakran a szülők által otthon készített süteményeket szolgálják fel, így kiemelten fontos az élelmiszerbiztonsági szabályok ismerete és betartása. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, amelyek segítségével a farsangi finomságok nemcsak ellenálhatatlanok lesznek, de elfogyasztásuk sem rejt kockázatot.

Bár jogszabályi előírás nem tiltja az otthon készített sütemények iskolába történő bevitelét, az intézmények saját hatáskörben szabályozhatják azt. E témakörben az élelmiszerbiztonság kiemelten fontos szempont, mivel a házi készítésű süteményeknél nem minden esetben garantálható az alapanyagok nyomon követhetősége, az elkészítés higiéniai körülményei, valamint az allergének pontos feltüntetése. Az iskolák többsége ezért az élelmiszer-vállalkozásoktól, például cukrászdákból vagy pékségekből származó süteményeket részesíti előnyben, amelyek megfelelnek az előbbi követelményeknek. 

Amennyiben az iskola engedélyezi a házi sütemények bevitelét, mindenképpen tartsuk be a következő élelmiszerbiztonsági szabályokat. Érdemes inkább alacsony élelmiszerbiztonsági kockázatú süteményeket készíteni, például pogácsát, kekszet vagy fánkot. Amennyiben romlandó süteményt szeretnénk bevinni, fordítsunk külön figyelmet a hűtőlánc biztosítására, mérjük fel, hogy az intézményben rendelkezésre áll-e elegendő hűtőszekrény. Az elkészítéskor különösen ügyeljünk a higiénikus körülmények biztosítására és használjunk megbízható forrásból származó, minőségi alapanyagokat. Kerüljük a kockázatos összetevők használatát, mint például a nyers tojás vagy a nem hőkezelt tejtermékek. A süteményekben előforduló allergének pontos feltüntetése elengedhetetlen, ehhez akár a Nébih Oktatási Program menükártyáját is használhatjuk. Emellett ne feledkezzünk el a megfelelő csomagolásról sem, hogy elkerüljük a szennyeződést a szállítás során. Ha az iskola nem engedélyezi a házi süteményeket, érdemes előre csomagolt, megfelelő jelöléssel ellátott édességeket választani, vagy közösen cukrászdai rendelést szervezni.

A farsangi rendezvények szervezésekor fontos, hogy előre egyeztessünk az iskola vezetésével a házilag készült sütemények behozatalának lehetőségeiről. Emellett célszerű megbeszélni, hogy ki mivel készül és a választékot úgy összeállítani, hogy a különböző ételérzékenységgel élő vagy speciális diétát követő gyermekek számára megfelelő sütemény is legyen.

További információk elérhetőek a Nébih Oktatás holnapján: https://nebihoktatas.hu/ 


Friss hírek

2025. február 12, szerda

Új kártevő a közterületeken: ostorfa-sátorosmoly

Az utóbbi évtizedben számos jövevényfaj jelent meg hazánkban, melyek egy része inváziós kártevőnek számít. Ezek egyike az ostorfa-sátorosmoly (Phyllonorycter millierella), amely elsősorban a Földközi-tenger partján fekvő országokban és Kis-Ázsiában honos. E hazánkban már több területen jelenlévő faj terjedése is jól mutatja az inváziós kártevők behurcolásának veszélyét, melynek elkerülése érdekében a Nébih arra kér mindenkit, hogy külföldi utazásáról ne hozzon haza növényeket.

Tovább >

2025. február 11, kedd

Riaszt a RASFF – összefoglaló a 2024-es magyar esetekből

Több, mint 300 kockázatos termék miatt kellett Magyarországon intézkedni 2024-ben az EU Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Riasztási Rendszere (RASFF) alapján. A hazai esetek, a korábbi évekhez hasonlóan, tavaly is elsősorban baromfihúshoz és az abból készült termékekhez, zöldségekhez és gyümölcsökhöz, valamint gabonához és pékáruhoz kapcsolódtak. Az esetek 88%-a külföldi előállítású terméket érintett.

Tovább >