null Ismét gyerekeknek szánt „bambusz” étkészletből mértek melaminkioldódást

Ismét gyerekeknek szánt „bambusz” étkészletből mértek melaminkioldódást

2019. augusztus 15, csütörtök

Határérték feletti melaminkioldódást mért gyermekeknek szánt, kínai, bambuszrostot tartalmazó étkészletből a francia hatóság augusztus elején. A kifogásolt termékből Magyarországra is szállítottak. Az esetről a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a RASFF rendszeren keresztül értesült.

A termék azonosító adatai

  • Megnevezése: Sophie So'Pure bambusz étkészlet (Coffret repas So pure)
  • Márka: VULLI - Sophie la girafe
  • Egyéb: 4 részes szett (mélytányér, lapostányér, bögre, kanál)
  • Tételszám: 897275
  • RASFF referenciaszám: 2019.2956

A hatóság felvette a kapcsolatot a termék hazai forgalmazójával, aki értesítette az érintett vásárlóit a problémáról. Előfordulhat azonban, hogy a kifogásolt étkészletből más útvonalon is szállíthattak Kínából hazánkba, ennek felderítése folyamatban van.

A vonatkozó jogszabályok értelmében az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak nem változtathatják meg az élelmiszer összetételét vagy érzékszervi tulajdonságait. Mivel a termékből hő hatására melamin oldódik ki, a Nébih kéri a vásárlókat, hogy a fenti azonosítókkal ellátott szettet élelmiszer tárolására ne használják! Továbbá arra való tekintettel, hogy más tételekkel is probléma lehet, a hatóság – tételszámtól függetlenül – nem javasolja a termék használatát.

A melaminról

A melamin nitrogéntartalmú, heterociklusos, aromás szerves vegyület. Elsősorban a műanyagiparban alkalmazzák formaldehidgyanták készítésére, de ciromazin származékát rovarölő szerként is felhasználják. A melamin tartalmú edényekből, konyhai eszközökből hő hatására melamin oldódhat ki, amely vesekárosodást idézhet elő.

További információk a melaminról a Nébih Tudástárában olvashatóak.


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >