null Interjú Dr. Helik Ferenccel

Interjú Dr. Helik Ferenccel

Dr. Helik Ferenccel, a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatóságának vezetőjével, hatósági főállatorvossal

Hogyan került a KÜI élére?

Bár családomban nem volt állatorvos, én már tizenhárom éves koromban biztos voltam benne, hogy az akarok lenni, főleg, mert állatokon akartam segíteni. Az egyetem után a Lehel úti Állategészségügyi Állomáson élelmiszer-higiénikusként kezdtem el dolgozni, valamint saját rendelőt is tartottam fenn, így egyszerre indult a klinikai és a köztisztviselői pályám. Fél hétre jártam dolgozni a Lehel útra, délután pedig házhoz mentem az állatokat ellátni, valamint a házamban lévő rendelőben is fogadtam őket.

Idővel aztán kiderült, hogy a peremkerületben, ahol lakom, csak hétvégén és este van valós igény állatorvosra, ráadásul a közigazgatásban 2005-től vezetői – előbb igazgatóhelyettesi, majd fővárosi és Pest megyei főállatorvosi – posztot kaptam, így a praktizálással felhagytam. 2012-től dolgozom az akkor megalakult NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatóságának vezetőjeként.

Mit takar tulajdonképpen ez a kifejezés: „kiemelt ügyek”?

Főként az élelmiszerrel összefüggő visszaéléseket – hamisításokat, pénzügyi csalásokat, a higiéniai követelmények nem teljesítését – derítjük fel huszonnyolc kollégámmal. A NÉBIH igazgatóságai közül rendhagyó módon nem egy szakterületről jöttünk, vannak köztünk állatorvosok és növényegészségügyi szakemberek, de revizorok, nyomozók, jogászok és informatikusok is akadnak a csapatban. A biztonságunkról pedig a NAV bevetési egysége és a megyei rendőrségek gondoskodnak.

Ez alapján – gondolom –, előfordulnak veszélyes helyzetek is az ellenőrzések során.

Előfordult már, hogy egy vágóhídon meg akartak késelni bennünket… Egy korábbi alkalommal pedig molotov-koktéllal fogadtak. Itt nem kommandósok dolgoznak, de minden évben tartunk intézkedéstaktikai kiképzést, hiszen minden kollégának tudnia kell a biztonsági alapokat, például, hogy hogyan kell egymást segítve eljárni az ellenőrzés alatt.

Bár a molotov-koktél kirívó eset, a legtöbb ellenőrzés azért tartogat izgalmakat. Felhagytunk azzal a korábbi, nem túl hatékony közigazgatási munkamódszerrel, amely hivatali időben végezte az ellenőrzéseket. Sajnos vagy szerencsére, nálunk a munkahét nem ér véget péntek délután, így előfordul, hogy hétvégén, hajnalban füleljük le az illegális húskészítményt – amikor azt kiszállítják a piacra.

Nem kizárólag az élelmiszerbiztonság tartozik hozzánk, előfordult például, hogy állatkínzók ellen léptünk fel: egy alkalommal nyolcvan, szűk ketrecben tartott kutyát szabadítottunk ki. Jellemző, hogy volt olyan állat, amelyen csomókba verődve ugráltak a bolhák. Nem egyszeri esetről volt szó, havi szinten kapunk hasonló feladatokat, melyeket örömmel látunk el.

Örömteli, hogy még erre is jut idejük. Honnan tudják, hova érdemes menniük?

Döntően saját és társhatósági adatbázisokban kutatunk, sok logikai összefüggést az íróasztal mögül is észrevenni. Ilyen például az, ha vágóhídra indul egy telepről nyolcszáz sertés – az indulás és a levágás tényét is jelenteni kell a hatóság felé –, de csak háromszázat dolgoznak fel. Hová tűnt a többi? Vagy említhetném azt a termelőt, aki papíron egy hektáron gazdálkodott, de annyira ügyesen csinálta, hogy minden második nap telerakott héttonnás teherautóval érkezett a nagybani piacra. Ha esetleg mégsem csalást, hanem tényleg biológiai csodát láthatunk, már csak azért is megéri meglátogatni.

Napi kapcsolatban vagyunk a NAV Bűnügyi Igazgatóságával és a rendőrséggel. Ez nem levelezgetést jelent, hanem mindannyian tudjuk, hogy adott ügyben kinek a telefonszámát tárcsázzuk, hogy még abban az órában érdemileg lépjünk egy ügyben. Sokan tapasztalhatnak lassú ügymenetet a közigazgatás más területein, mi ilyesmit nem engedhetünk meg magunknak.

Fogyasztói bejelentések alapján is vizsgálódunk, ezeket azonban óvatosabban kell kezelni. A rengeteg használható visszajelzés mellett találkoztunk már a bosszúállás minden formájával a kirúgott alkalmazottól az elhagyott feleségig – ezek gyakran túlzó bejelentések.

Mikor érzi sikeresnek az elvégzett munkát?

Hazánkban az uniós átlagnál magasabb fokú az élelmiszerbiztonság, ez mindenképpen a folyamatos ellenőrzéseknek is köszönhető. A több országot érintő, nagyobb járványok, mérgezések, hamisítások egyike sem hazánkból eredt. A legutóbbi nagy port kavaró eset, a lóhúsbotrány kapcsán sincs magyarországi kiindulópont. Évi mintegy 1500 tonna egészségre veszélyt jelentő terméket vontunk ki a forgalomból, ezek között zöldség, gyümölcs, fagyasztott élelmiszer, hús, száraztészta és növényvédő szer is akad.

Európai szinten kiemelkedően jó hatékonysági rátával dolgozunk: ellenőrzéseink során 90 százalékban találunk szabálytalanságot. Ez nem azt jelenti, hogy mindenbe belekötünk, hanem a csatornáink megbízhatóságát és a hatékony információszerzést bizonyítja. Azt szoktam mondani, hogy kell is az a tíz százalék „lyukrafutás”, azt jelenti, hogy mi sem vehetünk minden értesülést készpénznek, vannak még becsületes ügyfelek.

Ha ilyen olajozottan működik a gépezet, hova lehet tovább fejlődni?

Ami a technikai feltételeket illeti, a következő időszak beruházása lesz egy intelligens adatelemző szoftver beszerzése a kezünkön átmenő rengeteg információ egyszerűbb kezeléséhez. De más tekintetben is tartanunk kell a lépést a zavarosban halászókkal, hiszen a hamisítók is folyamatosan újítják a munkamódszereiket. Gondolok itt például az adatforgalomra, hiszen nem mindegy, milyen IP-ről, milyen telefonszámról, mikor és milyen próbaterméket vásárolunk, hogy egyéb informatikai kémkedési lehetőségeket ne is említsek.

Egy olasz kollégám mesélte, hogy az ottani csendőrség már hosszú ideje figyelt egy lopott kerékpárokkal üzletelő társaságot, közben természetesen a honlapjukra is ránéztek. A bűnözők azonban észrevették, hogy kormányzati IP-ről figyelik a weboldalukat, így előre tudták, hogy mikor érkeznek a hatóságiak: lopott biciklik helyett kikészített kávé és poharak várták őket.

Előfordulnak tehát regénybe illő részletek is a munka során. Kikkel tudná bővíteni a csapatot?

Szívesen fogadok minden fiatal állatorvost, akire egész héten lehet számítani, hiszen váltogatjuk az ellenőrzések és így a pihenőidő időpontját is. Kiemelném még, hogy nem hátrány a jó fizikai kondíció sem, hiszen előfordul, hogy a szabadban kell várakozni vagy rakodni kell a lefoglalt árut. Kizáró tényező persze nincsen, mostani csapatunkban is nagyon sokszínű a társaság mind szakterület, mind állóképesség tekintetében.


Friss hírek

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.13.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.02.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >