null Indul az osztálykirándulás-szezon! De mi kerüljön az uzsonnás dobozba?

Indul az osztálykirándulás-szezon! De mi kerüljön az uzsonnás dobozba?

2025. június 3, kedd

A tanév végének közeledtével elérkezett az osztálykirándulások és szabadtéri iskolai programok szervezésének időszaka. Ilyenkor a szülők gyakran otthon készített ételekkel látják el a gyerekeket. A nyári melegben különösen fontos, hogy a kirándulásra csomagolt ételek élelmiszerbiztonsági szempontból is kifogástalanok legyenek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja összegyűjtött néhány egyszerű és praktikus tanácsot, amelyek segítenek elkerülni az élelmiszer-eredetű megbetegedéseket.

A magasabb hőmérséklet és páratartalom ideális környezetet teremt az élelmiszerekben elszaporodó baktériumok, például a Salmonella, E.coli vagy Listeria számára. Kiemelten fontos ezért, hogy mit és hogyan csomagolunk az egynapos vagy többnapos kirándulásokra. Az elsődleges szempont az, hogy lehetőleg hűtést nem igénylő, tartósabb élelmiszereket válasszunk. Lehetőleg ne csomagoljunk hűtést igénylő termékeket.

A péksütemények közül széles a választék, ezek többnyire nem igényelnek hűtést (pl. pogácsa, kalács, croissant), egy egész napos kirándulás végén is biztonságosan fogyaszthatók. Arra mindig ügyeljünk, hogy a péksütemények tölteléke se legyen gyorsan romló, pl. a túrós batyu nem szerencsés választás.  Ha szendvicset csomagolunk, kenőmájas és párizsi helyett válasszunk inkább száraz szalámit, száraz kolbászt, esetleg turista felvágottat. A tojásos vagy majonézes fogások kerülendők, mivel ezek gyorsan megromlanak.  Italok közül széles választékban találunk kis dobozos, ultra magas hőmérsékleten kezelt (UHT) termékeket, melyek nem igényelnek hűtést.

Az uzsonna csomagolása során előnyben részesíthetjük a papírzacskót vagy vászonzsákot, amelyek segítenek elvezetni a nedvességet. A zöldségek és gyümölcsök közül a kevésbé lédús, jól szállítható fajták – például alma, körte, retek, sárgarépa vagy karalábé – bizonyulnak a legpraktikusabb választásnak. A zöldségeket és gyümölcsöket elcsomagolás előtt mossuk meg, és lehetőség szerint porciózzuk.

A nassolnivalók közül a nem romlandó alternatívák, mint a müzliszelet, zabszelet vagy magvak, biztonságos és laktató megoldást jelentenek. Amennyiben mégis romlandó étel kerül a csomagba – például joghurt vagy sajt –, mindenképpen használjunk hűtőtáskát jégakkuval vagy fagyasztott vizespalackkal. A korszerű, kisebb méretű hűtőtáskák praktikus kiegészítői lehetnek a kirándulásnak. Ha már a kirándulást megelőző este becsomagoljuk az ételeket, különösen fontos a megfelelő tárolás. A szendvicseket mindenképpen tegyük a hűtőszekrénybe éjszakára.

Az élelmiszerbiztonság mellett az élelmiszerpazarlás megelőzése is fontos szempont az osztálykirándulásokra való felkészüléskor. Ennek egyik leghatékonyabb módja, ha bevonjuk a gyerekeket az ételcsomagolás folyamatába: kérdezzük meg őket, mit ennének szívesen, így kisebb eséllyel végezhetik a szendvicsek a szemetesben.

A menü összeállításakor részesítsük előnyben a változatos, szezonális alapanyagokat, és inkább kisebb adagokat csomagoljunk. Ha lehet, címkézzük is fel az ételeket, hogy könnyebb legyen nyomon követni, mikor mit érdemes elfogyasztani.

A gyorsan romló élelmiszerek (például tejtermékek, felvágottak) lehetőség szerint az első étkezés során kerüljenek elő. Érdemes a gyerekekkel is beszélgetni arról, hogy az élelmiszer érték, és közös felelősségünk, hogy ne csak biztonságosan, hanem pazarlás nélkül is fogyasszuk el őket.

További információk elérhetőek a Nébih Oktatás holnapján: https://nebihoktatas.hu/ 


Friss hírek

2025. június 16, hétfő

Megnyugtató eredményt hozott a tokaji kiemelt borászati ellenőrzés

A tokaji borvidék turisztikailag kiemelt helyszínein a termelői borkimérést végző egységek, valamint vendéglátóhelyek bor- és alkoholos italkínálatának kiemelt ellenőrzését végezték el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei májusban. Az idegenforgalmi szezon megkezdése előtt zajló, összesen 18 helyszínt érintő akció során a hatóság emberei többek között arra fókuszáltak, hogy a forgalmazott borászati termékek és alkoholos italok élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőek-e, továbbá a termékek minősége, nyomon követhetősége, valamint a helyszínek higiéniai állapota megfelel-e a jogszabályi előírásoknak. A megállapított szabálytalanságok okán a hatóság 4 esetben indított eljárást, a bírságok kiszabása folyamatban van.

Tovább >

2025. június 13, péntek

Friss és ropogós: hónapos retket termesztett a Szupermenta a szarvasi Növényfajta-kísérleti Állomáson

A Szupermenta tavaszi terméktesztjén vizsgált retekvetőmagokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei elvetették a hivatal szarvasi Növényfajta-kísérleti Állomásán. A magok fejlődését egészen a hónapos retkek betakarításáig figyelemmel kísérték. Valamennyi vetőmag a várakozások szerint fejlődött, a csomagolásuknak megfelelő terméseket hoztak, melyek folsav-, C-vitamin- és káliumtartalmának laboratóriumi vizsgálata is jó eredménnyel zárult. A rangsor a vakkóstolásos kedveltségi vizsgálatot követően vált véglegessé.

Tovább >