null Indul az osztálykirándulás-szezon! De mi kerüljön az uzsonnás dobozba?

Indul az osztálykirándulás-szezon! De mi kerüljön az uzsonnás dobozba?

2025. június 3, kedd

A tanév végének közeledtével elérkezett az osztálykirándulások és szabadtéri iskolai programok szervezésének időszaka. Ilyenkor a szülők gyakran otthon készített ételekkel látják el a gyerekeket. A nyári melegben különösen fontos, hogy a kirándulásra csomagolt ételek élelmiszerbiztonsági szempontból is kifogástalanok legyenek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja összegyűjtött néhány egyszerű és praktikus tanácsot, amelyek segítenek elkerülni az élelmiszer-eredetű megbetegedéseket.

A magasabb hőmérséklet és páratartalom ideális környezetet teremt az élelmiszerekben elszaporodó baktériumok, például a Salmonella, E.coli vagy Listeria számára. Kiemelten fontos ezért, hogy mit és hogyan csomagolunk az egynapos vagy többnapos kirándulásokra. Az elsődleges szempont az, hogy lehetőleg hűtést nem igénylő, tartósabb élelmiszereket válasszunk. Lehetőleg ne csomagoljunk hűtést igénylő termékeket.

A péksütemények közül széles a választék, ezek többnyire nem igényelnek hűtést (pl. pogácsa, kalács, croissant), egy egész napos kirándulás végén is biztonságosan fogyaszthatók. Arra mindig ügyeljünk, hogy a péksütemények tölteléke se legyen gyorsan romló, pl. a túrós batyu nem szerencsés választás.  Ha szendvicset csomagolunk, kenőmájas és párizsi helyett válasszunk inkább száraz szalámit, száraz kolbászt, esetleg turista felvágottat. A tojásos vagy majonézes fogások kerülendők, mivel ezek gyorsan megromlanak.  Italok közül széles választékban találunk kis dobozos, ultra magas hőmérsékleten kezelt (UHT) termékeket, melyek nem igényelnek hűtést.

Az uzsonna csomagolása során előnyben részesíthetjük a papírzacskót vagy vászonzsákot, amelyek segítenek elvezetni a nedvességet. A zöldségek és gyümölcsök közül a kevésbé lédús, jól szállítható fajták – például alma, körte, retek, sárgarépa vagy karalábé – bizonyulnak a legpraktikusabb választásnak. A zöldségeket és gyümölcsöket elcsomagolás előtt mossuk meg, és lehetőség szerint porciózzuk.

A nassolnivalók közül a nem romlandó alternatívák, mint a müzliszelet, zabszelet vagy magvak, biztonságos és laktató megoldást jelentenek. Amennyiben mégis romlandó étel kerül a csomagba – például joghurt vagy sajt –, mindenképpen használjunk hűtőtáskát jégakkuval vagy fagyasztott vizespalackkal. A korszerű, kisebb méretű hűtőtáskák praktikus kiegészítői lehetnek a kirándulásnak. Ha már a kirándulást megelőző este becsomagoljuk az ételeket, különösen fontos a megfelelő tárolás. A szendvicseket mindenképpen tegyük a hűtőszekrénybe éjszakára.

Az élelmiszerbiztonság mellett az élelmiszerpazarlás megelőzése is fontos szempont az osztálykirándulásokra való felkészüléskor. Ennek egyik leghatékonyabb módja, ha bevonjuk a gyerekeket az ételcsomagolás folyamatába: kérdezzük meg őket, mit ennének szívesen, így kisebb eséllyel végezhetik a szendvicsek a szemetesben.

A menü összeállításakor részesítsük előnyben a változatos, szezonális alapanyagokat, és inkább kisebb adagokat csomagoljunk. Ha lehet, címkézzük is fel az ételeket, hogy könnyebb legyen nyomon követni, mikor mit érdemes elfogyasztani.

A gyorsan romló élelmiszerek (például tejtermékek, felvágottak) lehetőség szerint az első étkezés során kerüljenek elő. Érdemes a gyerekekkel is beszélgetni arról, hogy az élelmiszer érték, és közös felelősségünk, hogy ne csak biztonságosan, hanem pazarlás nélkül is fogyasszuk el őket.

További információk elérhetőek a Nébih Oktatás holnapján: https://nebihoktatas.hu/ 


Friss hírek

2025. december 4, csütörtök

Év végén rövid leállás várható a Nébih szakrendszereiben

A Nébih ezúton értesíti az ügyfeleit, hogy 2025. december 31. 20:00 és 2026. január 01. 14:00 óra között több szakrendszer átmenetileg nem lesz elérhető. A karbantartás miatt szükséges szüneteltetés ideje alatt a Nébih által üzemeltetett ügyfélfelületek, valamint a kapcsolódó szolgáltatások nem lesznek elérhetőek.

Tovább >

2025. december 3, szerda

Calicivírus-járvány okozta a budapesti XIII. kerületi tömeges megbetegedést

Lezárult a november 6-án a budapesti XIII. kerületben kialakult, közel 594 embert érintő enterális megbetegedéssorozat hatósági vizsgálata. A hatósági, laboratóriumi és élelmiszer-biztonsági vizsgálatok kimutatták, hogy a járványt Norovírus, a calicivírusok családjába tartozó kórokozó okozta. A vírus feltételezhetően nyers élelmiszer útján került a közétkeztetésbe, a fertőzés terjedése tipikus közösségi mintázatot mutatott.

Tovább >