null Idén is folytatódik a Safe2Eat élelmiszerbiztonsági kampány

Idén is folytatódik a Safe2Eat élelmiszerbiztonsági kampány

2025. május 20, kedd

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2025-ben is folytatja szemléletformáló kampányát, amelynek célja, hogy egyértelmű és tudományosan alátámasztott élelmiszerbiztonsági tanácsokkal lássa el a fogyasztókat a biztonságos élelmiszervásárlási és -kezelési döntések meghozatala érdekében. Magyarország a Safe2Eat kampányba idén is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakmai támogatásával kapcsolódik be.

A tavalyi Safe2Eat kampány töretlen sikerét követően az EFSA és tagállami partnerei 2025-ben is folytatják szemléletformáló tevékenységüket az élelmiszerbiztonság területén. A kampányhoz idén 23 tagország csatlakozott, ahol széles körű kommunikációs csatornákon keresztül találkozhatnak a fogyasztók azon élelmiszerbiztonsági tanácsokkal, amelyek segítségével megalapozott és helyes döntéseket hozhatnak a mindennapokban.

Hazánkban idén kiemelt figyelmet fordítunk a háztartásokban előforduló élelmiszerbiztonsági hibák és az azokból eredő megbetegedések megelőzésére, az élelmiszerjelölések helyes értelemzésének fontosságára és az elkerülhető élelmiszerhulladékok mérséklésére. 

A 2024-es év kiemelt eseményei
A Safe2Eat kampány 2024-ben minden eddiginél sikeresebb évet zárt. Az Ipsos decemberben végzett felmérése alapján a kampány a célközönség több mint 45%-át érte el Európa-szerte, amely jelentős növekedés a 2023-as 19%-hoz képest. A közösségimédia-tartalmakon, a tartalomgyártókkal való együttműködéseken, valamint a célzott médiakezdeményezéseken keresztül a Safe2Eat kampány több mint 50 millió európai fogyasztóhoz ért el, ezzel támogatva a biztonságos élelmiszerválasztási és -kezelési döntéseket. 

A kampány a fogyasztói magatartásra is hatással volt: a felmérés eredményei azt mutatták, hogy az elért fogyasztók nagyobb valószínűséggel vették figyelembe a biztonságosságot az élelmiszervásárlás során. Emellett érezhetően visszaszorult az a nézet, miszerint az élelmiszerbiztonsági információk túlzottan technikai jellegűek vagy bonyolultak, és a válaszadók azt nyilatkozták, hogy bővültek ismereteik az élelmiszerekkel kapcsolatos kockázatok megelőzése terén is.
 
Milyen újítások lesznek 2025-ben?
A tavalyi eredményekre építve a Safe2Eat kampány 2025-ben tovább mélyíti az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos ismereteket:

  • Nagy hangsúlyt fektet az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos legfontosabb fogyasztói aggályok kezelésére (például a tudomány szerepe az élelmiszerbiztonság fenntartásában; az egyértelmű élelmiszerjelölés jelentősége; az élelmiszerhulladék csökkentésének fontossága).
  • Kiemelt figyelmet kap az élelmiszerbiztonsági ismeretek hozzáférhetőségének javítása az új, könnyen érthető, a különböző demográfiai és kulturális kontextusokra alakított kommunikációs anyagok révén.
  • A kampányban résztvevő tagállamok száma öt új országgal 23-ra bővül, ami Európa-szerte növeli a kampány hatókörét és elérését.

Vegyen részt a kampányban!
Az idei év folyamán számos Safe2Eat kezdeményezés megvalósítására kerül sor uniós és nemzeti szinten is. A fogyasztókat arra biztatjuk, hogy látogassanak el a kampány hivatalos weboldalára, fedezzék fel az oktatási anyagokat, és működjenek közre a kampányban a #Safe2EatEU közösségimédia-felületeken való használatával.
 


Friss hírek

2025. december 4, csütörtök

Év végén rövid leállás várható a Nébih szakrendszereiben

A Nébih ezúton értesíti az ügyfeleit, hogy 2025. december 31. 20:00 és 2026. január 01. 14:00 óra között több szakrendszer átmenetileg nem lesz elérhető. A karbantartás miatt szükséges szüneteltetés ideje alatt a Nébih által üzemeltetett ügyfélfelületek, valamint a kapcsolódó szolgáltatások nem lesznek elérhetőek.

Tovább >

2025. december 3, szerda

Calicivírus-járvány okozta a budapesti XIII. kerületi tömeges megbetegedést

Lezárult a november 6-án a budapesti XIII. kerületben kialakult, közel 594 embert érintő enterális megbetegedéssorozat hatósági vizsgálata. A hatósági, laboratóriumi és élelmiszer-biztonsági vizsgálatok kimutatták, hogy a járványt Norovírus, a calicivírusok családjába tartozó kórokozó okozta. A vírus feltételezhetően nyers élelmiszer útján került a közétkeztetésbe, a fertőzés terjedése tipikus közösségi mintázatot mutatott.

Tovább >