null Gyümölcsfaiskolai szaporítások és gyümölcs törzsültetvények adatbázisainak frissítése

Gyümölcsfaiskolai szaporítások és gyümölcs törzsültetvények adatbázisainak frissítése

Gyümölcsfaiskolai szaporítások és gyümölcs törzsültetvények adatbázisainak frissítése
2021. január 20, szerda

A Nébih Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatósága a beérkezett faiskolai leltárjelentések, valamint a törzsültetvények szemléin felvett információk alapján frissítette a „Gyümölcsfaiskolai szaporítások” és „Gyümölcs törzsültetvények” című áttekintő táblázatokat.

A feldolgozott faiskolai szaporításokban 122 termelő vállalkozás vett részt. A faiskolai termékek túlnyomó részét az oltványok adják, nagyon sok fajta-alany kombinációval. A korábbi évekkel ellentétben most a sajátgyökerű szaporítások (bogyós fajok és mogyoró) és az újabban termesztésbe és szaporításba vont gyümölcsfajok is megtalálhatók itt.
A törzsültetvények adatbázisában szerepelnek a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet négy kutatóállomásán fenntartott Prebázis és Bázis, valamint a 27 vállalkozás által fenntartott Certifikált törzsültetvény tételek. Ezek a növényállományok szaporító alapanyagokat termelnek, amelyeket a Certifikált ültetési anyagok előállítása során használnak fel.
Az adatbázisok közzététele segítséget kíván nyújtani a gyümölcstelepítőknek és a fajták szaporítóanyagai iránt érdeklődőknek az ültetési anyagok kereséséhez, egyben a szaporítóanyag termelőknek, forgalmazóknak is, partnerkapcsolataik fejlesztéséhez.
Mindkét táblázat a 2020-as állapotot mutatja és az alábbi linken érhető el: https://portal.nebih.gov.hu/adatbazisok-noveny


Friss hírek

#EUChooseSafeFood: Kampányt indít az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a tudatos élelmiszer-választásról
2021. augusztus 2, hétfő

#EUChooseSafeFood: Kampányt indít az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a tudatos élelmiszer-választásról

A megfelelő élelmiszerek beszerzése és az ételkészítés felelősségteljes feladat, akár magunknak főzünk, akár a családnak vagy a barátoknak. Nem elég, ha az étel ízletes, az is fontos, hogy mindig friss legyen, ne tartalmazzon nem kívánatos allergéneket és mind a tárolás, mind a főzés során tartsuk be az élelmiszerbiztonsági szabályokat. Az EU szakemberei azon fáradoznak, hogy a polcokon elérhető élelmiszerek biztonságosak legyenek. Az ő tudományos munkájukra hívja fel a figyelmet az EFSA új #EUChooseSafeFood kampánya, melyet a Nébih is aktívan támogat, s amelynek kiemelt célja, hogy segítse a vásárlókat a megalapozott döntéshozatalban.

Tovább >

Ismét országos tűzgyújtási tilalom 2021. július 31-től
2021. július 31, szombat

Ismét országos tűzgyújtási tilalom 2021. július 31-től

A mai naptól életbe lépett az országos tűzgyújtási tilalom. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Tovább >