null Gyümölcsfaiskolai szaporítások és gyümölcs törzsültetvények adatbázisainak frissítése

Gyümölcsfaiskolai szaporítások és gyümölcs törzsültetvények adatbázisainak frissítése

2021. január 20, szerda

A Nébih Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatósága a beérkezett faiskolai leltárjelentések, valamint a törzsültetvények szemléin felvett információk alapján frissítette a „Gyümölcsfaiskolai szaporítások” és „Gyümölcs törzsültetvények” című áttekintő táblázatokat.

A feldolgozott faiskolai szaporításokban 122 termelő vállalkozás vett részt. A faiskolai termékek túlnyomó részét az oltványok adják, nagyon sok fajta-alany kombinációval. A korábbi évekkel ellentétben most a sajátgyökerű szaporítások (bogyós fajok és mogyoró) és az újabban termesztésbe és szaporításba vont gyümölcsfajok is megtalálhatók itt.
A törzsültetvények adatbázisában szerepelnek a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet négy kutatóállomásán fenntartott Prebázis és Bázis, valamint a 27 vállalkozás által fenntartott Certifikált törzsültetvény tételek. Ezek a növényállományok szaporító alapanyagokat termelnek, amelyeket a Certifikált ültetési anyagok előállítása során használnak fel.
Az adatbázisok közzététele segítséget kíván nyújtani a gyümölcstelepítőknek és a fajták szaporítóanyagai iránt érdeklődőknek az ültetési anyagok kereséséhez, egyben a szaporítóanyag termelőknek, forgalmazóknak is, partnerkapcsolataik fejlesztéséhez.
Mindkét táblázat a 2020-as állapotot mutatja és az alábbi linken érhető el: https://portal.nebih.gov.hu/adatbazisok-noveny


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >