null Gyümölcs törzsültetvények szemléi 2020-ban

Gyümölcs törzsültetvények szemléi 2020-ban

Gyümölcs törzsültetvények szemléi 2020-ban
2020. július 23, csütörtök

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) évente ellenőrzi az előszaporításra használt prebázis, bázis gyümölcs törzsültetvényeket, valamint a faiskolai tömegszaporításra használt certifikált törzsültetvények nagyobb részét. A vonatkozó jogszabályok figyelembevételével 2020 júniusában, illetve júliusában végzett szemlék tapasztalatait alábbi cikkünkben foglaltuk össze.

A törzsültetvények a gyümölcsszaporítási rendszer kiemelkedően fontos részei. Amikor biológiai alapokról beszélünk, akkor elsősorban ezekre, a szaporító-alapanyagokat előállító növényállományokra gondolunk. Azok állapota, megbízhatósága (mind a fajtaazonosság, mind a kórokozómentesség tekintetében) nagyban meghatározza a gyümölcsfaiskolákból kikerülő ültetési anyagok minőségét. Éppen ezért évente ismétlődő hatósági ellenőrzésük is elengedhetetlen.

A szakmai jogszabályok részletesen előírják a létesítés, a minősítés és a fenntartás során szükséges szaporítóanyagfelügyeleti ellenőrzések követelményeit, amelyek a növényegészségügyi vizsgálatokkal és ellenőrzésekkel együtt komplex rendszert alkotnak. A törzsültetvények szaporítóanyagfelügyeleti szemléin felvett, évente aktualizált adatokai képezik a Nébih hivatalos nyilvántartásának alapját. A nyilvántartás kivonatát minden évben közzétesszük a Nébih honlapján, segítve ezzel a faiskolai termelőket és a gyümölcstermesztőket a fajták szaporító-alapanyagainak megtalálásában.

A nyilvántartás megtalálható a Nébih honlapján, a Növénytermesztés és kertészet tárgykör alatt, a Gyümölcs törzsültetvények 2019 című táblázatban.

A szemlékről általánosságban:

A szemlék során foglalkozunk a tételeknek a nyilvántartások és területi jelölések szerinti beazonosíthatóságával, a fajtaazonossággal és fajtatisztasággal, az anyanövények és növényállományok ápoltságával, kondíciójával, szaporítóanyaghozamával. Mindezeket, valamint az évenkénti anyanövényszám-változásokat jegyzőkönyvben rögzítjük, ezen adatok ismeretében állapítható ugyanis meg, hogy a tételek alkalmasak-e továbbszaporításra.

Különösen fontos a minősítéshez szükséges adatok felvétele az új tételek esetében. Amikor a növények fejlettsége és állapota megfelelő a fajtaazonosság, fajtatisztaság elbírálásához, akkor lehet a növényeket továbbszaporításra felhasználhatónak minősíteni. Mindezekhez közvetlen és közvetett információkat használunk fel: a növényeken látható fajtabélyegek és a kategóriának megfelelő jelölések (Bázis címke, kísérő származási igazolvány, tartós („fémszám”) jelölés) megléte, a fajtakitermesztésben és a többi törzsültetvény szemléi során szerzett információk. 

A Nébih szakemberei az ellenőrzésekhez kapcsolódva szinte minden esetben tartanak szakmai konzultációt is, melynek során fejlesztési javaslatokat tesznek, ugyanakkor a hatóság is sokat tanul a termesztők tapasztalataiból és az ültetvényekben látottakból.

A 2020. évi törzsültetvény-szemlék tapasztalatai:

Idén június 8 és július 9 között került sor a szemzőhajtástermő, a vegetatív alanytermő, a bogyósgyümölcsű és alany magtermő törzsültetvényszemlékre. Mivel a szaporító-alapanyagok közül a szemzőhajtások felhasználása történik a legkorábban (július végén kezdődik a szemzési időszak a hazai faiskolákban), ezért a helyszíni bejárások során elsősorban ezekre az ültetvényekre koncentráltunk.

Pest, Hajdú-Bihar, Bács-Kiskun, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod, Csongrád-Csanád, Békés, valamint Győr-Moson-Sopron megyékben összesen 17 certifikált szemzőhajtástermő, 12 vegetatív alanytermő, 1 certifikált bogyósgyümölcs szaporítóanyag-termő, valamint a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet 4 kutatóállomásán található prebázis és bázis törzsültetvények ellenőrzése zajlott le. A vizsgált törzsültetvények többségében nagyszámú (akár több száz) tételt tartanak fenn és szaporítanak tovább.

A 2020. nyári törzsültetvényszemlék tapasztalatait az alábbi fotók segítségével is láttatjuk.

Az 1-4. képeken fiatal szemzőhajtástermő certifikált törzsültetvények láthatók:

Mivel hazánkban még mindig gondot jelent a koros, emiatt már kevésbé biztonságos törzsültetvények, anyanövény-állományok megléte, ezért örülünk az új telepítéseknek s igyekszünk biztatni is a termelőket, hogy időben gondoskodjanak az idősödő törzsültetvények leváltásáról. Az új törzsültetvényeket az igényes fenntartás, a megbízhatóbb növényegészségügyi állapot, vitalitás és a tételek jó területi kijelölése jellemzi.

Az 5-8. képeken prebázis törzsültetvény tételek láthatók izolátorsátorban: 

A prebázis kategóriájú anyanövényeket ma már minden gyümölcsfaj esetében a kórokozókat terjesztő rovarvektorok ellen védelmet nyújtó zárt termesztőberendezésekben kell fenntartani. A NAIK GYDKI-ban történtek fejlesztések, új izolátorsátrak is épültek. Fontos, hogy e fejlesztések folytatódjanak és teremtődjön meg a magas fokozatú szaporítóanyag előállítás lehetősége minél több, a gyümölcstermesztők (és a fogyasztók) által keresett gyümölcsfajtánál.
 Friss hírek

Gyümölcsfaiskolai szaporítások és gyümölcs törzsültetvények adatbázisainak frissítése
2021. január 20, szerda

Gyümölcsfaiskolai szaporítások és gyümölcs törzsültetvények adatbázisainak frissítése

A Nébih Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatósága a beérkezett faiskolai leltárjelentések, valamint a törzsültetvények szemléin felvett információk alapján frissítette a „Gyümölcsfaiskolai szaporítások” és „Gyümölcs törzsültetvények” című áttekintő táblázatokat.

Tovább >

Kiselejtezett szaporítóanyagokat és illegális árusokat buktatott le a Nébih
2020. november 23, hétfő

Kiselejtezett szaporítóanyagokat és illegális árusokat buktatott le a Nébih

Az illegális szőlő- és gyümölcsszaporítóanyag-kereskedelem felderítése és felszámolása érdekében szervezett egy hónapos országos célellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság ellenőrei, a kormányhivatalok szakembereinek közreműködésével, az elmúlt hetekben 130 piaci, vásári mozgó árust és csaknem 9400 szaporítóanyagot vizsgáltak meg. Az akció eredményeként 10 esetben több mint 1,5 millió forint bírságot szabtak ki és mintegy 3000 oltványt semmisítettek meg.

Tovább >