null Friss EFSA-jelentés a 3-MCPD biztonságos beviteli értékeiről

Friss EFSA-jelentés a 3-MCPD biztonságos beviteli értékeiről

2018. február 27, kedd

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szakemberei frissített tudományos módszertannal értékelték újra a 3-MCPD nevű élelmiszerszennyező vesére és férfi szaporodási rendszerre gyakorolt lehetséges hosszú távú hatásait.

A 3-MCPD fogyasztása az élelmiszerekkel a legtöbb fogyasztó számára nem jelent egészségügyi kockázatot. Kisebb testtömegük okán – amint az a becsült étrendi expozícióknál általános – a csecsemők jobban ki lehetnek téve az egészségügyi kockázatnak, étkeztetésükben kerülendő a túlzott növényiolaj-bevitel.

Előzmény: a 2016-os tanulmány

A 3-monoklórpropán-diol (3-MCPD) és a hozzá hasonló szerkezetű, együttesen 3-MCPD-észtereknek nevezett anyagok az élelmiszerek feldolgozása során keletkező szennyezőanyagok. Ezek néhány feldolgozott termékben, valamint növényi olajokban – főként pálmaolajban – találhatóak meg.

Az EFSA szakvéleményére alapozva az Európai Bizottság egy olyan új jogszabályon dolgozik, amely meg fogja szabni a glicidil-zsírsav-észterek maximális megengedett szintjét különféle élelmiszerekben (pl. forgalomba hozott növényi olajokban és zsírokban, és az azokat felhasználó késztermékekben). Ugyanakkor, válaszul a csecsemők és a kisgyermekek tekintetében felmerült esetleges egészségügyi aggodalmakra, a szabályozás várhatóan igen szigorú határértékeket fog megállapítani az anyatej-helyettesítő tápszerekben, csecsemőtápszerekben, a táplálékkiegészítő formulákban és az ezekhez hasonló termékkategóriákban.

A Nébih figyelemmel kíséri az EFSA tudományos kockázatbecsléseit és a Bizottság jogszabályváltozásait is, és ezekhez a változásokhoz minden évben hozzáigazítja a mintavételi terveket.

A legfrissebb EFSA-tanulmány kizárólag a 3-MCPD-re és az észtereire vonatkozik, így az EFSA korábbi, glicidil-zsírsavészterekről szóló megállapításai nem változtak.

Lehetséges, vesét és férfi szaporodási rendszert érintő kockázatok

Christer Hogstrand professzor, az utóbbi két értékelést kidolgozó tudományos csoport elnöke kitért a legfrissebb jelentés – a 3-MCPD elviselhető napi beviteli értékét 2 µg/testtömegkilogrammban meghatározó – eredményeire. „Újraellenőriztük a fejlődést és a szaporodási rendszert érintő adatokat, különösen a férfiak termékenységére vonatkozóakat, mivel a JECFA jelentése is ezeket emelte ki. Meghatároztuk azokat a beviteli szinteket, amelyeknek lehetséges mellékhatásai vannak a vesére és a férfi termékenységre. A frissített TDI-értékek mindkét hatásra tekintettel vannak.”

A 3-MCPD elviselhető napi beviteli értékei (TDI) az egyes tanulmányok szerint (µg/testtömegkilogramm)

EFSA 2017

2.0

JECFA 2016

4.0

EFSA 2016

0.8

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a legfrissebb EFSA-értékelés egy 70 kg-os vásárló elviselhető napi beviteli értékét napi mintegy 100 g mogyorókrém elfogyasztásában határozza meg.

Különböző technikai hátterek, hasonló végkövetkeztetések

Az EFSA új TDI-értékei közelebb vannak a JECFA-jelentés következtetéseihez. Mindkét szervezet hasonló toxikológiai adatbázist használt, de különböző modellezési technikákat. A technikai eltérések ellenére mindkét értékelés hasonló együttes következtetésekre jutott a 3-MCPD lehetséges káros hatásait és a közegészségügyre kockázatot jelentő beviteli szinteket illetően.

A Nébih szerepvállalása

Hazánkban a Nébih Élelmiszer Toxikológiai Nemzeti Referencia Laboratórium is végez 3-MCPD-tartalomvizsgálatokat, szójaszósz- és margarinmintákból (MSZ EN 14573:2005 jelzésű szabványos módszer).

A hatóság a vizsgálati adatokat éves rendszerességgel megküldi az EFSA-nak is, hozzájárulva ezzel a 28 tagállam együttes adatgyűjtési munkájához. Tekintettel a vizsgálatok magas erőforrásigényére, ez az együttes adatgyűjtés biztosítja azt, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű adat álljon rendelkezésre ahhoz, hogy statisztikailag értékelhető és tudományosan megalapozott kockázatértékelés készülhessen.

A Nébih a 2014 óta végzett vizsgálatai során határérték feletti mintát eddig nem talált, mindössze néhány szójaszószban volt mérhető 3-MCPD-értéke. Ezen kívül magánmintaként beküldött vajas süteményben volt kimutatható 30-40 µg/kg koncentráció – ez utóbbira nincs határérték, de így is nagyságrendekkel elmarad a pálmaolajban mérhető koncentrációtól.

Friss hírek

2024. július 23, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.07.23.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >