null Fontos tudnivalók a lovakat megbetegítő herpeszvírusról

Fontos tudnivalók a lovakat megbetegítő herpeszvírusról

Fontos tudnivalók a lovakat megbetegítő herpeszvírusról
2021. március 9., kedd

A lóherpesz sem Európában, sem Magyarországon nem tartozik a bejelentésre kötelezett betegségek közé. A vírusnak azonban vannak olyan, súlyos megbetegedést vagy akár pusztulást okozó, agresszív formái, amelyek miatt fontos a fertőzés mielőbbi felismerése. A Nébih az alábbiakban összefoglalta, mit érdemes tudni a lovakat megbetegítő herpeszvírusról és annak tüneteiről.

A herpeszvírusok az influenzavírusok mellett a légúti megbetegedések leggyakoribb kórokozói. Terjedésük elsősorban a fertőző lovak közvetlen érintkezésével, cseppfertőzés útján történik. 

A lovak herpeszvírusának legelterjedtebb képviselője az EHV-1-es, valamint az EHV-4-es szerotípus. A kórokozó mindkét típusa a légzőrendszert és az idegrendszert támadja.  Leginkább a kancákra, különösen a vemhes egyedekre jelent veszélyt, amelyeknél vetélést okozhat, de tulajdonképpen bármelyik lovat megbetegítheti. A lovak többsége (Magyarország lóállományának mintegy 80%-a) általában 3. életévének eléréséig találkozik a herpeszvírussal. 

Amelyik ló egyszer megfertőződött, élete végéig vírushordozó marad, legtöbbször tünetmentesen, úgynevezett látens hordozóként. Stresszhatás vagy egyéb immunrendszert gyengítő hatás következtében a herpeszvírusok aktivizálódnak, majd elszaporodnak a ló szervezetében, ami az állat megbetegedéséhez vezet. A beteg állat a légutak váladékán keresztül üríti a vírust, amely így az egész lóállományban elterjed.

A légzőszervrendszeri tünetek savós orrfolyás, köhögés, bágyadtság, étvágytalanság, hőemelkedés, illetve láz formájában jelentkezhetnek 3-5 nap lappangási idő után. Bakteriális felülfertőződés következtében, súlyosabb esetekben tüdőgyulladás is kialakulhat.

Az idegrendszert támadó vírustörzsek keresztgyengeséget, súlyosabb esetben bénulást okozhatnak. Előfordulhat, hogy a megbetegedett állat nem tud vizeletet, székletet üríteni.

Enyhébb esetekben van esély a teljes gyógyulásra, súlyosabb esetekben azonban mozgásszervrendszeri problémák maradhatnak vissza, sőt el is pusztulhat az állat. Fontos, hogy amennyiben az állattartó a legenyhébb tüneteket is észleli a lován, azonnal forduljon szolgáltató állatorvosához, ugyanis minél előbb megkapja a ló a szakszerű ellátást, annál nagyobb esélye van a betegség enyhébb lefolyására!

Forrás:
www.lovasszovetseg.hu 
www.fei.org 


Friss hírek

Nagyobb állattartói felelősségvállalást követel az új kártalanítási rendelet
2021. március 11., csütörtök

Nagyobb állattartói felelősségvállalást követel az új kártalanítási rendelet

Az Agrárminisztérium módosította az egyes állat-járványügyi intézkedésekről és az azokkal összefüggő állami kártalanításról szóló rendeletet*. Az új előírások kapcsán dr. Bognár Lajos országos főállatorvos kiemelte, egyszerűsítik az állattartók adminisztrációs feladatait, ugyanakkor a járványvédelmi intézkedések fokozására is ösztönzik őket. A járványvédelem ugyanis nem kizárólag hatósági feladat, elsősorban az állattartók felelőssége. Ennek megfelelően a jövőben csak azok az állattartók kaphatnak majd 100 százalékos állami kártalanítást, akiknél egyértelműen megállapítható, hogy mind járványmentes időszakban, mind járványhelyzetben törekednek a kármegelőzésre, illetve kárenyhítésre.

Tovább >

Magyarország hivatalosan is mentes a kéknyelvbetegségtől
2021. március 5., péntek

Magyarország hivatalosan is mentes a kéknyelvbetegségtől

Elismerte az Európai Unió a kéknyelvbetegség-mentesítési program eredményességét Magyarországon. A nyilatkozattal egyidejűleg az ország teljes területén feloldották a betegség miatt elrendelt korlátozásokat. Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a kedvező státusz fő pozitívumaként az élőállat-szállítások folyamatának egyszerűsödését emelte ki.

Tovább >