null Fagykár utáni teendők az őszibarack ültetvényben

Fagykár utáni teendők az őszibarack ültetvényben

2023. szeptember 18, hétfő

„Fagykár utáni teendők az őszibarack ültetvényben” címmel tartott szeptember 5-én közös szakmai bemutatót Tordason a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztálya. A rendezvény középpontjában a gyümölcstermelést ‒ különösen a csonthéjas fajokat ‒ sújtó fagykár és mérséklésének technológiai lehetőségei álltak.

Várszegi Gábor, a Nébih Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságának vezetője köszöntőjében hangsúlyozta a hazai fajtavizsgálatok során, valamint a bemutatókon szerzett tapasztalatok megosztásának jelentőségét. Ezt követően dr. Mártonffy Béla, a NAK osztályelnöke a szakmai rendezvények fontosságát emelte ki.

Szobonya Nikoletta, meteorológus a szélsőséges időjárási jelenségek gyakoriságáról, a növényállományok mikroklímájáról, valamint a lokális körülmények hatásairól ismertetett agrármeteorológiai statisztikákat.

Dr. Szabó Árpád, egyetemi docens hasznos információkat osztott meg az őszibarack legfontosabb kártevői ellen alkalmazható, specifikus védekezési lehetőségeket elemezve. Előadása során kitért a technológiai szempontokra és a költséghatékonyságra egyaránt.

Őt követte dr. Szani Zsolt, aki az őszibarack fajtaelőállítás trendjeit, valamint az Európai Unió őszibarack fajtahasználatát elemezte a hazai fajtavizsgálati tapasztalatok szemszögéből. A szakmai bemutatót még teljesebbé tette Komma László, kertészeti szakértő azzal, hogy a Timon Béla-féle őszibarack karcsúorsó zöldmetszését bemutatva a fagykárosodott őszibarack-ültetvény termesztéstechnológiájának alapelveit ismertette. 
 



Friss hírek

2024. július 25, csütörtök

A napsütés ellenére borús eredményekkel zárult a strandbüfék és a street foodok nyári szezonális ellenőrzése

A 2024-es nyári szezonális ellenőrzés-sorozatban a strandbüféket és a street foodokat is felkeresték az élelmiszerbiztonsági felügyelők. Az egész országban 346 vendéglátó létesítményt vizsgáltak. Az ellenőrzések vegyes eredményekkel zárultak: a szakemberek számos egységben találtak lejárt termékeket, továbbá a higiéniai feltételek, az alapanyagok tárolása és nyomonkövetése, valamint a dolgozók egészségügyi alkalmasságának igazolása kapcsán is merültek fel problémák. A hatóságok 48 esetben indítottak eljárást, a kiszabott bírságok értéke meghaladta a 3 millió forintot. Összesen 205 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból, 703 ezer forint értékben.

Tovább >

2024. július 23, kedd

Nagy érdeklődés fogadta a fitotoxicitás témában megrendezett tordasi szakmai napot

Az elmúlt héten Tordason Fitotoxicitási vizsgálatok kapcsán tartott szakmai bemutatót a Nébih. A nagy érdeklődést kiváltó rendezvény a VP1-1.2.1-23 kódszámú felhívás által elnyert projektnek köszönhetően valósulhatott meg.

Tovább >