null Fagykár utáni teendők az őszibarack ültetvényben

Fagykár utáni teendők az őszibarack ültetvényben

2023. szeptember 18, hétfő

„Fagykár utáni teendők az őszibarack ültetvényben” címmel tartott szeptember 5-én közös szakmai bemutatót Tordason a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztálya. A rendezvény középpontjában a gyümölcstermelést ‒ különösen a csonthéjas fajokat ‒ sújtó fagykár és mérséklésének technológiai lehetőségei álltak.

Várszegi Gábor, a Nébih Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságának vezetője köszöntőjében hangsúlyozta a hazai fajtavizsgálatok során, valamint a bemutatókon szerzett tapasztalatok megosztásának jelentőségét. Ezt követően dr. Mártonffy Béla, a NAK osztályelnöke a szakmai rendezvények fontosságát emelte ki.

Szobonya Nikoletta, meteorológus a szélsőséges időjárási jelenségek gyakoriságáról, a növényállományok mikroklímájáról, valamint a lokális körülmények hatásairól ismertetett agrármeteorológiai statisztikákat.

Dr. Szabó Árpád, egyetemi docens hasznos információkat osztott meg az őszibarack legfontosabb kártevői ellen alkalmazható, specifikus védekezési lehetőségeket elemezve. Előadása során kitért a technológiai szempontokra és a költséghatékonyságra egyaránt.

Őt követte dr. Szani Zsolt, aki az őszibarack fajtaelőállítás trendjeit, valamint az Európai Unió őszibarack fajtahasználatát elemezte a hazai fajtavizsgálati tapasztalatok szemszögéből. A szakmai bemutatót még teljesebbé tette Komma László, kertészeti szakértő azzal, hogy a Timon Béla-féle őszibarack karcsúorsó zöldmetszését bemutatva a fagykárosodott őszibarack-ültetvény termesztéstechnológiájának alapelveit ismertette. 
 Friss hírek

2023. szeptember 23, szombat

Az őszi esőzések érkeztével megszűnik az országos tűzgyújtási tilalom

Az egész országban várható csapadéknak köszönhetően csökken a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyeztetve 2023. szeptember 24-től az ország egész területén visszavonja a tűzgyújtási tilalmat.

Tovább >

2023. szeptember 18, hétfő

Újra támad hazánkban a nyugat-nílusi láz!

Augusztus közepe óta 12 lóban és egy elhullott gólyában igazolta a nyugat-nílusi láz vírusát a Nébih laboratóriuma. A betegséget terjesztő szúnyogok életciklusát és az elmúlt évek tapasztalatait figyelembe véve késő őszig kell számolni a betegség hazai jelenlétével. A Nébih felhívja a lótartók figyelmét a megelőző védőoltás fontosságára, továbbá az állategészségügyi előírások betartásának szükségességére, ugyanis a betegség az állat pusztulásához is vezethet.

Tovább >