null Európában a Xylella szőlőt is fenyegető alfaja!

Európában a Xylella szőlőt is fenyegető alfaja!

2016. augusztus 11, csütörtök

Kimutatták a Xylella fastidiosa baktériumot egy németországi kisüzemi szaporító telepen áprilisban megmintázott leanderből. Európában most először azonosították a baktérium ’fastidiosa’ alfaját, a fertőzés forrását eddig nem sikerült kideríteni. A növényt, amelyet egy helyi lakos teleltetett a telep egyik növényházában, legalább négy éve nevelik egy másik magánszemély növényéről vett dugványról.

A németországi fertőzési esettel már kontinensünkön is igazoltan jelen van a baktérium ’fastidiosa’ alfaja, amely – többek között – kiváltja a szőlőtőkék elhalásához vezető Pierce-betegséget.

A német hatóság – az előírásoknak megfelelően – megkezdte a felszámolási programot, többek között az intenzív felderítést. Az egyetlen, fertőzöttnek talált növény körüli 100 m-es körzetben minden leandert meg kell semmisíteni, a 10 km-es biztonsági övezetből pedig tilos a baktériumfajra fogékony összes – több száz – növény (szőlő-, gyümölcs-, zöldség-, dísz- és erdészeti növény) kivitele mind kereskedelmi, mind magáncélból. 

A NÉBIH ismételten felhívja a figyelmet, hogy a növény-egészségügyi szempontból ellenőrizetlen növények behozatalával súlyos károsítók hurcolhatók be! Ha bárki észleli a betegség valamilyen tünetét vagy annak gyanúját, haladéktalanul jelentse az illetékes kormányhivatalnak. A bejelentőlapok és további információk a bejelentés-kötelezett károsítókról itt találhatók.

A Xylella fastidiosa baktériummal kapcsolatos tudnivalókról alábbi cikkünkből tájékozódhatnak.


Friss hírek

2024. július 26, péntek

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.07.26.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. július 25, csütörtök

A napsütés ellenére borús eredményekkel zárult a strandbüfék és a street foodok nyári szezonális ellenőrzése

A 2024-es nyári szezonális ellenőrzés-sorozatban a strandbüféket és a street foodokat is felkeresték az élelmiszerbiztonsági felügyelők. Az egész országban 346 vendéglátó létesítményt vizsgáltak. Az ellenőrzések vegyes eredményekkel zárultak: a szakemberek számos egységben találtak lejárt termékeket, továbbá a higiéniai feltételek, az alapanyagok tárolása és nyomonkövetése, valamint a dolgozók egészségügyi alkalmasságának igazolása kapcsán is merültek fel problémák. A hatóságok 48 esetben indítottak eljárást, a kiszabott bírságok értéke meghaladta a 3 millió forintot. Összesen 205 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból, 703 ezer forint értékben.

Tovább >