null Európában a Xylella szőlőt is fenyegető alfaja!

Európában a Xylella szőlőt is fenyegető alfaja!

2016. augusztus 11, csütörtök

Kimutatták a Xylella fastidiosa baktériumot egy németországi kisüzemi szaporító telepen áprilisban megmintázott leanderből. Európában most először azonosították a baktérium ’fastidiosa’ alfaját, a fertőzés forrását eddig nem sikerült kideríteni. A növényt, amelyet egy helyi lakos teleltetett a telep egyik növényházában, legalább négy éve nevelik egy másik magánszemély növényéről vett dugványról.

A németországi fertőzési esettel már kontinensünkön is igazoltan jelen van a baktérium ’fastidiosa’ alfaja, amely – többek között – kiváltja a szőlőtőkék elhalásához vezető Pierce-betegséget.

A német hatóság – az előírásoknak megfelelően – megkezdte a felszámolási programot, többek között az intenzív felderítést. Az egyetlen, fertőzöttnek talált növény körüli 100 m-es körzetben minden leandert meg kell semmisíteni, a 10 km-es biztonsági övezetből pedig tilos a baktériumfajra fogékony összes – több száz – növény (szőlő-, gyümölcs-, zöldség-, dísz- és erdészeti növény) kivitele mind kereskedelmi, mind magáncélból. 

A NÉBIH ismételten felhívja a figyelmet, hogy a növény-egészségügyi szempontból ellenőrizetlen növények behozatalával súlyos károsítók hurcolhatók be! Ha bárki észleli a betegség valamilyen tünetét vagy annak gyanúját, haladéktalanul jelentse az illetékes kormányhivatalnak. A bejelentőlapok és további információk a bejelentés-kötelezett károsítókról itt találhatók.

A Xylella fastidiosa baktériummal kapcsolatos tudnivalókról alábbi cikkünkből tájékozódhatnak.


Friss hírek

2023. március 24, péntek

A Nébih közzétette az értékelő szervezetek bevonásáról szóló tájékoztatót

A Nébih közzétette oldalán a növényvédőszer-hatóanyag és növényvédőszer engedélyezésére, valamint a meglévő engedély meghosszabbítására, illetve módosítására irányuló eljárásokban közreműködő értékelő szervezetek bevonásáról szóló tájékoztatót.

Tovább >

2023. március 24, péntek

Maradék nélkül tippek a takarékos ünnephez

Madárcsicsergéssel és virágillattal köszöntött bennünket a tavasz, ráadásul hamarosan kezdetét veszi a húsvéti készülődés is: ilyenkor a családok finomabbnál finomabb ételekkel terítik meg az asztalt. Ugyanakkor az ünnepek során fokozódhat az élelmiszerpazarlás, ezért azt tanácsoljuk, hogy ezt az időszakot is takarékos szemléletben töltsük. Ehhez gyűjtöttünk össze pár ötletet cikkünkben.

Tovább >