null Európa élelmiszer-adalékanyagainak újraértékelése

Európa élelmiszer-adalékanyagainak újraértékelése

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) honlapján kérdezz-felelek jelent meg az Európában felhasználásra engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok újraértékeléséről.

Az EFSA 2020-ra újraértékeli az összes élelmiszer-adalékanyagot. Miért érezheti magát biztonságban a fogyasztó?

Az elmúlt évtizedekben az EU erős élelmiszerbiztonsági rendszert vezetett be, ami biztosítja a fogyasztó védelmét az élelmiszerhez köthető lehetséges kockázatoktól. Az európai fogyasztók ennek ellenére nyugtalanok az elfogyasztott ételek biztonságosságát illetően. Ide tartoznak az élelmiszer-adalékanyagok, pl. színezékek, tartósítószerek vagy aromák lehetséges káros hatása; 2010-ben az európaiak 66%-a aggodalmát fejezte ki ezek jelenlétével kapcsolatban (25%-uk nagyon aggódott). 2005-tel szemben ez 5 pontos növekedést jelentett.

Az EU-ban jelenleg használt összes élelmiszer-adalékanyag biztonságát értékelte az EFSA, illetve  annak elődje, az élelmiszerekkel foglalkozó tudományos bizottság (Scientific Committee on Food, SCF), és csak akkor szerepelnek a jóváhagyott adalékanyagok hivatalos uniós listáján, ha humán egészségi szempontból biztonságosnak tekinthetők. Ezen túlmenően, szükség esetén a korábbi biztonsági értékeléseket áttekintették és aktualizálták az új tudományos eredmények figyelembe vételével. A folyamat naprakésszé tételéhez az Európai Bizottság 2010-ben felkérte az EFSA-t az összes korábban engedélyezett élelmiszer- adalékanyag biztonságosságának újraértékelésére 2020-ig. Az EFSA tudományos tanácsa alapján az Európai Bizottság és tagállamok együtt úgy is dönthetnek, hogy a fogyasztók védelme érdekében megváltoztatják adott adalékanyag felhasználását vagy szükség esetén törlik az EU-ban engedélyezett adalékanyagok listájáról.

Több, mint 400 elfogadott E-szám létezik, ezek közül több különböző jóváhagyott felhasználással. Hogyan kezeli az EFSA ezt a kihívást?

Több száz élelmiszer-adalékanyag létezik, és több ezer módon lehet ezeket felhasználni az élelmiszerek és italok előállításához. Az EFSA munkájának támogatásához az európai törvénykezés meghatározza az újraértékelés időrendjét, és a prioritások meghatározásának követelményeit (pl. mikor értékelték utoljára az adalékanyagot, és van-e új tudományos bizonyíték vagy új aggodalom?). Az időrend nagymértékben az adalékanyag típusától függ; az EU-ban 26 „funkciós csoportot” azonosítottak, ide értve a színezékeket, édesítőszereket, tartósítószereket, emulgeálószereket, antioxidánsokat, fényezőanyagokat és másokat. Elsőként a színezékeket értékelik újra, mivel azok voltak az első, EU-ban engedélyezett adalékanyagok. Számos édesítőszer ezzel szemben, az utóbbi időben került jóváhagyásra, és 2015-re tervezik felülvizsgálatát. Az EFSA új információk ismeretében változtathat a prioritási renden; az aszpartám mesterséges édesítőszer határideje például 2018-ról 2012-re módosult a közelmúltban megjelent tanulmányok alapján felmerült aggályok miatt. 

A tudományos adatok rendelkezésre állása teszi lehetővé az EFSA-nak, hogy egy élelmiszer-adalékanyag biztonságosságát újraértékelje. Új élelmiszer-adalékanyagok esetén a kérelmezőnek részletes technikai dossziét kell benyújtani a tudományos értékeléshez. Az élelmiszer-adalékanyagok újraértékelése esetén más a helyzet, ekkor az adatokat nyilvános adatkérés során gyűjtik. Az ilyen adatgyűjtések során az EFSA mind az új és a későbbiekben felmerülő adatokat, mind a korábbi engedélyezést alátámasztó eredeti tudományos tanulmányokat is áttekinti.

Az EFSA eddig több, mint 10 adatgyűjtést hirdetett, melyek vagy teljes élelmiszer-adalékanyag csoportokra vagy osztályokra vonatkoznak, vagy specifikusan egy vagy néhány rokon élelmiszer-adalékanyagra. Az EFSA áttekinti és rendszerezi a tudományosan releváns dokumentumokat, mielőtt a szakértők általi értékelésük megtörténne. A tudósoktól, kutatóközpontoktól, illetékes nemzeti hatóságoktól és más érdekelt felektől származó adatok biztosítják, hogy az EFSA a legmegbízhatóbb rendelkezésre álló tudományos adatok felhasználásával a lehető legjobb értékelést végezze.

Elegendő adat áll az EFSA rendelkezésére? Van hatása az újraértékelésnek?

Az EFSA 2012-re újraértékelte a legtöbb élelmiszer-színezéket, sőt 2011-re az első nem élelmiszer-színezékre vonatkozó újraértékelését is véglegesítette: ez a butil-hidroxi-anizol (BHA, E 320) antioxidánsra vonatkozott. A hivatal előrelépett a megmaradt színezékek, valamint számos tartósítószer, antioxidáns, viasz, emulgeálószer és zselésítő anyag adatgyűjtésében. Esetenként azonban további adatgyűjtést szükséges hirdetnie a rendelkezésre álló információk hiányossága miatt.

Az újraértékelt élelmiszer-adalékanyagok közül három színezék esetében (E 104, E 110, E 124) az EFSA csökkentette az elfogadható napi bevitelt (acceptable daily intake, ADI), mivel az új adatok ismeretében a színezékek humán expozícióját az eredetileg becsültnél magasabbra valószínűsítette. Ennek eredményeképpen az Európai Bizottság 2012 elején megfontolta a színezékek élelmiszerekben alkalmazható maximális felhasználási szintjeinek csökkentését.

A munka másik jelentős hozadéka a Red 2G (E 128) színezék piacról történő 2007 évi kivonása. Az akkoriban elérhetővé vált új tudományos bizonyíték szerint az adalékanyag használata biztonsági aggályokat vetett fel: karcinogén volta miatt a színezék a humán sejtek örökítőanyagára is káros hatást gyakorolhat. Az EU döntéshozók egyetértettek az EFSA szakértőivel abban, hogy az adalékanyag nem tekinthető biztonságosnak, és ezért az EU-ban történő felhasználását felfüggesztették.


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >