null „Enyhítési útmutató” készült a baromfiágazat szereplőinek

„Enyhítési útmutató” készült a baromfiágazat szereplőinek

2021. november 23, kedd

A madárinfluenza miatt korlátozás alatt álló területeken érvényes baromfi és baromfitermék szállítási, mozgatási lehetőségéről készített útmutatót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A segédanyag abban támogatja a baromfiágazat szereplőit, hogy könnyebben eligazodjanak a hatályos korlátozások között, és megismerjék a mentesség megszerzésének feltételeit is.

A járványvédelem, tágabban a teljes baromfiágazat érdekében megkerülhetetlen alapelv, hogy a jogszabályok által meghatározott tilalmaktól kizárólag a járványhelyzet kedvező alakulása esetén, bizonyos szigorú feltételek teljesülése mellett lehet eltérést engedélyezni. Ennek általános elveit a betegség elleni védekezést irányító Országos Járványvédelmi Központ határozza meg. 

A tilalmaktól való eltérés engedélyezése kérelemre indul, amit az illetékes megyei kormányhivatalhoz kell benyújtani. Az eltérést a hatóság csak akkor engedélyezheti, ha annak kockázatértékelése kedvező eredményt mutat, azaz az enyhítés esetén az adott betegség terjedésének kockázata elenyésző.


Friss hírek

2023. szeptember 29, péntek

Illegális baromfiállományt számolt fel a hatóság

Egy Bács-Kiskun vármegyei állattartó telepen illegális állattartás gyanúja miatt tartott ellenőrzést az illetékes kormányhivatal. Az állategészségügyi szakemberek az ismeretlen származású és egészségügyi státuszú állományt felszámolták, továbbá a hatóság járványügyi szabályszegés miatt feljelentést tesz.

Tovább >

2023. szeptember 27, szerda

Újabb lépés a fenntarthatóság felé: a magyar háztartások egyre kevesebb élelmiszert pazarolnak

Fejenként 24 kg élelmiszert pazarolunk el évente a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) negyedik alkalommal elvégzett hulladékfelmérése szerint. A rekord számú, több mint 500 háztartás részvételével lezajlott mérés eredményei azt mutatják, leggyakrabban továbbra is az ételmaradékok, a zöldségek és a gyümölcsök, valamint a pékáruk kerülnek feleslegesen a szemétbe. A legfrissebb adatok alapján a magyar háztartások újabb jelentős lépést tettek a fenntarthatóság felé, ugyanis 2016 óta 27%-kal csökkent az élelmiszerpazarlás.

Tovább >