null „Enyhítési útmutató” készült a baromfiágazat szereplőinek

„Enyhítési útmutató” készült a baromfiágazat szereplőinek

2021. november 23, kedd

A madárinfluenza miatt korlátozás alatt álló területeken érvényes baromfi és baromfitermék szállítási, mozgatási lehetőségéről készített útmutatót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A segédanyag abban támogatja a baromfiágazat szereplőit, hogy könnyebben eligazodjanak a hatályos korlátozások között, és megismerjék a mentesség megszerzésének feltételeit is.

A járványvédelem, tágabban a teljes baromfiágazat érdekében megkerülhetetlen alapelv, hogy a jogszabályok által meghatározott tilalmaktól kizárólag a járványhelyzet kedvező alakulása esetén, bizonyos szigorú feltételek teljesülése mellett lehet eltérést engedélyezni. Ennek általános elveit a betegség elleni védekezést irányító Országos Járványvédelmi Központ határozza meg. 

A tilalmaktól való eltérés engedélyezése kérelemre indul, amit az illetékes megyei kormányhivatalhoz kell benyújtani. Az eltérést a hatóság csak akkor engedélyezheti, ha annak kockázatértékelése kedvező eredményt mutat, azaz az enyhítés esetén az adott betegség terjedésének kockázata elenyésző.


Friss hírek

2025. december 4, csütörtök

Év végén rövid leállás várható a Nébih szakrendszereiben

A Nébih ezúton értesíti az ügyfeleit, hogy 2025. december 31. 20:00 és 2026. január 01. 14:00 óra között több szakrendszer átmenetileg nem lesz elérhető. A karbantartás miatt szükséges szüneteltetés ideje alatt a Nébih által üzemeltetett ügyfélfelületek, valamint a kapcsolódó szolgáltatások nem lesznek elérhetőek.

Tovább >

2025. december 3, szerda

Calicivírus-járvány okozta a budapesti XIII. kerületi tömeges megbetegedést

Lezárult a november 6-án a budapesti XIII. kerületben kialakult, közel 594 embert érintő enterális megbetegedéssorozat hatósági vizsgálata. A hatósági, laboratóriumi és élelmiszer-biztonsági vizsgálatok kimutatták, hogy a járványt Norovírus, a calicivírusok családjába tartozó kórokozó okozta. A vírus feltételezhetően nyers élelmiszer útján került a közétkeztetésbe, a fertőzés terjedése tipikus közösségi mintázatot mutatott.

Tovább >