null Élelmiszerbiztonsági világnapról is döntött a Codex Főbizottság 40. ülése

Új elnök a Codex élén

2017. szeptember 5, kedd

A Codex Alimentarius Főbizottság évente egyszer tartja egyhetes ülését, hol Rómában, hol Genfben – e városok az alapító szervezetek (FAO és WHO) székhelyei. 

A Főbizottság jóváhagyása szükséges a munkák elkezdéséhez, folytatásához és befejezéséhez, a szabványtervezetek Codex szabvánnyá minősítéséhez. Az idei, 40. ülésen – 2017. július 17-22. között – 152 országból, 1 tagszervezetből (EU) és 46 szervezetből vettek részt képviselők. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatalt Zentai Andrea CCMAS-alelnök képviselte.

Az ülés során több ponton módosították a Codex Eljárási Kézikönyvét és szabványtervezet-javaslatokat léptettek a következő szintre. Az antimikrobiális rezisztenciához (AMR) kapcsolódó két munka indításáról döntöttek; felülvizsgálják az AMR csökkentésére készített 2005-ös útmutatót, valamint kidolgozzák az AMR integrált figyelőrendszerének irányelveit. Sürgető feladatként jelentkezik az aktuálisan kevés munkaterhelés miatt elektronikusan működővé váló bizottságok eljárásának kidolgozása. Hagyományos napirendi pontokként szó volt a Codex anyaszervezeteinek programjáról és a Codex költségvetéséről, valamint a nemzetközi szervezetekkel való kapcsolatáról.

Az idei év kiemelt napirendi pontja volt a Codex új tisztségviselőinek megválasztása, mivel Awilo Ochieng Pernet (Svájc) elnök és Guilherme Costa (Brazília), Yayoi Tsujiyama (Japán) valamint Mahamadou Sako (Mali) elnökhelyettesek 3 éves megbízatása lejárt. A mali és brazil jelöltek közül a tagállami képviselők titkos szavazással a brazil Guilherme Costát választották meg elnöknek. Az elnökhelyettesi pozíciókra a libanoni, brit és indonéz jelölteket szavazták meg Mariam Eid, Steve Wearne és Purwiyatno Hariyadi személyében. Az elnök és helyetteseinek újraválasztása szabály szerint évente szükséges és legfeljebb kétszer lehetséges.

A távozó svájci elnökasszony kezdeményezésére a Codex ösztönzi egy állandó élelmiszer-biztonsági világnap kikiáltását. Ennek eredményeként az idei FAO Konferencián egy határozatot fogadtak el június 7. élelmiszerbiztonsági világnappá nyilvánításáról. Hasonló határozatot szükséges elfogadni a WHO Közgyűlésében is, ezután az ENSZ Közgyűlés elé kerülhet az ügy. A Főbizottság megtárgyalta a szükséges lépéseket és lehetőségeket, hogy a kívánt cél mihamarabb megvalósulhasson.

Az új Codex elnök és elnökhelyettesek eltökéltek a Codexben való részvétel fokozására

A Codex új elnöke és elnökhelyettesei levelet írtak az összes tagországnak, melyben körvonalazták céljaikat és törekvéseiket a Codex Főbizottság tisztségviselőiként. Egyik fő céljuk a Codexben való részvétel és a konszenzus megerősítése, valamint kifelé történő hirdetése. Szoros kapcsolatokat kívánnak ápolni a tagállamokkal, a titkársággal, az anyaszervezetekkel, valamint a bizottságok elnökeivel, akik a szabványok előrehaladásának kulcsszereplői. Ezen elhatározás keretében legalább egyikük részt kíván majd venni mindegyik Codex bizottság ülésén. A prioritásokat a 2020-2025-re készülő Stratégiai Tervben lesz szükséges rögzíteni.

http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/roster/detail/en/c/1034014/


Friss hírek

2025. december 4, csütörtök

Év végén rövid leállás várható a Nébih szakrendszereiben

A Nébih ezúton értesíti az ügyfeleit, hogy 2025. december 31. 20:00 és 2026. január 01. 14:00 óra között több szakrendszer átmenetileg nem lesz elérhető. A karbantartás miatt szükséges szüneteltetés ideje alatt a Nébih által üzemeltetett ügyfélfelületek, valamint a kapcsolódó szolgáltatások nem lesznek elérhetőek.

Tovább >

2025. december 3, szerda

Calicivírus-járvány okozta a budapesti XIII. kerületi tömeges megbetegedést

Lezárult a november 6-án a budapesti XIII. kerületben kialakult, közel 594 embert érintő enterális megbetegedéssorozat hatósági vizsgálata. A hatósági, laboratóriumi és élelmiszer-biztonsági vizsgálatok kimutatták, hogy a járványt Norovírus, a calicivírusok családjába tartozó kórokozó okozta. A vírus feltételezhetően nyers élelmiszer útján került a közétkeztetésbe, a fertőzés terjedése tipikus közösségi mintázatot mutatott.

Tovább >