null EFSA-megerősítés az élelmiszerekben lévő hidroxiantracén-származékok veszélyességéről

EFSA-megerősítés az élelmiszerekben lévő hidroxiantracén-származékok veszélyességéről

2018. január 29, hétfő

A hidroxiantracén-származékok, mint növényi összetevők csoportjába tartozó egyes anyagok károsíthatják a DNS-t és rákot okozhatnak az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság, az EFSA szerint.

Az anyagcsoport a természetben megtalálható olyan növényekben, mint pl. az aloe- vagy szennafajok. A belőlük készített kivonatokat étrend-kiegészítőkben alkalmazzák hashajtó hatásuk miatt.

Az EFSA 2013-ban megállapította, hogy az élelmiszerekben található hidroxiantracén-származékok javíthatják a bélfunkciót, de potenciális biztonságossági problémák miatt nem javasolta hosszú távú, nagy mennyiségben történő használatát és fogyasztását. Az Európai Bizottság ezt követően kérte fel az EFSA-t hogy értékelje e növényi összetevők élelmiszerben történő használatának biztonságosságát, és tegyen javaslatot arra a napi bevitel szintre, ami még nem jár ártalmas egészségügyi hatással.

A rendelkezésre álló adatok alapján az EFSA arra a következtetésre jutott, hogy bizonyos hidroxiantracén-származékok genotoxikusak (a DNS-t képesek károsítani), ezért biztonságos napi bevitel nem állapítható meg. Kísérleti állatokban tesztelve némelyik anyagnál kimutatták, hogy bélrákot okoz.

A megállapítások összhangban vannak más európai és nemzetközi szervezetek (köztük a WHO, EMEA és legutóbb a BfR) értékeléseivel.


Friss hírek

2024. július 23, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.07.23.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >