null Csongrád-Csanád vármegyét is elérte a madárinfluenza

Csongrád-Csanád vármegyét is elérte a madárinfluenza

2023. november 14, kedd

Rohamosan terjed a madárinfluenza-járvány hazánkban: már Csongrád-Csanád vármegyében is magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét azonosította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az érintett állományok felszámolásával kapcsolatban az illetékes hatóságok intézkedtek, valamint a védő- és felügyeleti körzeteket is kijelölték.

A Csongrád-Csanád vármegyei Szentesen lévő, mintegy 6000 állatot számláló tenyészliba állományban a „klasszikus” jelek (megemelkedett elhullás, idegrendszeri tünetek megjelenése, a takarmány-, és vízfogyasztás csökkenése) utaltak a lehetséges madárinfluenza fertőzésre. 
A Nébih laboratóriuma igazolta is a madárinfluenza H5N1 altípusának jelenlétét.

A hatóságok azonnal elkezdték a járványügyi nyomozást, és az állományt rövidesen felszámolják. 
A szakemberek az érintett gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, és – kockázatelemzés alapján – meghatározták a felügyeleti (megfigyelési) körzetet. 

A madárinfluenzával kapcsolatban minden további információ elérhető a Nébih portál tematikus aloldalán: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza


Friss hírek

2025. január 29, szerda

Eljárási díjjal egészülnek ki a fajtakísérleti vizsgálatok

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatja az érintetteket, hogy az állami elismeréshez elvégzett fajtavizsgálatok, valamint a növényfajta oltalomra bejelentett fajtakísérleti vizsgálatok díjai 2025. január 30-tól eljárási költséggel egészülnek ki. A kiegészítő díj a vizsgálatok járulékos elemeinek fedezésére szolgál, mint például a vetőmag és a termésnövelő anyagok beszerzése, vagy a mezőgazdasági gépi bérmunka.

Tovább >

2025. január 29, szerda

A fenntartható közétkeztetés áll a X. Közétkeztetési Szakácsverseny középpontjában

Tizedik alkalommal mérhetik össze tudásukat a Közétkeztetési Szakácsversenyen (KÖSZ) az intézményi és munkahelyi étkeztetés szereplői. A gasztronómiai megmérettetésre 2025. április 30-ig lehet jelentkezni, ezúttal már három kategóriában. Az idei verseny fő témája a fenntartható közétkeztetés, így a csapatoknak többek között ezt is szem előtt kell tartaniuk a menüsor összeállításakor.

Tovább >