null Burgonyára veszélyes karantén károsítót mutattak ki Nógrád megyében

Burgonyára veszélyes karantén károsítót mutattak ki Nógrád megyében

Burgonyára veszélyes karantén károsítót mutattak ki Nógrád megyében
2015. november 4., szerda

Két Nógrád megyei termőhelyen is megjelent a burgonya baktériumos gyűrűs rothadását okozó karantén károsító. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság elrendelte a fertőzött tételek megsemmisítését, valamint a növény-egészségügyi zárlat kiterjesztését a területre. A betegség elterjedésének megakadályozása érdekében fontos, hogy ne ültessünk növény-egészségügyi szempontból ellenőrizetlen burgonyát!

A burgonya baktériumos gyűrűs rothadása világszerte előforduló betegség. Okozója, a Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus az Unió egész területén karantén károsítónak minősül. Nincs ellene termelői védekezési lehetőség, ezért elterjedése esetén nagy gazdasági kárt okozhat a burgonyatermesztésben.

Magyarországon először 2004-ben Baranya megyében fordult elő a fertőzés. Akkor az állomány megsemmisítésével sikerült felszámolni a betegséget. A kórokozó jelenlétének felderítésére a növényvédelmi hatóság az ország egész területén folyamatosan végzi a hatósági ellenőrzéseket. Újabb fertőzést 2014-ben mutattak ki egy Jász-Nagykun-Szolnok és két Nógrád megyei termőhelyen, ahol növény-egészségügyi zárlatot rendeltek el a szakemberek.

A zárlati intézkedések ellenére 2015-ben a fertőzött termőhelyeken végzett utóellenőrzések során a Nógrád megyei Szécsényben a két termelőnél, összesen 7,2 ha-on termelt étkezési burgonyából vett mintákban ismét kimutatta a laboratórium a kórokozó jelentétét. A megyei kormányhivatal a fertőzöttségre utaló előzetes eredmények birtokában, azonnal elrendelte a forgalomba hozatali, szállítási és felhasználási tilalmat. A megerősített eredmények alapján folyamatban van a fertőzöttnek nyilvánított táblákon termett összes burgonya megsemmisítése. Az idei fertőzés az előző évben elrendelt növény-egészségügyi zárlat kiterjesztését vonja maga után.

A betegség elterjedésének megakadályozása érdekében fontos, hogy ne ültessünk növény-egészségügyi szempontból ellenőrizetlen burgonyát! Legjobb a fémzárolt vetőgumó, mely a szaporítóanyag minőségét is garantálja. Megoldást jelenthet a saját előállítású burgonya felhasználása is a következő évi ültetésre, amennyiben a termelő a termesztési év március 31-ig bejelenti igényét és kéri a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályának vizsgálatát. A termőhelyi szemlével és laboratóriumi vizsgálattal kiszűrhető a karantén károsítók esetleges jelenléte, így növelhető a termesztés növény-egészségügyi biztonsága.

 

Kapcsolódó anyag
Közlemény letölthető formában

A betegségről további információk a hivatal weboldalán olvashatók

 

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság


Friss hírek

Hajdú-Bihar megyében tarolt a madárinfluenza
2021. április 13., kedd

Hajdú-Bihar megyében tarolt a madárinfluenza

2021. április 13-án Hajdú-Bihar megyében igazolta magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A járvány ezúttal egy Nádudvaron található tenyészpulyka-állományt ért el, ahol a szakemberek már a gyanú alapján megkezdték a mintegy 11.800 egyed felszámolását. A Nébih az új kitörés tükrében ismételten felhívja a baromfitartók figyelmét a járványügyi előírások fokozott betartására.

Tovább >

A hazai gyümölcsösökben is növekszik a fagykárok gyakorisága
2021. április 12., hétfő

A hazai gyümölcsösökben is növekszik a fagykárok gyakorisága

Valószínűleg a globális klímaváltozás egyik hatása, hogy hazai gyümölcsösökben is növekszik a tavaszi fagykárok gyakorisága, kockázata. Az utóbbi években sajnos szinte menetrendszerűen fordulnak elő ilyenkor durva lehűlések, amelyek a gyümölcsfajok közül legnagyobb mértékben a korai virágzásúakat károsítják. Nem csak az alföldi termőtájakon, de a dombvidéki, nagyobb tengerszint feletti magasságuknál fogva viszonylag biztonságosabb területeken is károsodnak az ültetvények.

Tovább >