null Az országos főállatorvos megszüntette a kötelező zártan tartást

Az országos főállatorvos megszüntette a kötelező zártan tartást

2023. június 26, hétfő

A járványügyi helyzet kedvező alakulásának köszönhetően dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos visszavonta a baromfik zártan tartására vonatkozó előírást. Fontos azonban, hogy továbbra is érvényben marad a zártan etetés és itatás kötelezettsége, a járványvédelmi minimum feltételek betartása pedig elengedhetetlen az újabb kitörés megelőzéséhez.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma április vége óta nem mutatott ki újabb madárinfluenza fertőzést a baromfikban. A járványhelyzet ilyetén kedvező alakulása miatt az országos főállatorvos – június 16-án megjelent legújabb határozatában – visszavonta a baromfik kötelező zártan tartására vonatkozó országos előírást.

Fontos, hogy az állattartók továbbra is betartsák a járványvédelmi minimum feltételeket, ezzel minimalizálva annak kockázatát, hogy a madárinfluenza betegség újból megjelenjen hazánkban. Érvényben maradnak továbbá a zártan etetést és itatást előíró rendelkezések, valamint a takarmányt is zárt helyen kell tárolni.
A gazdák az előírásokról a Nébih tematikus aloldalán tájékozódhatnak (https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza).


 


Friss hírek

2023. szeptember 29, péntek

Illegális baromfiállományt számolt fel a hatóság

Egy Bács-Kiskun vármegyei állattartó telepen illegális állattartás gyanúja miatt tartott ellenőrzést az illetékes kormányhivatal. Az állategészségügyi szakemberek az ismeretlen származású és egészségügyi státuszú állományt felszámolták, továbbá a hatóság járványügyi szabályszegés miatt feljelentést tesz.

Tovább >

2023. szeptember 27, szerda

Újabb lépés a fenntarthatóság felé: a magyar háztartások egyre kevesebb élelmiszert pazarolnak

Fejenként 24 kg élelmiszert pazarolunk el évente a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) negyedik alkalommal elvégzett hulladékfelmérése szerint. A rekord számú, több mint 500 háztartás részvételével lezajlott mérés eredményei azt mutatják, leggyakrabban továbbra is az ételmaradékok, a zöldségek és a gyümölcsök, valamint a pékáruk kerülnek feleslegesen a szemétbe. A legfrissebb adatok alapján a magyar háztartások újabb jelentős lépést tettek a fenntarthatóság felé, ugyanis 2016 óta 27%-kal csökkent az élelmiszerpazarlás.

Tovább >